Het oorspronkelijke recept bevat gekruide kippendijen, aangezien ik al bijna 4 jaar plantaardig eet, besluit ik de basis van het recept te gebruiken en het recept vegan te maken. Een recept naar je eigen wensen aanpassen is tenslotte nóg leuker, en een iets grotere uitdaging. Ik besluit aan de slag te gaan en het huis vult zich al snel met heerlijke Oosterse geuren. Heel even ben ik weer op reis. De vegan kokos-noedelsoep blijkt een groot succes, daarom deel ik vandaag het recept met je.
– Vegan kokos-noedelsoep –
Linda’s Wholesome Kitchen
Zet in een handomdraai een heerlijke Oosterse maaltijd op tafel
– Koken met wat je hebt –
een duurzame keuken
Heerlijk vind ik het om een bestaand recept als inspiratie te gebruiken. Om vervolgens aan de slag te gaan met de ingrediënten die je lekkerder vindt of toevallig al in huis hebt. Zo voorkom je namelijk dat je onnodig versproducten weggooit omdat ze over de datum gaan. Alles opmaken is nu eenmaal veel duurzamer én beter voor je portemonnee. Daarnaast word je gedwongen om creatief aan de slag te gaan en dat levert vaak verrassend lekkere nieuwe gerechten op.
Zo loont het ook om in de supermarkt in een ‘leftovers’ bak te kijken. Deze producten zijn vaak tot de dag dat jij er bent houdbaar, hierdoor zijn ze verrassend scherp geprijsd en zet jij voor een leuk bedrag een lekkere maaltijd op tafel. Of ga eens voor sluitingstijd naar de markt om wat verse koopjes te scoren. Gezond eten hoeft namelijk helemaal niet duur te zijn. Zo zet je zonder al teveel te hoeven te betalen soms toch en een fijne uitgebreide maaltijd op tafel. Zoals een Oosterse rijsttafel met verschillende gerechten. Yum!
Kokos-noedelsoep | 2-3 personen
Ik maak graag gerechten met hele ingrediënten (een hele wortel i.p.v. een halve als voorbeeld) om verspilling van voedsel tegen te gaan. Daarom is het een gerecht voor 2 grote eters of voor 2 ‘normale’ eters en dan heeft iemand de volgende dag in de middag als bonus nog een extra portie. Lucky you! Wie houdt er nou niet van leftovers? De bereidingstijd bedraagt 30 minuten.
Wat heb je nodig?
- 2 cm verse gember
- 2 wortelen
- 1 stuk vers citroengras
- 250 gram kastanje champignons
- 5 gram basilicum vers
- 600 ml groentebouillon
- 30 ml sojasaus (of eigen gemaakte vegan vissaus)
- ½ – 1 verse peper (je kan het zo pittig maken als je zelf wilt)
- 200 gram snijbonen
- 400 ml kokosmelk (extra romig)
- 300 gram wok of udon noedels
- ½ limoen
- 2 el zonnebloemolie
- naar smaak peper en zout
Benodigdheden
- Soeppan met deksel
- Rasp
Optioneel
- Vegan (cassave) kroepoek
- Klein handje cashewnoten
Bereiding
1. Bereid als eerste de bouillon. Omdat het originele recept met vissaus gemaakt wordt besluit ik de groentebouillon iets sterker te maken. In plaats van 1 tablet per 500 ml besluit ik 1,5 tablet te gebruiken. Schil de gember en rasp deze fijn. Verwijder de zaadlijsten van de rode peper (of laat ze zitten als je een heet gerecht op tafel wilt zetten) en snijd de peper fijn. Ik besluit nog een gedroogde peper uit Madera toe te voegen voor wat extra pit. Snijd de wortels in dunne plakjes. Verwijder de steelaanzet van de snijbonen en snijd ze in kleine stukjes. Snijd ook de champignons in stukjes.
2. Verhit vervolgens de zonnebloemolie in de soeppan (met deksel) op middelmatig vuur. Fruit de gember en de rode peper 1-2 minuten. Voeg vervolgens de kastanjechampignons toe in de pan en bak ze totdat ze 2-3 minuten mee. Deze gebruiken we namelijk als vleesvervangers en zullen ervoor zorgen dat de soep goed vult.
3. Voeg vervolgens de bouillon en de romige kokosmelk toe aan de soeppan. Knik vervolgens het citroengras op 3 plekken. Voeg deze samen met de wortelen en snijbonen toe aan de pan. Laat de pan, afgedekt, 8 minuutjes zachtjes koken. Afhankelijk van de wok- of udonnoedels die je hebt, kijk even naar de bereidingstijd, voeg je deze na een aantal minuten toe aan de soep. En laat zachtjes meekoken.
4. Ondertussen kun je de blaadjes van de basilicum in grove stukjes snijden en pers de halve limoen uit. Snijd de andere helft in partjes.
5. Haal het citroengras uit de soep en breng het verder op smaak met sojasaus (of eigen gemaakte vegan vissaus voor de keuken prinsessen onder ons), limoensap, peper en zout. Dien de kokos-noedelsoep op en maak het grecht af met een limoen partje, cashewnoten en basilicum. Serveer eventueel met wat vegan (cassave) kroepoek. Je hebt in een handomdraai een overheerlijke maaltijd op tafel getoverd!
Op Linda’s Wholesome Life vind je meer vegan en/of suikervrije recepten. Kijk vooral eens rond als je nog wat inspiratie kunt gebruiken.
Vind jij het ook leuk om een recept helemaal eigen te maken?