– Zelf Pizza’s maken –
van deeg tot pizza
– Wat heb je nodig? –
welkom in de Italiaanse keuken
Benodigdheden voor 2 pizza’s
- 450 gram mix voor pizzabodem (gwoon)
- 250 ml water
- 2 el olijfolie
- bloem
- tomatensaus uit glazen pot (Grand Italia)
- (punt) paprika
- (cherry) tomaten
- (rode) ui
- (kastanje) champignons
- olijven
- Italiaanse kruiden
– Verse ingrediënten –
voor plantaardige pizza’s
Voor veel van mijn gerechten geld, hoe verser hoe beter. Wil je een smaakvolle en gezonde maaltijd pizza voor jezelf maken? Ga dan zeker voor vers. Snij zelf je groenten zoals paprika’s, tomaatjes, champignons en uien. Gebruik verse Italiaanse Pizza kruiden, dit ruikt niet alleen lekker maar heeft ook meer smaak.
Denk bij olijven ook aan de olijven die je bijvoorbeeld uit Griekenland mee kunt nemen (tip voor als je een keer naar Griekenland gaat, ze blijven lang goed) en denk ook aan olijven van een speciaal zaak. Er zit net wat meer smaak aan.
Daarom besloot Thomas ook het deeg gedeeltelijk zelf te maken met een mix voor pizzabodem. De volgende stap is om het deeg helemaal zelf te maken en het een dag te laten rijzen. Een leuk project voor de aankomende zomer.
– Pizza deeg maken –
met een beetje hulp
De mix voor pizzabodem (Italiaanse stijl) die wij hebben gebruikt is van gwoon. Bestaat grofweg gezegd uit Tarwemeel, volkoren tarwemeel, bakpoeder en gejodeerd zout. Uit een pak van 450 gram haalden wij 2 pizza’s van zo’n 30 cm. Simpelweg omdat we zelf houden van dunne bodems. Wat je eraan toevoegt is 250 ml water en 2 el olijfolie.
Hierna kun je met de hand, en ronddraaiende bewegingen mooie bolletjes deeg maken. Op Italië Plein vind je handige tips om zelf deeg te maken. Daarnaast is het ook nog eens leuk om te doen, en de smaak is zoveel beter dan kant-en-klare pizza bodems.
Mocht je meerdere bolletjes deeg hebben, omdat je voor een grotere groep maakt, leg dan een vochtige theedoek over het deeg heen. Zodat het deeg ‘sticky’ blijft en niet verder gaat rijzen. Dan zijn ze makkelijker uit te rollen tot pizza.
Strooi wat bloem op je aanrechtblad voor je de pizza gaat rollen. Rol het deeg tot je een mooie gelijkmatige pizza bodem hebt gekregen. Perfect rond hoeft hij zeker niet te zijn. Het is tenslotte handwerk, en dat mag wat mij betreft gezien worden.
– De pizza maken –
Als je dan een mooie platte pannenkoek hebt gemaakt is het tijd om deze aan te gaan kleden. Leg de pizzabodem wel eerst even op een stuk bakpapier zodat het niet aan de ondergrond vastkleeft. Begin hierna met het aanbrengen van een laagje tomaten puree/saus.
De saus wil ik nog een keer zelf gaan maken, voor nu gebruikten wij een fles van Grand’Italia die je ook bij pasta’s gebruikt. Versier dan de pizza met toppings naar keuze. Mijn favoriete recept bevat paprika’s, rode uien, kastanje champignons, olijven (met pit – deze komen nog van Kos – extra lekker!), cherry tomaatjes en Italiaanse kruiden.
Er is tegenwoordig ook een ruime keuze aan vegan kazen. Ideaal voor wie van kaas houdt en toch plantaardig wilt eten. Je kunt ook vleesvervangers gebruiken voor op de pizza. Denk aan vegan gehakt, shoarma reepjes of vegan kip stukjes. Om maar een kleine selectie te noemen.
Van deeg tot pizza | Zelf pizza’s maken
Vervolgens gaat het geheel – hup, mee naar de bbq. Als deze de 230 graden aantikt leggen we de pizza (met bakpapier eronder) op de pizza steen en is het in de gaten houden wanneer deze goed is. Reken op zo’n 10 – 15 minuten per pizza.
Om ook nog eens de echte smaak van een steenoven te krijgen heeft Thomas een Pizza Steen besteld die op de grill van de bbq komt te liggen (of de oven, net wat je wilt gebruiken). Na de eerste keer was het gelijk al een succes. We willen echt niet anders meer!
Maak jij weleens zelf pizza’s?
Pin op Pinterest
Prachtige foto’s weer Linda en pizza’s.. hier ben ik ook zo gek op! Wij gaan ze weer dit weekend maken want wij hebben onze pizzasteen binnen gekregen. Dus tot ziens zompige bodems.. en hello Italiaanse knapperige bodem!
Prachtige foto’s en heel lekker recept!
Waaaauw wat maak je toch mooie foto’s! De pizza ziet er fantastisch uit en heb er spontaan zin in!
Oeh, die pizza ziet er echt heel goed uit! Ik heb zelf laatst na heel lang geen pizza weer eens een pizza gegeten (glutenvrij, omdat mijn vriend glutenintolerant is). Ook een zelfgemaakte en dat beviel goed! Ik vind kant-en-klare pizza’s altijd zo leeg qua groenten en vind het daarom juist lekker om ze zelf te maken en er heel veel groenten op te mikken.
Het ziet er echt heerlijk uit!