Maak kennis met Waris Dirie, geboren als een nomadendochter binnen de Darodstam in Somalië, levend volgens tradities die wij nooit zullen begrijpen of kunnen accepteren. Haar naam staat voor woestijnbloem, een bijzondere naam gegeven aan een bijzonder meisje dat uitgroeide tot een hele bijzondere vrouw. Vandaag geef ik jullie een kleine blik in het leven van deze bijzondere en vooral inspirerende vrouw.
Haar leven heeft zich gevormd door één dag die haar leven compleet veranderde!
Een bloem in de woestijn
In 1965 zag Waris het levenslicht midden in de woestijn van Somalië. Haar ouders leefden volgens een arm nomaden bestaan, met hun vee trokken ze het land door. Op haar 13e is er veel geld voor haar geboden, een aanbod dat haar ouders, om de rest van het gezin te kunnen onderhouden, niet konden en wilden weigeren. De volgende dag moest ze trouwen met een 61-jarige man en zou hierdoor zijn 4e vrouw worden. Met de man trouwen was de makkelijkste optie geweest, Waris koos er echter voor om het op een lopen te zetten.
Letterlijk.
Dagen lang loopt ze, zonder eten en drinken, over de vlaktes van Somalië opzoek naar de stad Mogadishu waar naar zeggen haar oma en familie woont. Familie die zij nog nooit gezien heeft. De tocht is verschrikkelijk zwaar en toch heeft Waris haar eindbestemming gehaald. Niet veel later krijgt ze van haar oma te horen dat zij niet kan blijven, maar dat het meisje te bijzonder is om terug naar haar ouders te sturen. Terug naar een bestaan wat haar oma verschrikkelijk vind. Ze vertrekt naar haar oom in Londen, die bij de Somalische ambassade werkzaam is. 4 jaar heeft zij als dienstmeid voor haar familie gewerkt. En nadat de oorlog over was in haar geboorteland wordt het volk terug geroepen, haar familie gaat terug en Waris kiest voor haar vrijheid. Als illegaal meisje gaat ze bij de McDonald’s werken en met dit geld kan ze een studie betalen om de taal te leren.
Werkende in de McDonald’s komt zij in contact met modefotograaf Terence Donovan. Hij ziet haar schoonheid en helpt haar een start te maken van een veelbelovende carrière als model.
In 1997 staat er een interview gepland met de Marie Claire. Waris besluit dit keer niet het standaard verhaal ‘van Nomade naar model’ te vertellen en vertelt over de dag die écht haar leven veranderde. Op haar 5e kreeg Waris op een dag een extra schep met rijst op haar bord, erg lekker en fijn, maar waar ze dit aan te danken had was een groot raadsel. De volgende dag brengt haar moeder haar naar de rotsen waar een groot drama zich af zal spelen wat littekens achter zal laten op het leven van Waris. Het is de dag waarop ze besneden wordt. En in tegenstelling tot haar zus en twee nichtjes overleeft zij dit bloedbad.
‘A good woman is a cut woman’
Zijn de woorden waar zij mee op moet groeien.
Het verhaal
Waris Dirie schreef verschillende boeken om haar bijzondere verhaal te vertellen:
- Mijn woestijn (1998)
- Dochter van de nomaden (2004)
- Onze verborgen tranen (2005)
- Brief aan mijn moeder (2007)
- Mijn thuis (2010)
Woord in beeld
Na vele boeken en woorden merkte Dirie dat de impact van het gruwelijke nieuws over de vrouwelijke besnijdenis al snel weg ebde. Er moest en zou een film komen. En deze film heb ik vorige week gekeken, en het zet mij nog iedere dag aan het denken.
Ik heb zelf niet de kracht om veranderingen te maken in Somalië. Maar ook meisjes van deze komaf in Nederland worden tot de dag van vandaag nog volgens traditie besneden.
Wat kan ik daar aan doen?
Spread the word!
Vandaag wil ik jullie wijzen op de prachtige film over het leven van Waris Dirie, Desert Flower.
En voor wie een Netflix abonnement hebben, ook hier kan je de film op vinden.
Volg jij Linda’s Lifestyle & Travel Notebook al op bloglovin‘?