Site pictogram Linda's Wholesome Life

Zo creëer je een duurzame badkamer in 10 stappen

Zero Waste Badkamer

Zo creëer je een duurzame badkamer in 10 stappenNoord-Brabant, mei 2021

Wij zijn de generatie die de gevolgen van de klimaatveranderingen in een rap tempo voorbij zien komen. Wij zijn ook nog eens de generatie die dit een halt toe kunnen roepen én het verschil kunnen maken. Gelukkig hoef je geen activist te zijn door je steentje bij te dragen. Dit kan al door kleine veranderingen toe te passen. Zo ook in de badkamer. Van het wassen van je haar tot het reinigen van je huid. Vandaag laat ik je zien hoe je in 10 makkelijk toe te passen stappen een duurzame badkamer kunt creëeren.

 

– Zo creëer je een duurzame badkamer –

in 10 stappen

 

 

1. Wasbare wattenschijfjes

Een stap die makkelijk toe te passen is, is het vervangen van de wegwerp wattenschijfjes voor wasbare wattenschijfjes. Zo voorkom je niet alleen bergen met afval (want zeg nou eens eerlijk, hoeveel gebruik jij er dagelijks om jouw make-up te verwijderen?) maar is ook nog eens een stuk liever voor jouw portemonnee. Ze zijn minstens net zo zacht als de single use wattenschijfjes. Maar een stuk duurzamer. Ik gebruik slechts één schijfje per dag. Na gebruik spoel ik ze even uit, en leg ze in een bakje. Een keer per week voeg ik ze samen in een was zakje (vaak bijgeleverd) en draaien ze mee in de wasmachine.

 

 

2. Kokosolie | duurzame badkamer

Ken jij de multifunctionele werking van kokosolie al? Het goedje is inmiddels onmisbaar geworden in mijn badkamer. Je kunt het gebruiken om je huid uitgebreid te reinigen, het verwijdert zelfs make-up. Daarnaast is het ook nog eens een voedend masker voor jouw haar, je kunt het gebruiken als massage olie, lippenbalsem en zelfs om te scheren. Een budget vriendelijke toevoeging aan de badkamer die ook nog eens duurzaam is.

Lees hier meer over de veelzijdigheid van kokosolie.

 

 

3. Katoenen wattenstaafjes

Een van de meest simpele stappen om te zetten is het vervangen van plastic wattenstaafjes voor katoenen wattenstaafjes. Ze komen namelijk vaak in een plastic verpakking, ook de plastic staafjes van de wattenstaafjes belanden na één keer gebruiken al in de natuur of op een vuilnisbelt. Katoenen wattenstaafjes hebben een stokje gemaakt van bamboe. Hierdoor zijn ze 100% biologisch afbreekbaar en daardoor een duurzame keuze.

 

 

4. Houten nagelborstel | duurzame badkamer

Langzaam aan gaan we weer terug in de tijd. Gaan we terug naar gebruiksvoorwerpen zoals we die kennen uit grootmoeders tijd. Terug naar milieu vriendelijke materialen. Neem een nagelborstel als voorbeeld. Gemaakt van beukenhout, met stevige haren gemaakt van Agave-vezel. Na een dag werken in de tuin hebben ze jouw nagels zo weer schoon. O.a. verkrijgbaar bij Dille & Kamille.

 

 

 

5. Shampoo bars

Je ziet ze vast al vaker voorbij komen. Shampoo en conditioner bars. Jaarlijks belanden er tonnen met plastic op de vuilnisbelt. Jouw ecologische voetafdruk is heel simpel al te verkleinen door minder producten te kopen die in plastic verpakt zijn. Maar zeker ook om voor vegan shampoo te kiezen.

De bars van Foamie staan niet alleen leuk in de badkamer (je kunt ze ophangen of op een kokos mat neerleggen), ruiken heerlijk én nemen ook nog eens minder ruimte in beslag. Ook op reis zijn ze erg handig. Zo voorkom je dat je onnodig grote flessen shampoo en conditioner meeneemt in je koffer. Daarnaast kunnen ze ook niet gaan lekken. You’ll thank me later. 

Deze shampoo bars zijn vrij van plastic, duurzaam, vegan én ook nog eens fijn in gebruik. Ze maken je haar goed schoon en verzorgen het tot in de puntjes. Je maakt ze nat, wrijf de bar in je handen tot er shampoo vrij komt. Verdeel het vervolgens over jouw haar en laat het even intrekken. Spoel het vervolgens goed uit en laat de bar drogen.

 

 

6. Zeepblokken & herbruikbare verpakkingen

Naast de shampoo bars maken ook de zeepblokken weer een opmars. Ze zijn weer terug van weggeweest. Ze zijn fijn om je handen mee te wassen, maar ook een aanwinst voor onder de douche. Zo gebruik ik zelf graag een zakje gemaakt van hennep, hier plaats ik een zeepblok in. Met ronddraaiende bewegingen maak ik mijn huid goed schoon onder de douche en wordt het tegelijkertijd goed geëxfolieerd (verwijderd dode huidcellen).

Ook herbruikbare verpakkingen van o.a. Beauty Kitchen maken een opmars. Mocht het gebruik van bars niet aan jou besteed zijn, is dit een goed alternatief. Als de zeep op is spoel je de verpakkingen even schoon, hierna lever je de flacon in bij Holland & Barrett en ontvang je als dank 200 Passie Punten. Waardoor je ieder kwartaal korting krijgt op je nieuwe producten.

 

 

7. Natuurlijke douche puff

Ken je Sisal al? Het is een tropische vezel die al langere tijd wordt gebruikt voor touw en borstels. Dit maakt het materiaal (wat 100% biologsich afbreekbaar is) ook een prima vervanger voor de plastic douche puff. Beauty Kitchen heeft zo’n fijne duurzame Bath & Shower Body Exfoliator uitgebracht. Voor nu kun je hem alleen nog op de website bestellen, hopelijk liggen ze ook snel in de Nederlandse winkels.

 

 

8. Bamboe tandenborstel

Vervang jouw plastic tandenborstel voor een tandenborstel gemaakt van bamboe. Dit is een milieuvriendelijk materiaal, misschien wel een van de meest milieuvriendelijke op aarde. Bamboe groeit namelijk veel sneller dan bomen. En ondanks dat hij ban bamboe is, is het absoluut geen ‘single use item‘, maar kun je keer op keer je tanden stralend schoon poetsen. Is hij wel op, 3 maanden oud of ben je ziek geweest? Dan is het goed om hem te vervangen en te weten dat hij voor 98% biologisch afbreekbaar is.

Zelf poets ik, net als velen van ons, elektrisch. Ga ik op vakantie of een nachtje weg, dan neem ik mijn bamboe tandenborstel mee. Ook heb ik een klein voorraadje in huis voor het geval er iemand onverwacht blijft slapen. Met een kleine ingreep in de badkamer als deze, kun je al een groot verschil maken.

 

 

9. Natuurlijke tandpasta

Naast het vervangen van een plastic tandenborstel is het ook goed om het gebruik van plastic tandpasta tubes eens onder de loep te nemen. Neem een glazen pot van Ben & Anna als voorbeeld, of deze glazen flesjes van Smyle. Er komt geen plastic aan te pas. Er zijn ook steeds meer tubes te verkrijgen die van suikerriet worden gemaakt of karton. Het poetsen met tabletten vind ik ook fijn. Iedere poetsbeurt gebruik je één tablet. Doordat ze juist gedoseerd zijn doe ik ook langer met mijn tandpasta. En ook dat is weer een fijne bijkomstigheid voor de portemonnee.

 

 

10.  Natuurlijke huidverzorging | Duurzame badkamer

Gelukkig zijn er al steeds meer merken die natuurlijke huidverzorging aanbieden voor de meest uiteenlopende type huid. Of je nu een gevoelige, droge of juist een vette huid hebt of veel last hebt van onzuiverheden. Er is voor ieder wat wils. Nu heb je zelfs de luxe om voor herbruikbare verpakkingen te gaan, of verpakkingen die je ook nog eens makkelijk kunt recyclen. Zelfs de Hema biedt duurzamere producten aan, met verpakkingen gemaakt van gerecycled plastic.

Er is genoeg aanbod, het is nu aan ons om over te stappen en het verschil te maken. Als consument heb je hier namelijk een hele duidelijke stem in. Het is aan jou om deze te gaan gebruiken.

Klik hier voor een overzicht van mijn favoriete Zero Waste producten. 

 

Welke stap heb jij al toegepast in de badkamer?

 

 

 

 

 

 

Mobiele versie afsluiten