Vegan BBQ | 3 makkelijke en gezonde recepten

 

Healthy Vegan BBQ

 

 Healthy Vegan BBQ

 

Ik ben nou eenmaal een moonchild, wild child en een ocean child. Het zomerse weer maakt mij intens gelukkig. Het is niet alleen de gedachte dat het zonnetje schijnt, maar zeker het feit dat mensen meer buiten leven. En niemand is volgens mij echt een binnen mens (op de mensen na die echt niet tegen de zon kunnen in deze tijd van het jaar natuurlijk) en daarom geniet ik extra van het buiten leven. De zomerse avonden waarin er heerlijk getafeld wordt in de buitenlucht en er lang nagepraat wordt onder een heldere sterrenhemel.

 

 Healthy Vegan BBQ gevulde ananas receptHealthy Vegan BBQ groente schotelHealthy Vegan BBQ groente schotel

 

BBQ groente schotel

Je kent ze vast wel, de gezonde en makkelijk te bereiden ovenschotels. Wie thuis een grote bbq heeft kan deze schotels ook prima voor op de barbecue maken. Hier thuis zijn wij er een groot fan van. We maken ze met wat er op dat moment in huis is. Je kunt er gemakkelijk left overs voor gebruiken (in de zin van verse groente die is blijven liggen) of toevoegen wat je simpelweg erg lekker vind.

Voor deze barbecue schotel gebruikte ik:
↠ Een rode paprika
↠ 3 grote champignons
↠ 2 grote en diverse kleine tomaten
↠ 2 rode uien
↠ voor gegaarde en gemarineerde aardappel schijfjes
↠ olijfolie
↠ paprikapoeder

 

Bereidingswijze

De bodem van de ovenschaal besprenkel ik met wat olijfolie. Ik snijd de champignons in plakken om de bodem te bedekken en houd wat over voor de bovenste laag. Versnipper een ui en snijd de andere in ringen, plaats de ringen als tweede laag over de champignons. Snijd de paprika in blokjes of reepjes, net wat je zelf lekker vind en gebruik deze als derde laag. De vierde laag zijn de gesneden en voor gegaarde aardappelen. Voeg de tomaatjes toe en eventueel andere groente naar smaak. Ik eindig met een gesnipperde uit, wat olijfolie en paprikapoeder om alles net wat meer smaak te geven. Plaats de schaal op de barbecue en dek hem wel even af met zilverfolie totdat hij naar jouw smaak gegaard is.

 

 Healthy Vegan BBQ gevulde ananas receptHealthy Vegan BBQ gevulde ananas recept

 

Gevulde ananas

Sinds mijn eerste bezoek aan Thailand ben ik dol op het eten van een gevulde ananas. Er zijn zoveel variaties voor dit gerecht dat het niet snel gaat vervelen.

Voor deze gevulde ananas gebruikte ik:
↠ Een rijpe ananas
↠ Rijst
↠ Optioneel: paprika, ui, een snufje zout, cashewnoten, peper of sambal

 

Bereidingswijze

Kook wat rijst in een pan of in een rijstkoker. Je kunt de rijst naar eigen smaak koken door hem droog te koken of wat natter te houden. Ondertussen snijd je de kop van de ananas af en begin je hem uit te hollen. De ananas gaan we op het harde hart na gebruiken voor het gerecht. Nadat de rijst gekookt is (ik maak gebruik van een rijstkoker) voeg ik de ananas met sap (en eventueel een snufje zout) toe aan de pan en laat het goedje even op staan zodat de rijst kan garen. Wanneer de rijst naar jouw smaak gegaard is vul je de ananas zodat deze op de barbecue kan. Pak hem in met zilverfolie en laat hem op een laag vuurtje garen. De rijst die je over hebt kan je ook los serveren of bewaren voor de volgende dag.

Serveer tip: Als je per persoon een ananas wilt serveren, snijd hem dan over de lengte door de midden. Zo kan makkelijker per persoon een halve ananas serveren. En het ziet er ook nog eens super leuk uit.

 

 Healthy Vegan BBQ gevulde paprika's griekse rode rijst receptHealthy Vegan BBQ gevulde paprika's griekse rode rijst recept

 

Gevulde paprika’s met Griekse Rode Rijst

Als er iets is wat ik in Griekenland dagelijks kan eten, dan zijn het wel de gevulde pepers, tomaten of paprika’s met rode rijst. Dat het ook nog eens super makkelijk is om zelf te maken, daar kwam ik afgelopen week achter.

Voor deze gevulde paprika’s gebruikte ik (recept is voor 4-6 personen):
↠ Verse paprika’s
↠ 2 kopjes rijst
↠ 2 eetlepels tomatenpuree
↠ 1 grote ui
↠ 1 teentje knoflook
↠ 2 tomaten
↠ 3 kopjes kruidenbouillon
↠ olijfolie
↠ snufje zout

 

Bereidingswijze

Snij de ui en het teentje knoflook fijn, en ontdoe de tomaat van zijn vel voor je hem in stukjes snijd. Voeg olijfolie toe in de pan en bak de ui en knoflook tot deze glazig is. Laat ondertussen de bouillon trekken in het water. Voeg de tomaat, een beetje zout en de tomatenpuree toe aan de pan zodra de ui glazig ziet. Laat dit zo’n 10 minuten op een laag vuur stoven. Voeg hierna de bouillon toe en breng het geheel aan de kook. Dan mag je de rijst toevoegen en kook de rijst tot deze gaar is. Laat het daarna nog even staan en nagaren.

Ondertussen kun je de kop van de paprika’s afsnijden en deze uithollen. Voeg de rode rijst toe, plaats de paprika’s in een ovenschaal (afdekken met zilverfolie) of pak ze in met zilverfolie, net wat jij makkelijk vindt. Laat ze naar eigen smaak garen op de bbq. De een houdt er namelijk van als de paprika nog een bite heeft, de ander houd ervan als hij zacht is. Alles is mogelijk. En succes gegarandeerd. De rijst die je over hebt kun je extra serveren of bewaren tot de volgende dag.

 

Healthy Vegan BBQ gevulde paprika's griekse rode rijst recept

 

Serveer tips

Zoals je ziet zijn er naast de vleesvervangers voor op de barbecue genoeg gezonde opties die om te smullen zijn. Je zult zien dat de niet veganisten dit ook graag eten. Het is dan ook niet alleen leuk om te maken, het ziet er ook nog eens prachtig uit met al deze kleurtjes. Je kunt de gerechten ook makkelijk ter voorbereiding al eerder maken zodat je tijd met je gasten door kan brengen. Serveer het met eventueel nog wat extra gegrilde groente, een vegan pizza, brood met tapenade, olijfven en wat sla of een salade. Dat er zoveel verschillende keukens samen komen is juist wat ik zo leuk vind aan het zomer seizoen. En niet geheel onbelangrijk, eet smakelijk. Tag mij zeker in een foto als jij een van deze gerechten gaat maken, het lijkt mij erg leuk om te zien!

 

Verheug jij je ook zo op het barbecue seizoen?

 

 
Delen:

6 Reacties

  1. 29 mei 2017 / 13:42

    Wat een heerlijke recepten en wat een mooie kleurrijke foto’s. Ik ben zelf niet vegetarisch, maar wil wel proberen wat vaker in de week geen vlees te gaan eten. Je hebt me prachtige alternatieven gegeven. Vooral de gevulde paprika’s lijken me heerlijk.

  2. 27 mei 2017 / 14:29

    Oh die ovenschotel ga ik wel eens testen!

  3. Jet
    27 mei 2017 / 12:43

    Het smaakte heerlijk x

  4. 27 mei 2017 / 12:18

    Wat een fijne tips. Een ovenschotel met groente en gevulde paprika’s zijn altijd goed :-)!

  5. 27 mei 2017 / 09:17

    Wat heerlijk en wat heb je weer mooie foto’s gemaakt. Toevallig gaan wij vandaag barbecuen, dus ik onthoud je recepten!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees vorig bericht:
MC Monique Collignon SS17 OOTD Koh Yao Yai
Dear Diary ☾ | The law of attraction

De afgelopen twee weken waren overweldigend. Bijzonder. Een droom die uit is gekomen. In anderhalve week tijd mocht ik twee...

Sluiten