Site pictogram Linda's Wholesome Life

Zo maak je een mooi fotoboek van jouw reis

Webprint fotoboek Thailand lifestyle by linda

Het maken van een fotoboek is altijd wel een kroon op je reis. Het is leuk om al je foto’s digitaal te hebben, maar wanneer je graag je foto’s wilt laten zien kan het nog weleens vervelend zijn dat mensen in je telefoon gaan zoeken. Die ene niet zo fotogenieke selfie hou je natuurlijk veel liever voor jezelf. Gelukkig zijn er altijd nog de fotoboeken. Alhoewel er steeds meer digitaal wordt blijven de fotoboeken wel on trend. Wanneer jij hem online in elkaar zet heb je geen gedoe met knippen, plakken en uitprinten. Vandaag laat ik graag mijn Fotoboek van Thailand aan jullie zien en deel ik een aantal tips hoe je gemakkelijk een mooi boek in elkaar zet. Zodat jij je reis steeds weer opnieuw kunt beleven.

 

Zo maak je een mooi fotoboek van je reis

 

 

 

Ik ga er niet om liegen. Een fotoboek maken kost wat enige inspanning en tijd. Het is dan ook aan te raden, dat wanneer je het goed wilt doen, jij eerst je foto’s uitzoekt, bewerkt, ze in een apart mapje zet om ze vervolgens op de site waar je hem wilt gaan maken te uploaden.

 

Denk ook na over de cover en een bijpassende achterkant. Wil je er een tekst op? En welke kleur en welk lettertype past er het beste bij deze foto? Vergeet deze stijl ook zeker niet terug te laten komen in het boek om een eenheid te creëren.

 

Tip: Gebruik alleen foto’s die je met een camera hebt gemaakt, deze zullen het beste uitkomen in het boek.

 

 

Met bewerken heb ik het niet over filters (mag natuurlijk wel) maar over de juiste belichting, juiste formaten, het uitsnijden van een foto, het rechtzetten van de horizon en hier en daar wat kleuren te corrigeren. Deze stappen zijn onmisbaar als jij jouw boek een mooie uitstraling wilt geven. Een kleine inspanning die een groot resultaat kan geven. Je hebt hier niet persé een duur programma voor nodig als Photoshop. Met goedkopere programma’s kom je ook een heel eind.

 

Tip: Maak je foto’s net wat lichter, ik vind dat ze namelijk een tikkeltje donker uitvallen in het boek.

 

 

Nu is het de kunst om jouw boek van een fijne indeling te voorzien. Om heel eerlijk te zijn vind ik een standaard indeling al snel saai worden. Ik speel daarom graag met verschillende formaten, witte lijnen, laat een foto regelmatig over de middellijn heen lopen om het allemaal een wat speelser effect te geven. Wil je links en rechts hetzelfde patroon terug laten komen, let er dan wel op dat de tussenruimtes aan beide kanten even groot zijn.

 

Je kunt natuurlijk ook voor allerlei gekleurde achtergronden kiezen, lijnen of patronen, maar zelf vind ik dit er al snel te druk uit zien. Het laatste wat je wilt is de focus verleggen. Jouw foto’s zijn immers het pronkstuk van het boek. Kijk naar wat het beste bij die foto’s past en creëer een rode draad door het boek.

 

 

 

Mijn Thailand fotoboek heeft een groot formaat. Eigenlijk ga ik altijd standaard voor het grootste formaat zodat mijn foto’s, naar mijn idee, het mooiste uitkomen. Ik hou nou eenmaal niet van klein en propperig. Foto’s waar je trots op bent mogen nou eenmaal gezien worden. Ik bestelde mijn fotoboek bij Webprint, koos voor een liggend boek in het grootste formaat (20-30 cm) met een harde kaft en mat fotopapier. Wat overigens van FujiFilm is en een professioneel resultaat geeft in het boek. Het kijkt niet alleen lekker weg, maar houd ook lekker vast.

 

 

Zie je wat ik bedoel met een speels effect wanneer je een foto over de vouwlijn heen laat lopen? Zo kun je jouw foto’s in verschillende formaten kwijt in het boek en geeft het nét wat extra’s.

 

 

 

De foto’s in het boek plaats ik in volgorde van de vakantie en bij ieder nieuw ‘onderwerp’ (wat dus een land, plaats of bezienswaardigheid kan zijn) plaats ik de titel op de foto. Zodat iedereen overzichterlijk kan zien waar welke foto is genomen. Uiteraard kun je ook kleine verhaaltjes kwijt onder de foto, deze kun je gemakkelijk online aanbrengen wanneer je jouw boek samen stel. Zo kan je hem helemaal naar eigen smaak indelen.

 

 

Maar laat ook zeker eens een thema terug komen. Deze oranje pagina vind ik zelf ook erg leuk geworden.

 

 

Op de achterkant kun jij je ook helemaal uitleven met teksten en foto’s. Ik heb voor een bijpassende foto gekozen die goed aansluit op de voorkant. En je ziet het Webprint logo rechts onderin terug komen, dat kan je zelf niet aanpassen, maar vind ik ook niet heel storend.

 

 

 

Ook besloot ik een aantal foto’s af te laten drukken omdat een aantal lijstjes wel toe waren aan nieuwe foto’s. En eigenlijk grijp ik dan automatisch al naar reis foto’s. Ze geven zoveel meer sfeer aan een ruimte. Bovenstaande foto’s zijn alleen niet in Thailand gemaakt, zoals de foto’s in het boek. De bovenste foto nam ik op Whitehaven Beach, de twee onderste op Kreta. Wanneer het formaat van de foto’s iets afwijkt van het formaat van het papier kun je ervoor kiezen om ze in formaat aan te laten passen, zodat je wel wat verval krijgt, of je kun net als mij voor een dun wit randje kiezen. Wat de kleine perfectionist in mij alleen wel jammer vind is dat de witte lijn onder en boven niet even breed zijn. Over de kwaliteit ben ik wel heel erg tevreden.

 

Je zet gemakkelijk jouw fotoboek online in elkaar op de website van Webprint. Hier kun je hem ook halverwege opslaan om hem later af te maken of nog eens af te laten drukken (handig als er koffie overheen gaat of jij je boek kwijt raakt). Vanaf €18,95 maak je al een groot liggend boek (maat L) met mat fotopapier.

 

Van welke reis wil jij graag nog een fotoboek maken?

 

 

 

 

 

 

Dit artikel bevat producten die ik heb ontvangen voor een review. Lees mijn disclaimer.

Mobiele versie afsluiten