De zomer is echt op haar einde, de herfst heeft zijn intreden gemaakt en de natuur maakt zich op voor de winter. Geniet nog even van de laatste herfst bloeiers, de kleurenpracht, de knapperige ochtenden en de laatste moestuin oogst. Ik vertel je wat je mag snoeien in oktober, waarom dit een fijne maand is om de tuin opnieuw in te richten én we mogen langzaam aan echt de voorjaarstuin al gaan indelen. Nog even de handen uit de mouwen steken voor de winterrust aanklopt. Alle ins en outs vind je in de ze nieuwe tuinkalender; Dit kun je in oktober in de tuin doen.
– Dit kun je in oktober in de tuin doen –
A Wholesome Garden
– Tuinonderhoud in oktober –
dit kun je in oktober in de tuin doen
Het gazon
De grond is warmer dan in het voorjaar, wat betekent dat het gras zal blijven groeien. Zolang de temperatuur niet onder de zes graden zakt kan er gemaaid worden. Ruim het gemaaide gras wel gelijk op. Met de grasmaaier kun je ook de gevallen bladeren opruimen. Ondanks dat het gevallen blad er knus uitziet kan het jouw gras verstikken. Worden de dagen kouder, geef je gazon dan een laatste maaibeurt en je grasmaaier kan weer de schuur in.
De vijver
Ook de vijver mag winterklaar gemaakt worden. Met het koudere weer zijn de vissen minder actief, wat inhoudt dat je ook het voeren kunt gaan minderen. Zodra het overdag een graad of 5 is kun je helemaal stoppen met voeren.
Wat je nog wel kunt doen is een net spannen over de vijver, zodat het meeste blad op het net valt. Een waterhyacint kun je in een emmer in de schuur bewaren, ze zijn niet winterhard en overleven de winter binnen wel (mits ze voldoende licht hebben). Je kunt nog een nieuw laagje bodemsubstraat aanbrengen en de lelijke bladeren van de waterlelie weghalen.
– Tuinonderhoud in oktober –
dit kun je in oktober in de tuin doen
Snoeien
Het snoeiwerk valt mee deze maand. De walnoten vallen uit de bomen en de boom kan hierna gesnoeid worden. Het is een goede tijd om stamrozen en klimrozen te snoeien. Stamrozen met een zware kroon kun je in oktober tot wel de helft inkorten. Hiermee voorkom je schade tijdens een najaarsstorm. Ook uitgebloeide bloemen mag je weggknippen zodat de overige rozen nog even door kunnen bloeien.
De vlinderstruik en het kaasjeskruid mag je met een derde terugsnoeien. Het overige snoeiwerk vindt plaats in het voorjaar. Van de beukenhaag mogen de uitstekende takken worden weggehaald. Ook de zomerbloeiende heide mag je terugsnoeien, de oude bloeitakken kunnen nu weg.
– Tuinonderhoud in oktober –
maak de tuin winter klaar
Tuin & terras
In oktober kun je de eerste pittige herfststormen wel verwachten. Het is een goed idee om kwetsbare planten goed op te bergen en anderen op te binden en te ondersteunen. Ruim wat makkelijk weg kan waaien of niet tegen de vorst kan op. Je kunt planten in een vorst-vrij schuurtjes zetten (met raam), in de kas of zelfs binnen in huis. Een tweede optie is om rietmatten rond je potten aan te brengen. Je kunt ook stro of mulch rond de wortels van je planten aanbrengen.
Het is tijd om je terras of balkon winterklaar te maken. Maak je meubelen schoon en berg ze op. De bloembakken kun je opnieuw vullen met winterbeplanting. Denk hierbij aan Winterheide, Skimmia, Viburnum, Helleborus, Winterviooltjes en een vrolijke bestdrager zoals de Bergthee.
Dhalia’s en Begonia’s kunnen nog mooi bloeien, ruim ze op zodra we de eerste nachtvorst hebben gehad. Rooi de bollen, schud de aarde eraf en bewaar ze op een droge beschutte plek.
Vergeet niet om op droge dagen je planten water te geven.
– Tuinonderhoud in oktober –
Planten & plannen
Oktober is een goede maand om wat veranderingen in je tuin aan te brengen. Om die ene struik die je liever op een andere plek wilt hebben te verhuizen. Juist omdat ze deze maand hun blad nog houden kun je goed zien waar planten goed passen. Wil je in de herfst meer kleur in de tuin? Dan zijn Asters een goed idee om te planten. Ze zullen nog volop bloeien. Je kunt ook nog nieuwe rozen planten.
Het is ook een goede maand om aan je winter en lente tuin te gaan werken. Zolang we nog geen vorst hebben kun je bloembollen planten. Het ligt aan de soort, maar de eerste zullen vanaf januari al opkomen. Zo heb je het hele voorjaar plezier van voorjaarbloeiers.
De bollen op een rij:
Voorjaarsbloeiende bollen zijn Tulpen, Narcissen, Blauwe druifjes, Krokussen en Sneeuwklokjes. Deze plant je vóór de eerste nachtvorst.
Zomerbloeiende bollen zijn Dahlia’s, Gladiolen, Begonia’s, Anemonen en Calla’s. Deze plant je ná de eerste nachtvorst.
Sneeuwklokjes plant je vóór januari, irissen en krokussen vóór februari, blauwe druifjes vóór maart en tot slot de tulpen, deze plant je uiterlijk april en mei.
– Tuinonderhoud in oktober –
dit kun je in oktober in je tuin doen
Pompoen festival
In september en oktober worden in Nederland de pompoenen geoogst. Ze zijn onwijs leuk om je terras, balkon of woonkamer mee aan te kleden en op te fleuren. Wil je ze in een grecht verwerken? Laat ze na het rooien dan even liggen om te rijpen en goed om smaak te komen. Je kunt ook hele leuke DIY’s doen met pompoenen, Halloween staat eind deze maand alweer voor de deur.
Ga er opuit om kastanjes, mooie bladeren en nootjes te zoeken. Leuk voor jong en oud. Het is met al die herfststormen en donkere avonden de ideale tijd om heerlijk binnen aan de slag te gaan. Zo kun je met kastanjes en nootjes hele leuke diertjes maken. En een herfst tafel staat altijd gezellig in huis.
– Moestuin –
dit kun je in oktober in de moestuin doen
Planten
Vanaf half oktober kun je fruitbomen planten. In principe kun je de volgende vuistregel hanteren; zoland de grond niet bevroren is kun je een fruitboom in de grond zetten. Rond deze tijd kunnen geplante bomen en hun wortelen namelijk goed profiteren van de herfstregen. Let bij het aanschaffen van de boom wel goed op of het een voorkeur heeft voor een zonnige of een schaduw standplaats.
Let er bij fruitbomen ook op dat ze niet tweeslachtig zijn. En je dus een tweede boom nodig hebt om je fruitboom te bevruchten.
– Moestuin –
dit kan er geoogst worden
Oktober is dé maand dat de pompoenen geoogst worden. Maar daar houdt het niet bij op. Denk ook aan wortelen, bietjes, andijvie, komkommers, rapen, koolrabi, bloemkool, dopewrten, spinazie, kropsla en witlof.
Zijn de laatste kiwi’s, pompoenen en tomaten nog niet rijp? Pluk de tomaat in hele trossen en de anderen apart om ze binnen of op een andere warme plaats te rijpen.
Oktober is ook een goede maand om fruit te oogsten. Denk hierbij aan appels, peren en late pruimen. Raap de vruchten die van de boom gevallen zijn snel op en bewaar de gehele oogst op een donkere, koele plaats. Dit om schimmelvorming te voorkomen. Zo kun je langer van je verse fruit genieten.
Bieslook en peterselie zijn vorstgevoelige kruiden. Je kunt ze uitgraven en in een pot plaatsen. Kun je gelijk je keuken wat vergroenen.
De eerste aardappelen zijn gerooid (en wat zijn de verse aardappelen weer lekker!), de uien worden gerooid en de mais gaat zolangzamerhand ook van het land af. Kijk eens op een land als de boeren klaar zijn of je nog wat kunt rapen, of ga naar de boer zelf en koop voor een leuk bedrag de meest verse uien en aardappelen in.
– Moestuin –
onderhoud
Overdag kunnen we nog op een fijn zonnetje getrakeerd worden, maar de nachten koelen nu toch echt af. De winter komt eraan en dat zorgt ervoor dat we de moestuin winterklaar gaan maken.
Zodra je de laatste frambozen geoogst hebt kun je de struiken tot op de grond afknippen. Het is ook tijd om de moestuin te bemesten en om te spitten.
Denk tijdens het opruimen en winterklaarmaken van de moestuin alvast aan de moestuin van volgend jaar. Wat heb je dit jaar geleerd, wat is er goed gegaan en wat kan er beter? Er zijn namelijk enkele soorten die je nu al in kunt gaan zaaien voor volgend jaar. Zoals spinazie, winterpostelein en veldsla kun je prima in oktober inzaaien.
Linda’s Wholesome Garden
Ik hoop dat we een hele mooie eerste herfstmaand tegemoet mogen gaan. Waarin we volop kunnen genieten van de prachtige herfstkleuren, mooie zonnige ochtenden waarbij je de ochtenddouw voor de zon ziet verdwijnen. Met knapperige ochtenden waarop je al vroeg de reeën ziet grazen en de trekvogels ons land weer inruilen voor een warmer oord. De natuur is naast je tuin, prachtig in deze tijd van het jaar. Kleed je eens goed warm aan en ga er opuit. Geef je ogen de kost en verzamel wat mooie souvenirs voor een herfsttafel. Het leven is in de herfst zo slecht nog niet.
Klik hier voor een overzicht van Linda’s Tuinkalenders.
Wat zijn jouw tuin plannen voor oktober?