Site pictogram Linda's Wholesome Life

Tuinkers oogst + mijn favoriete lunch recepten

Tuinkers oogsten Linda's Wholesome Life

Moestuin Linda's Wholesome LifeBiesbosch, september 2020

 

Dit is denk ik een van mijn favoriete oogsten van het afgelopen zaai jaar. Het is het laatste jaar voor mij op de familie boerderij voor ik volgend jaar mijn eigen boontjes ga doppen. Daarom besloot ik de moestuin dit jaar groter aan te pakken. Meer te zaaien dan ooit te voren. Tuinkers is leuk. Je kunt het (zeker in huis) het hele jaar door zaaien. De kiemtijd van de zaadjes is ongeveer 2-3 dagen. En als de steeltjes 5 cm zijn kun je al beginnen met oogsten en jouw recepten verrijken met heerlijke, biologische tuinkers uit eigen moestuin! Dit kan al na zo’n 10 dagen.

Tuinkers is leuk voor jong en oud. De foto’s maakte ik van mijn eerste oogst, ergens in mei. Samen met mijn favoriete zomerse recepten voor op brood. Ik neem je mee naar mijn moestuin, in de kas op de boerderij in de Biesbosch. Wil je een moestuin beginnen en erachter komen of je vingers groen genoeg zijn? Dan is tuinkers het makkelijkst om mee te beginnen.

 

 

– Tuinkers oogst –

samen met mijn favoriete lunch recepten

 

 

 

– Tuinkers zaaien –

Welkom in de kas van mijn moeder, al jaren een van mijn meest favoriete plekjes op de boerderij. Hier is waar veel dingen waar ik van hou samen komen. Warmte, mooie planten, de kipjes en mijn liefde voor vers groen. Het is dan ook de uitgelezen plek om mijn eerste echte moestuin te gaan opstarten. Eerder dit jaar bestelde ik zaadjes en kon het wachten gaan beginnen.

Tuinkers is leuk, komt na een paar dagen al boven de grond en na een goede week (zo’n 10 dagen) is de eerste lading klaar om geoogst te worden. Door de drukte rondom het aankopen van mijn eerste woonhuis (yes ik ga samenwonen en hier lees je er meer over) is het er nog niet van gekomen om dit artikel af te maken. Omdat tuinkers 365 dagen per jaar gezaaid én geoogst kan worden maakt het, op de beeldvorming na, niet echt uit.

De tuinkers groeit in kleine bakken. Het staat niet alleen leuk, maar zo weet ik ook dat ik de hoeveelheid ook echt op kan. Het is namelijk heerlijk op brood en bijvoorbeeld ook in salades. Het is ook slim om kleine beetjes in etappes te zaaien. Zo heb je lang plezier van verse tuinkers.

 

 

– Tuinkers oogsten –

De tuinkers kun je heel makkelijk met een keuken- of een tuinschaar afknippen en direct in een maaltijd verwerken. Je kunt er ook voor kiezen om er kleine bosjes van te maken en deze in of buiten de koelkast in een glaasje met water te bewaren. Zo blijft jouw tuinkers namelijk langer vers. En het staat ook nog eens heel erg leuk in huis.

Moeilijk is tuinkers dus niet. Na het zaaien is het een kwestie van iedere dag water geven, vervolgens wachten tot het zo’n 5 – 10 cm lang is en je kunt het gaan oogsten. Een kind kan de was doen. Letterlijk. Zelfs als je geen groene vingers hebt moet je nog goed je best doen om deze oogst te laten mislukken. Het is letterlijk een beloning om een maaltijd aan te kleden met eigen gekweekte, onbespoten (en dus biologisch) tuinkers. Yum!

Tuinkers geeft een extra smaaksensatie aan je eten. Daarnaast zit het bomvol met vitamine K, vitamine B, vitamine C, vitamine E en vitamine A. Daarnaast zit het vol met vezels, eiwitten, foliumzuur, calcium en ijzer.

 

 

– Recept I –

broodje met avocado, cherry tomaatjes en tuinkers

Een van mijn favoriete, en denk ik ook meest gegeten broodjes van deze zomer is deze met avocado, tuinkers en cherry tomaatjes. Een combinatie die echt nooit fout kan gaan. Het is niet veel werk, maar ziet er wel bewerkelijk uit. Daarom is het altijd een feestje om zo’n mooi broodje op tafel te zetten.

 

Ingredienten:
· 1 afbak broodje (vegan)
· 1 eetrijpe avocado
· 1 á 2 Cherry Tomaatjes
· snufje peper
· snufje zout
· tuinkers

 

 

– Recept II –

broodje met hummus, cherry tomaatjes en tuinkers

Voor wie geen fan is van avcado, of meer trek heeft in hummus, heb ik een andere klassieker die ook nooit verveelt. Het heeft voordeel ten opzichte van het vorige recept is dat deze nóg sneller op tafel getoverd is. Lekker voor jezelf, maar ook om op tafel te zetten als je eters hebt.

 

Ingredienten:
· 1 afbak broodje (vegan)
· pompoen hummus (kant en klaar)
· 1 á 2 Cherry Tomaatjes
· snufje peper
· tuinkers

 

We zijn alweer aanbeland aan het einde van dit artikel. Ik vond het onwijs leuk om jullie mee te nemen naar de kas, en mijn aller eerste oogst aan jullie te laten zien. Ik heb er veel van gegeten en kan nu al niet wachten op het volgende zaai seizoen. Maar dan op een nieuwe plek, in een nieuwe tuin in een nieuwe kas. Can’t wait!

 

Wat is jouw favoriete recept met tuinkers?

 

 

 

Dit artikel bevat een affiliate link. Lees mijn diclaimer.

 

 

Mobiele versie afsluiten