Uit eten gaan vind ik altijd weer een feestje, zeker wanneer de kok iets prachtigs op tafel tovert. Ik ben geen groot fan van kook programma’s maar zo nu en dan zit ik dan toch vol verbazing naar de meest prachtige creaties te kijken. Nu kun je zelf ook gemakkelijk een heerlijk toetje of zoet hapje op tafel toveren met deze appel roosjes. Oké ze zijn niet reuze gezond, maar een cheat momentje mag zo nu en dan weleens, vind je niet? Vandaag ga ik jou stap voor stap laten zien hoe je deze fabulous appel roosjes op tafel tovert en jij jezelf even een master kok kunt voelen. Gegarandeerd een succes voor de feestdagen, verjaardagen of misschien wel een high tea?
Appel roosjes
Het recept is niet heel moeilijk en bevat ook niet teveel ingrediënten, het zijn dan ook nog eens ingrediënten die je gemakkelijk in iedere supermarkt terug vindt.
Benodigdheden voor 6 grote roosjes
♡ 2 á 3 zoete rode appels
♡ 1 verse citroen
♡ bladerdeeg (vind je in het vriesvak van de supermarkt)
♡ Fruitspread abrikoos
♡ Optioneel: kaneel & poedersuiker
♡ Meel
♡ Oven op 190 graden
♡ Schaaltje & vergiet
♡ Deegroller
♡ Muffin/cupcake bakvorm voor in de oven
Het recept stap voor stap
Aan het einde van het artikel deel ik de stappen nogmaals in een klein overzicht.
Begin met het in tweeën snijden van de citroen.
Vervolgens pak je een schaal waar je straks de gesneden schijfjes appel in kan doen, vul deze voor de helft met water (wees niet bang dat je er te weinig in doet, je kan altijd nog bijvullen) en pers de citroen leeg, zonder pitjes. Voor zo’n 6 roosjes heb je genoeg aan 1 halve citroen.
Vervolgens was je de appel, snij je hem verticaal door het midden. Vervolgens verwijder je het klokhuis in zijn geheel zoals op de foto. Vervolgens snij je hele dunne schijfjes appel, hoe dunner de plakjes, hoe mooier jou roos wordt. Zelf heb ik wel extra schijfjes gemaakt omdat ik niet wist hoeveel er heel zouden blijven en ik wilde zeker weten genoeg hebben. Je gebruikt alleen de buitenste, de kleine schijfjes gebruik niet.
Leg de gesneden plakjes in het bakje wat jij hebt gevuld met water en citroensap. De schijfjes zullen door de citroen niet verkleuren en fris blijven. Wanneer je alle schijfjes in de schaal hebt gedaan plaats je hem in de magnetron voor zo’n 3 tot 6 minuten.
Wanneer je wat belletjes gaat zien weet je dat ze klaar zijn en laat ze vervolgend uitlekken in een vergiet.
Pas op, het water kan erg warm zijn en de schijfjes breken gemakkelijk. (nu komen de extra schijfjes van pas!)
Nu de schijfjes wat afkoelen is het tijd om de abrikoos fruitspread of jam in een bakje te doen. Schep zo’n 3 eetlepels in het bakje en voeg hier twee eetlepels water aan toe. Ook dit geheel mag 1 minuut in de magnetron.
De fruitspread is nu vloeibaar en roer het geheel door.
Nu is het tijd om met het bladerdeeg aan de slag te gaan, ik maak gebruik van 3 vierkante plakjes per keer, omdat ik niet weet of er in Nederland rechthoekige verkrijgbaar zijn. Ik moet ook eerlijk zeggen dat ik niet verder ben gaan zoeken naast mijn eigen supermarkt. Maar 3 losse plakjes werken ook prima.
Vergeet geen meel te gebruiken, het plak als een malle.
Leg de plakkerige kant boven en verbind de plakjes met elkaar. vervolgens rol je ze uit met de deegroller totdat je genoeg hebt voor 2 stroken. Je zal steeds wel wat overhouden.
Vervolgens haal ik iets van de breedte af en reken ik op zo’n 9 schijfjes per strook, deze schijfjes leg je steeds op het middenstuk van de vorige schijf. Voor je de schijfjes erop leg smeer je eerst het bladerdeeg in met de abrikoos spread.
Voor de liefhebbers, een klein beetje kaneel is ook erg lekker als toevoeging om het geheel nog meer smaak te geven.
Vervolgens sla je de strook om en leg je hem over de schijfjes heen. Vervolgens kan je de rij heel simpel gaan oprollen!
Et voila! Zo ziet jou eerste roosje er dan uit. Plak het uiteinde even vast en hij staat als een huis.
Nu komt het muffin/cupcake bakblik goed van pas , hier passen de roosjes perfect in en zullen zo ook niets lijden tijdens de baktijd in de over. Verwarm de oven vast voor op 190 graden.
De roosjes hebben 40-45 minuten nodig in een oven op 190 graden, en dit is het resultaat als ze net gebakken zijn. Het ene roosje zal makkelijker uit de vorm komen dan de ander, doordat je de abrikoos spread/jam gebruikt kan hij hier en daar wat gaan plakken. Maar met een mes of lepel wip je ze er probleemloos uit.
Laat de roosjes even afkoelen voor je ze warm of koud opdient, maak het geheel af met wat poedersuiker en het smullen kan beginnen! Ik weet zeker dat jou gasten verrast zullen zijn door de roosjes en de smaak. Ze doen mij aan appelflappen denken, zeker omdat ze niet hard worden. Maar zeg nou eens eerlijk, dit ziet er toch veel mooier uit?
Voor wie ze wilt gaan maken zal ik de stappen nog even kort onder elkaar zetten. Ook staat er een video online die alles stap voor stap uitlegt.
Bereidingswijze
♡ Snij de citroen in tweeën en vul een schaal met water en de sap van een halve citroen.
♡ Was de rode appels, snij ze doormidden en verwijder het klokhuis.
♡ Snij de appel in dunne schijfjes en leg deze in de schaal.
♡ Het geheel gaat 3 tot 6 minuten in de magnetron.
♡ Laat de schijfjes uitlekken in een vergiet.
♡ Schep 3 eetlepels abrikoos compot/jam/spread in een bakje, met 2 e.l. water.
♡ Dit gaat 1 minuut in de magnetron en roer het daarna goed door.
♡ Vervolgens aan de slag met bladerdeeg, rechthoekige of vierkante stukken. Gebruik ook meel.
♡ Plaats 3 vierkante stukken naast elkaar, plakkant boven en verbind en rol daarna de plakjes uit.
♡ Snij het bladerdeeg in lange stroken.
♡ Verdeel wat abrikoos compot/jam/spread op de strook.
♡ Plaats zo’n 9 appel schijfjes op het bladerdeeg, en voeg wat kaneel toe als extra.
♡ Sla de strook over de appel schijfjes heen en rol op tot een roosje.
♡ Plaats de appel roosjes zo’n 40 á 45 minuten in de oven op 190 graden in een bakblik.
♡ Laat de roosjes wat afkoelen voor je ze warm of koud, met eventueel wat poedersuiker serveert. En eet smakelijk!
Loopt bij jou ook het water in de mond bij het zien van mijn appel roosjes?