Mijn eerste jaar als vegan
Terugblik 2017 | Hoe het allemaal begon
De dag dat ik in april redelijk spontaan en met tranen in mijn ogen besloot dat ik écht nooit meer dieren wilde eten, kan ik mij nog goed herinneren. Ik deed er vervolgens gelijk een schepje bovenop, en voor ik het wist zat ik een paar uur later met Thomas in de auto om de eerste veganistische boodschappen in huis te halen. Niet alleen wilde ik het dierenleed beperken, ik wilde ook zeker mijn lichaam een gezonde boost geven. Minderen met suiker en het stoppen met het gebruik en eten van dierlijke producten (zoals vlees, melk, eieren en honing) waren mijn doel. Let food be the medicine– werd mijn nieuwe lijfspreuk.
Vooraf heb ik mij enigszins ingelezen en de nodige documentaires bekeken. Maar met een professional heb ik er nog niet eerder uitgebreid over gesproken. Na acht maanden vegan eten plande ik een gesprek in met een diëtist. Met de vraag of mijn huidige voedingspatroon rijk genoeg is. Daarnaast had ik de vraag of ik misschien nog meer kan doen om mijn lichamelijke gezondheid zo optimaal mogelijk te krijgen en eventuele tekorten te voorkomen. Zodat ik zo min mogelijk last ervaar van lichamelijke ongemakken als; vermoeidheid, migraine, maag- en darmklachten, eczeem en mijn allergieën.
Mijn huidige eetpatroon en hoe ik het omgooide
Bij veel dingen denk ik eerst lang na voordat ik actie onderneem, maar bij vegan gaan is het gewoon een kwestie van doen. Maar de huidige maatschappij (denk hierbij aan restaurants, vrienden en familie), is hier nog niet op ingericht. Hierdoor eet ik vooral in de ochtend rauw en plantaardig. Met als afsluiter van de dag een normale maaltijd.
Mijn vegan dagmenu
Ontbijt : Smoothie van banaan, boerenkool, spinazie, blauwe bessen, frambozen, kiwi, lijnzaad, havermout, water en Alpro sojamelk light. Genoeg voor ongeveer 1 liter.
Lunch : Twee granen crackers en enkele rijstwafels met hummus met kerrie. Hier verdeel ik een augurk over. Iedere zondag verse soep (van moeders) met (Turks) brood.
Avondeten : Vaak een rijstpannetje met veel verse groenten, tofu of soja blokjes. Pasta of een rijstgerecht met groente en een vleesvervanger.
Tussendoor : Verschillende noten, olijven, fruit en granola met sojadrink. In het weekend een beetje chips, vaak aangevuld met vegan tapas.
Mijn afspraak bij de diëtist
Mijn afspraak bij de diëtist, een deskundige op gebied van voeding en gezondheid, voelde als een gezellig gesprek met een goede vriendin. De vibe was goed en ik had ook echt het gevoel dat ik haar alles kon en mocht vragen. Ik wilde graag samen met haar mijn eetdagboek doornemen en aan de hand daarvan kijken wat ik hier nog aan kan verbeteren. Ik was daarnaast ook heel erg benieuwd naar haar kijk op een veganistiche levensstijl.
Wat heeft het vegan dieet voor effect op mijn lichaam?
Bang voor gekke vitaminetekorten was ik niet, maar het is wel iets waar je door anderen bang voor gemaakt kan worden. Mijn bloed laat ik met enige regelmaat al checken bij de huisarts, en de diëtist stelt voor om nog wat andere metingen te verrichten.
Wat ik meekreeg tijdens het gesprek:
De diëtist heeft eerst een meting verricht om mijn lichaamssamenstelling te ontdekken. Denk bijvoorbeeld aan mijn BMI (Body Mass Index), voor de juiste verhouding van mijn lengte en gewicht. Mijn gewicht is nu 66,2 kg (ik ben 1,80m lang), wat betekent dat ik door vegan te gaan eten 3,7 kg ben afgevallen. Ondanks dat het nooit mijn doel was, ben ik door vegan te eten 3,7 kg afgevallen. Ik weeg nu 66,2 kg en ben 1,80m lang, waardoor mijn BMI van 20,4 net onder het ideale BMI van 22,5 komt. Maar dat is nog prima binnen de gezonde grenzen. Mijn vetpercentage is 32,2% en mijn slechte vetten tussen mijn organen (het verborgen visceraal vet) is ook minimaal. Fijn!
Calcium & Vitamine D
Wat wel opvallend is, is dat mijn botmassa iets aan de lage kant is. Hierdoor was ik ineens bang dat een vegan dieet dan toch niet zo gezond is. Maar zoals ik het begrijp piekt je botdichtheid als je begin 20 bent, en neemt het daarna langzaam aan af. Wat inhoudt dat mijn waarde altijd wat aan de lage kant is geweest. En dit kan de osteoporose die in mijn familie voorkomt misschien wel verklaren. Tevens zit er in mijn voeding te weinig vitamine D. Deze vitamine heeft invloed op de opname van calcium en er werd mij aangeraden hier aandacht aan te besteden.
Ik ben blij en opgelucht dat mijn waardes zo goed zijn. Wel moet ik erop letten dat ik op gewicht blijf en ik meer plantaardige eiwitten, vitamine D, magnesium- en calcium rijke voeding binnen krijg. Met mijn huidige metingen mag ik zo’n 1800 calorieën per dag binnen krijgen. Een ander aandachtspunt voor vegans en vegetariërs is vitamine B12. Zelf gebruik ik al jaren B12 injecties, waardoor wij dit verder niet echt meer behandeld hebben. Al blijft het wel belangrijk om vleesvervangers verrijkt met B12 te eten.
Handige lijst voor vegans
Voeding is persoonlijk, maar ik ben er van overtuigd dat ik zeker niet de enige vegan ben die graag wilt weten waar je calcium uit kunt halen. Het kan soms een uitdaging zijn om een heel nieuw voedingspatroon samen te stellen, wat ervoor zorgt dat je alle benodigde vitaminen en mineralen binnen krijgt. Ik kreeg daarom een handige lijst toegestuurd van de diëtist met voeding rijk aan calcium en eiwitten.
De volgende voedingsmiddelen bevatten calcium:
>↠ (Verrijkte) plantaardige melk, zoals soja-, amandel-, rijst-, of havermelk.
>↠ (Verrijkte) vleesvervangers, zoals vegetarische schnitzels, burgers, worstjes of balletjes.
↠ Groene bladgroenten: paksoi en rucola. Groene bladgroenten zijn supergezond, superslank en rijk aan allerlei gezonde stoffen, waaronder calcium.
↠ Amandelen en andere noten
↠ Sesamzaadjes en andere zaden
↠ Tofu, bonen en peulvruchten. Deze zijn rijk aan allerlei gezonde voedingsstoffen, waaronder calcium.
↠ Vijgen
Tip: Watermeloen kan helpen om calcium uit de voeding beter op te nemen en bevat zelf ook een kleine hoeveelheid calcium.
Eiwitrijke voeding:
↠ Pindakaas of notenboters
↠ Verse noten
↠ Zaden of pitten
↠ Paddenstoelen
↠ Asperges, broccoli, artisjok, spinazie, sperziebonen
↠ Edamame, doperwten, kikkererwten, linzen, zwarte bonen
↠ Sojamelk
↠ Tofu en andere vleesvervangers
↠ Quinoa
↠ Havermout
↠ Aardappelen, rijst, brood
Waarom het zinvol is om naar jouw voedinspatroon te laten kijken
Op de een of andere manier vind ik het fijn om een bevestiging te krijgen dat ik goed zit met mijn eetpatroon en dat ik, waar nodig, bijgestuurd kan worden. Zeker omdat ik chronisch ziek ben, wil ik graag het beste voor mijn lichaam. Je bent immers wat je eet. Daarnaast hoop dat ik gezond eten mijn lichaam een goede boost geeft. Ik haal mijn voedingsstoffen en vitaminen namelijk veel liever uit gezonde voeding dan uit een (medicijnen) potje.
Heb jij zelf last van lichamelijke ongemakken en wil je graag gezonder eten? Of ben jij ook benieuwd of jij meer uit jouw voedingspatroon kunt halen? Dan raad ik het jou zeker aan om eens een intakegesprek met een diëtist bij jou in de buurt te houden. ViaDieetditdieetdat.nl, een initiatief van de Nederlandse Vereniging voor Diëtisten, kun je een diëtist vinden die bij jouw levensstijl past. Een gemiddelde intake duurt 60 minuten en dat was voor mij ook ruim voldoende. Het kan verhelderend zijn om met iemand te spreken die samen met jou opzoek gaat naar een voedingspatroon dat bij jou en jouw levensstijl past. Dit gaat namelijk zoveel verder dan simpelweg lekkere recepten opsommen en het alleen maar aanhoren van adviezen.
Voor meer informatie verwijs ik je graag door naar: Dieetditdieetdat.nl en de bijbehorende Facebook pagina voor dagelijkse voedingtips.
Heb jij al eens een bezoek gebracht aan een diëtist?
En waarmee zal een diëtist jou kunnen helpen?
Dit artikel is ontstaan vanuit een samenwerking met de NVD. Lees mijn disclaimer.
Super leuk om te lezen!!! Ik ben zelf nu ongeveer een half jaar vegan en mijn bloeduitslagen waren top. Toch zou ik ook graag eens een bezoek brengen aan een vegan dietist!
Auteur
Fijn om te horen dat jouw bloeduitslagen top waren, maar dat is ook haast niet anders te verwachten nu je zo gezond eet! Een bezoek aan een diëtiste heb ik echt als heel fijn ervaren omdat ze precies kijkt naar wat jouw lichaam nodig heeft. Een mooi agenda puntje voor het nieuwe jaar als je het mij vraagt 😉
Wat onwijs knap dat je deze stap hebt gezet en er nog steeds voor de volle 100% voor gaat. Ik vind het ook heel goed dat je een professional liet meekijken. Soms kan dat je toch weer goede inzichten opleveren 🙂 Alleen maar mooi om te horen dat je eigenlijk goed bezig bent en om nog wat extra tips mee te krijgen. Zelf loop ik ook bij een diëtist, maar dat is voornamelijk om in de gaten te houden dat ik niet afval en om me te helpen met voedingskeuzes, omdat ik de neiging heb om heel wat producten te vermijden die in mijn ogen ‘niet gezond genoeg zijn. Het is heel fijn om iemand te hebben die zo met je meekijkt! 🙂
Auteur
Je hebt helemaal gelijk, het bezoeken van een diëtist levert zeker mooie inzichten op. En ergens is het ook fijn om een beetje bijgestuurd te worden. Naast het feit dat een bevestiging van iemand die er verstand van heeft op zijn tijd ook erg fijn is.
Wat goed om daarnaast ook te horen dat jij ook een diëtist te gaat voor advies om jou te helpen met jouw voedingskeuzes. Ergens herken ik wel wat je zegt, en het feit dat ik suikervrij ben gaan eten maakt ook dat ik veel eten ongezond vind. Maar vast in hele andere proporties. Dus respect voor jou en het feit dat je hulp durft te vragen. Hopelijk lukt het jou op deze manier om de balans te bewaren en gezond en op gewicht te blijven!
Wauw, al bijna een jaar voorbij. Goed dat je naar een diëtist bent gegaan en zo wat extra inzicht hebt gekregen en wat tips qua metingen!
Auteur
De tijd vliegt inderdaad! Aan de ene kant denk ik dan ook, jeetje al 8 maanden, en aan de andere kant voelt het zo natuurlijk dat ik durf te zeggen dat ik al niet meer beter weet. Het brengt lichamelijk ook zoveel voordelen dat ik zelf niet anders meer wil!