Reizen is net als na je opleiding aan het werk gaan, het is zo anders dan wat je uit boeken haalt en op tv ziet. En dat merk je pas als je er écht eens tussen uit bent geweest en dit zelf hebt ervaren. Ervaren hoe een land aanvoelt, ruikt, hoe het is om een poos naast een andere cultuur te leven zonder ’s avonds na een interessante documentaire het licht uit te doen en in je eigen bed te kruipen. Reizen wordt dan ook niet voor niets keer op keer bestempeld tot het gene wat jou de meeste voldoening geeft van jouw uitgegeven geld. Een reis is zoveel meer dan er even tussenuit te zijn en in een all-inclusive resort neer te ploffen. Ik vertel je wat ik heb geleerd van reizen.
Wat ik heb geleerd van reizen
Wat voor type reiziger ben jij eigenlijk Linda?
Ik ben geen rugzak toerist die weken lang in een land verblijft, slaapt in hostels, veel onder de locals is en al werkende en feestend een land verkent. Dit had ik prima kunnen doen als ik naast mijn gezonde verstand ook nog een gezond lichaam had. Mijn gezondheid is mijn graadmeter als het op bestemmingen, eten, accommodaties en vervoer aankomt. De ene keer verblijf ik graag in luxe, de andere keer slaap ik op een dun matje op de grond op één van de meest mooie Australische bestemmingen.
En omdat ik graag in oplossingen denk mag mijn lichaam nooit een reden zijn om er niet op uit te trekken en mijn innerlijke wanderlust te voeden.
Reizen en vakanties kun je in verschillende categorieën verdelen, en juist die veelzijdigheid maakt het zo leuk. Stiekem ben ik er dan ook erg blij mee dat het gros van de mensen die in de vakantie periodes naar de zon vertrekt graag neerploft op Lloret de Mar, grote campings in Frankrijk en Italië of een all-inclusive hotel in Turkije verkiest boven een (verre) reis.
Wat reizen mij heeft geleerd
Het plannen en boeken van je reis kan vaak goedkoper
Ervaring heeft mij geleerd dat je het beste zelf kunt gaan puzzelen met vluchten en accommodaties in plaats van het boeken van een pakketreis. Hier wordt vaak niet gekeken naar de goedkoopste vluchten, kan er veel gerekend worden voor een transfer die je lokaal veel goedkoper kan boeken en heb je een minder ruime keus uit accommodaties. Maar blijf het altijd vergelijken, soms wilt een pakket reis (of lastminute) heel positief uitpakken.
Speel ook eens met de vertrek en retour data’s, vliegmaatschappijen en vergelijk verschillende luchthavens. Dit kan je al snel tientallen tot honderden euro’s besparen die je mooi weer aan je reis uit kunt geven. Een slaapplaats boek ik het liefste via Booking.com, en als je hier een aantal keer hebt geboekt krijg je gratis extra’s als kamer upgrades, later uitchecken, 10% korting op een boeking en/of gratis annuleren. Hele fijne extra’s die vaak goed van pas komen.
Check ook zeker Instagram, Twitter en Google als je zeker wilt weten dat de plaats of accommodatie in de smaak gaat vallen. Hier vind je vaak echte, niet gephotoshopte foto’s maar gewoon puur hoe het daar op dat moment echt is. Kan het jou in ieder geval niet gebeuren dat je aankomt op een bouwplaats.
Taxi’s
Taxi’s zijn een vrij luxe vervoersmiddel als het op reizen aankomt. Vooral in Europa en Australië zijn ze erg prijzig, terwijl ze in Azië relatief goedkoop zijn. Een taxi brengt je simpelweg van a naar b en dat kan erg handig zijn wanneer je veel bagage of net als ik, niet beschik over een al te fit lijf. Taxi’s vergoten dus je mogelijkheden om dingen te bezoeken en bezichtigen.
Wat ik wel heb geleerd is dat je nooit op een taxi aanbod in moet gaan wanneer mensen jou benaderen. Vaak wordt er misbruik gemaakt van toeristen die voor het eerst in een and zijn en de traditionele taxi’s van dat land niet herkennen. Spreek ook van te voren een prijs af, doe voor vertrek wat research over wat een ritje gemiddeld kost en hoeveel fooi gebruikelijk is. Wanneer een taxichauffeur geen Engels spreekt kan een pen met papier of een calculator op jouw telefoon al wonderen verrichten. Zo kan er geen verwarring ontstaan over 15 of 50 in het engels.
Ander eten kan voor samengeknepen billen zorgen
Het eten kan in het buitenland voor wat lichamelijke ongemakken veroorzaken. Andere kruiden, specerijen en bereidingswijzen kunnen ervoor zorgen dat wij als Nederlanders al snel op de pot belanden. Let er dan vooral op dat je in landen waar het kraanwater niet drinkbaar is geen sla eet wat op je bord ligt. Eet in Azië geen fruit wat al geschild en niet afgedekt is. Drink alleen water uit waterflesjes die nog dicht zijn. Vermijd zuivelproducten die niet verpakt zijn in Azië. Eet geen vis wanneer de locale wateren erg vervuild zijn. En heb je geen idee hoe lang een bepaald gerecht al staat te pruttelen in de zon, vraag dan vriendelijk of ze een nieuwe portie voor jou willen maken.
Haal het meeste uit de wisselkoers
Wanneer je naar een land afreist waar geen Euro’s zijn heb je altijd met wisselkoersen te maken. Vooral wanneer een valuta veel schommelt kan je er goed aan doen om op een goede dag contant geld op te nemen. Zo heb je de andere dagen meer waard voor je geld.
Ook handig: een app waarmee jij de wisselkoers kunt toepassen, zo weet je precies wat je in de winkels uitgeeft voor een product of dienst. En daarnaast is het hebben van een creditcard buiten Europa ook echt een must.
Locals geven het beste advies
Wil jij de bestemming die jij bezoekt op een andere manier leren kennen dan staat beschreven in de reisgidsen? Stap dan zeker eens op een local af, of vraag ernaar wanneer je al een praatje hebt met iemand. Zij zullen het waarderen dat jij interesse toont in hun land of stad en kunnen jou de best bewaarde geheimen vertellen. Mooie bezienswaardigheden, een fijn restaurant wat net van de hoofdstraat af ligt of een mooi verborgen strand, hoeveel mooier is dit alles zonder het massa toerisme?
Afdingen is een vak apart
Er zijn bepaalde landen waar afdingen hoort bij het doen van aankopen. Doe hier dan vooral aan mee om het respect van de verkoper te krijgen. Wel leert de ervaring dat wanneer jij je volhangt met sieraden, op merkschoenen loopt, een dure zonnebril draagt of een mooie tas aan je arm hebt de bodemprijzen al snel aan je neus voorbij gaat.
Wanneer een andere cultuur overweldigend kan zijn
Mijn eerste kennismaking met Azië kan ik mij nog goed herinneren. Ik ben 21 en heb net een paar weken gereisd door het prachtige en vooral rustige Australië. Midden in een druk en levendig Hong Kong stap ik na een enge taxi rit (zie punt één; ga niet in op een taxi die je aangeboden wordt) uit. De mensen zijn gehaast, alles is nieuw, en al snel heb je het gevoel dat alles overweldigend is en op je af komt. Tel daar de vermoeidheid van de reis bij op en na zo’n slechte kennismaking wil je al snel weer op het eerste vliegtuig stappen.
Wat de ervaring mij geleerd heeft is dat alle steden overweldigend kunnen zijn als je dit toelaat. De kunst is om dicht bij jezelf te blijven. Hierdoor blijf je rustig en kun je goed overzicht behouden (handig met veel bagage) en helder nadenken.
Volg je eigen hart
Wanneer er ergens over een mooie reis verteld wordt hang ik aan je lippen. Landen, mooie en bijzondere plekken, aanraders en afraders, alles komt voorbij. Als ik de laatste jaren iets geleerd heb is dat je zeker niet altijd weg moet blijven bij plekken die mensen afraden. Smaak is persoonlijk, jouw vergelijkingsmateriaal met een bepaalde plek zal anders zijn en jouw gevoel bij die plek misschien ook wel. Wat de een een verschrikkelijke stad vind kan onverwacht heel positief uitpakken voor jou. Laat je dus niet al te veel beïnvloeden door de verhalen van een ander, maar ga je eigen verhaal beleven en schrijven.
Gebruik je gezonde verstand
De beste tip die ik misschien wel mee kan geven is het gebruiken van je nuchtere, Hollandse verstand. Klinkt iets te mooi om waar te zijn? Dan is het waarschijnlijk zo. Voelt iets niet goed? Doe het dan vooral ook niet, je bent immers compleet op jezelf (en je reisgezelschap) aangewezen. Dit kan om hele kleine dingen gaan als iets eten waar jij van denkt dat jij er niet tegen kan. Maar kan ook zeker leiden tot verkeerde aankopen, te hoge bedragen of oplichtingen. Ook tijdens het reizen gaat jouw veiligheid voor alles.
Reizen maakt je rijk
Mijn liefde voor een mooie inrichting en spullen kan nog zo groot zijn, geld uitgeven aan reizen maakt mij simpelweg het gelukkigst. De ervaringen die je opdoet door iets simpelweg zelf te doen en te ervaren, daar kunnen geen wijze lessen of films tegenop. Je ervaart hoe het is om naast een andere cultuur te leven, je leert mensen kennen die je vanuit thuis nooit had gesproken, ervaart een land met al zijn gebruiken en tradities en leert buiten je comfort zone te eten. Reizen zal je goed doen, je wijzer maken, zelfstandiger maken en je vooral laten waarderen wat je thuis hebt. Alleen al de vanzelfsprekendheid van het hebben van schoon drinkwater wat uit de kraan komt is daar een klein voorbeeld van.
Wat heeft het reizen jou geleerd?