Ze zeggen weleens dat je veel leert van het kopen van een huis, laat staan met het verbouwen daarvan. Maar dat het in deze tijd zoveel anders zou zijn had ik eigenlijk niet durven denken. Zeker niet getreurd. We zijn vlot over gegaan en in een eerste versnelling zijn we nog in huis aan het klussen en rommelen. Van 3 maanden kamperen in huis tot een huis wat bijna, met de nadruk op bijna, af is. Ik neem je mee naar de verhuizing en de eerste twee maanden van dit nieuwe jaar.
– Ons huis verbouwen –
Linda’s Wholesome Home
Verhuizen tijdens de lockdown
– Verhuizen –
verhuizen tijdens de lockdown
Net voor de kerstdagen hebben we nog even wat extra gas gegeven in huis. Omdat we nooit met een lege auto naar het huis zijn gegaan, stond het gros van de spullen al aan de andere kant van het water. Zoals enkele grote meubels en spullen die we niet dagelijks nodig hebben.
Ook wat verven betreft worden de puntjes op de ‘i’ gezet. De laatste dingen worden afgelakt en zo ook de laatste vensterbank. Deze is later geplaatst en moest nog even van een beschermend lak laagje voorzien worden.
In huis zelf is het echt een rommeltje. We besluiten slechts één rommelkamer te maken en de rest van het huis iedere keer zo goed als kan, op te ruimen. Nu missen wel alleen wel een hoop bergruimte. Zo heeft het huis slechts 2 inbouwkasten, een op de beneden verdieping en eentje naast de badkamer. We missen dus ladekasten om wat op te bergen, maar zeer zeker ook kledingkasten.
Met een lange lockdown, en het sluiten van de winkels, in het vooruitzicht, zal het voorlopig wel even bij kamperen in huis blijven. Maar dat maakt ons niet uit. We kunnen én willen graag over. We willen gaan genieten waar we de laatste maanden zo keihard aan gewerkt hebben.
– Traprenovatie –
Scandinavisch & landelijk zijn de steekwoorden die wij hebben gebruikt voor het opknappen en het inrichten van het huis. Een van de metamorfoses waar we het meest trots op zijn, zijn wel de traprenovaties. Een flinke tijdrovende klus waar met man en macht aan is gewerkt. Dolblij zijn we met het eindresultaat en alle hulp. Zonder hadden de trappen vast nog onder een dikke laag lijm gezeten.
De trapleuningen zijn gemaakt van takken. De missie om meer natuurlijke materialen in huis te halen is wat mij betreft wel met vlag en wimpel geslaagd. Ze maken het huis iets speelser en geeft de landelijke uitstraling waar wij zo op hoopten. De trap moet alleen nog wel afgelakt worden.
Na het maken van deze foto is hij helaas door het verhuizen wel beschadigd. Hier had ik wel al rekening mee gehouden. Het is even wachten op een warme dag, zodat de deuren lekker open kunnen en de verf goed en vlot kan drogen. Een leuk klusje wat we nog even bewaren.
– De verhuisdag –
verhuizen tijdens de lockdown
Na de kerstdagen was het dan echt zover. Tijd om de laatste spullen, kleding en het bed over te verhuizen. Omdat we in etappes al veel spullen mee hebben genomen blijven er wat kleine dingen, planten, kleding en het bed over. Met slechts twee keer heen en weer rijden zijn we over. Yes! Dat ging super vlot. En extra fijn omdat verhuizen an sich al vermoeiend genoeg is.
En dan blijkt dat we al snel te vroeg gejuicht hebben. Want wat we ook proberen, ons bed past niet door het trapgat naar boven. Bummer. We hebben de lak (uiteraard per ongeluk) flink beschadigd en de uitkomst blijft hetzelfde, het bed past er met geen mogelijkheid doorheen.
Die avond komen mijn ouder geheel als verrassing met een hoogwerker en alle zwaailampen die erop zitten, aangereden. Ze zijn letterlijk onze redders in nood. We hadden ons al voorgenomen dat we beneden zouden gaan kamperen (niet ideaal, want geen gordijnen) maar dan konden we in ieder geval slapen. Die avond vallen we moe en zeer voldaan in bed. Want we wisten hem via het slaapkamer raam gelukkig toch nog binnen te krijgen.
– Verhuisdag II –
verhuizen tijdens de lockdown
Op de tweede verhuisdag staat er een heel speciaal pakketjes op de planning. Onze kat Jip is namelijk aan de beurt om te verhuizen. Omdat hij nogal snel gestrest is, en verhuizen sowieso een grote stressfactor is, besluiten we hem een dag later te verhuizen. Zo hebben we de spullen grotendeels al een plek kunnen geven (hallo rommelkamer) en kunnen we ons zo volledig focussen op de dieren.
We laten Jip, eigenlijk geheel tegen alle adviezen in, los in de woonkamer. Aangeraden wordt om een aparte katten kamer te maken, maar wij kiezen ervoor om Jip zelf een plekje uit te laten zoeken wat veilig is. Al snel vind hij zijn weg naar boven en verschuild hij zich achter de schotten op zolder. De kattenbak staat ook boven, dus wat dat betreft had hij geen betere plek uit kunnen zoeken.
Al snel wandelt hij door het huis, eet hij goed en zoekt hij ons ’s nachts veel op. Als ik wakker word rol ik al snel tegen een wit bolletje aan wat zich om mijn hoofd heen genesteld heeft. Ze zeggen dat katten verhuizen minder erg vinden als ze aan hun baasjes gehecht zijn. Dat is voor een kat die aan een omgeving gehecht is wel anders. En alhoewel deze polderkat het gewend is om 24/7 de polder in te kunnen, doet hij het verrassend goed in huis.
– Voorraad aanvullen –
verhuizen tijdens de lockdown
Nu wij onze intreden hebben gedaan in het huis is het inslaan van boodschappen echt van start gegaan. Het is even zoeken naar de hoeveelheden en wat we allemaal nodig hebben. Van alle kruiden potjes tot schoonmaakmiddelen en maaltijden voor twee personen. We zijn het zo gewend geraakt om voor alle klussers boodschappen in huis te halen dat het even wennen is om slechts met zijn tweeën te zijn.
Thomas en ik zijn beiden erg moe van het klussen en het verhuizen. Ik haal veel vers fruit in huis, geniet van mijn grote voorraadpotten van de IKEA (die ik dus ein-de-lijk kon vullen) en alle nieuwe recepten die ik graag uit wil proberen. Bakken en braden is echt een feestje in de nieuwe keuken. En een nieuwe hobby is geboren.
– Kledingrek –
een leuk DIY project
Eén van de DIY projecten die wij voor de sleuteloverdracht al gestart waren, is het maken van een kledingrek. We kochten een schaaldeel, schuurde deze op, bevestigde hier wat steigerbuizen aan en monteerden er wieltjes onder. Et voilà, je hebt een uniek kledingrek.
Ik heb het proces stap voor stap vastgelegd en hier ga ik nog een aparte blog over maken. Ik kan mij namelijk goed voorstellen dat je zelf ook zo’n mooi rek wilt maken. Het leuke hiervan is dat je het namelijk geheel aan kunt passen naar de ruimte in jouw huis.
Stiekem zijn wij extra blij met dit rek, omdat wij dus nog geen kledingkasten in huis hebben. Alles wat opgehangen kan worden hangt, de rest ligt in dozen verdeeld over de kledingkamer en de slaapkamer.
– Schuiven met meubelen –
verhuizen tijdens de lockdown
Langzaam aan krijgen de grotere meubelstukken een plekje. De dekenkist staat in de woonkamer en mijn tassen kast plaatsen wij zo lang even op de slaapkamer. Uiteindelijk wil ik hem graag op de kledingkamer hebben. Maar zoals ik al vertelde staat het hier vol met dozen gevuld met kleding.
Daarnaast vind ik het onwijs leuk om steeds wat te schuiven met de meubelen om zo de ultieme plek voor de stukken te vinden. En iedere keer als ik weer nieuwe spullen uit pak, of er een nieuw meubelstuk bij komt, begint het feest weer van voor af aan.
– Gordijnen –
Het leed dat gordijnen kopen heet
verhuizen tijdens de lockdown
Op de dag van de (inmiddels wel historische) persconferentie begin december, zijn wij, toen wij vermoedde dat de winkels de deuren moesten gaan sluiten, nog naar de IKEA en naar de bouwmarkt gereden. We wilden namelijk de badkamer graag afmaken voor de verhuizing én wilden ook heel graag gordijnen hebben hangen op de beneden verdieping.
Over de keuze werden we het snel eens. Hier had ik gelukkig al voorwerk voor gedaan. We haastten ons door de IKEA, gooiden de gordijnen en alle benodigdheden om deze op te hangen in de kar en haastte ons richting de uitgang.
In alle haast waren wij de beugels vergeten waarmee je de gordijnroede aan de wand bevestigd, vergeten. Omdat de winkels inmiddels gesloten zijn besluiten wij een bestelling op internet te doen. Na 5 weken wachten op de beugels kunnen we de gordijnen eindelijk ophangen. En oh, wat zijn we hier blij mee. The simple pleasures of life. Geluk zit hem echt in de kleinste dingen.
– Winter Wonderland –
Ineens, op een mooie winterse dag komt de langverwachte sneeuwval toch echt onze kant op. Het voelt als een vakantie in eigen land. We kunnen het dorp op een hele nieuwe manier ontdekken. Die week doen we dan ook weinig in huis, wat schilderklusjes en kit werk kan best even blijven liggen, en genieten optimaal van de sneeuw. Kon het iedere winter maar zo wit zijn.
– Vintage boekenkast –
Kringlopen en antiek shoppen zijn een van mijn favoriete bezigheden. Tijdens het verbouwen heb ik hier geen tijd voor gehad of genomen. Tijdens de lockdown heb ik het online kringlopen ontdekt, en het blijkt echt een uitkomst te zijn. Al snel valt mijn oog op deze grijze boekenkast die, na lang te koop te hebben gestaan, weg mag voor een prikkie.
Waar ik eerst bang was dat de kast te groot was voor de woonkamer, of niet door de deur heen paste (laten we zeggen dat we hebben geleerd van het bed). Maar alle beren en leeuwen op de weg bleken daar voor niets gezeten te hebben. De kast is echt de kers op de taart en maakt de woonkamer helemaal af. Hij is groot en hoog, de grijze kleur onwijs sfeervol. Doet het Scandinavisch landelijke veel eer aan. En hij verbind tegelijkertijd de woonkamer heel erg goed bij het eet gedeelte.
Zelf ben ik vooral blij dat ik eindelijk weer wat dozen leeg kan gaan ruimen en (antieke) spullen die we in vele landen hebben verzameld een plekje kunnen geven. Ons huisje wordt langzaam aan steeds huiselijker.
Het lijkt wel alsof de kast hier altijd heeft gestaan.
– Meubels opknappen –
Nadat we een paar weekjes rustig aan hebben gedaan in huis en veel spullen een plekje hebben gekregen, begint het langzaam aan weer te kriebelen om aan de slag te gaan. Ik besluit een antieke spiegel en een vintage tafeltje een make-over te geven.
Krijtverf vind ik zelf heel erg fijn werken. Eerder knapte ik al een grote antieke spiegel op met deze Krijtverf van DubbelLeven. Ik besluit de tafel en de spiegel ook in de kleur Deeg te verven. Zachte natuurlijke tinten passen namelijk goed bij wat wij voor ogen hebben.
– Jip & Moos –
Inmiddels zijn wel alweer heel wat weken verder en kan ik zeggen dat zowel Moos als Jip al goed hun draai hebben gevonden in het huis. Jip gaat inmiddels na 8 weken binnen zitten weer naar buiten. We hebben vooral naar zijn lichaamstaal gekeken, en hem voor het eerst naar buiten laten gaan toen hij daar echt aan toe was.
Zelf geniet ik ook dagelijks van mijn wandelingen met Moos. Hierdoor leer ik veel mensen op het dorp kennen. En samen verkennen we ook graag de dorpen, polders en natuurgebieden die in de omgeving liggen. Iedere nieuwe trip voelt echt als een uitje, het verkennen van nieuwe stukjes Nederland zijn onze nieuwe favoriete bezigheden geworden.
– Thuis –
Ondertussen kan ik zeggen dat ons huis echt een thuis is geworden. Het is een plek waar Thomas en ik beiden graag zijn. Door de weeks werken we en zorg ik dat het huis schoon is, de boodschappen in huis zijn en er lekkere maaltijden op tafel komen. In de weekenden pakken we heel graag wat klusjes aan in huis. Er is namelijk nog genoeg blijven liggen.
Overige gordijnen en lampen aanschaffen, daarvoor wachten we nog even tot we weer eens rustig naar de winkels kunnen. Dit heeft wat mij betreft geen haast. Een kledingkast staat wél hoog op onze wensenlijst. Net als het aanpakken van de tuin.
Er liggen in ieder geval nog genoeg klusjes en wensen te wachten, wij hoeven ons de rest van het jaar echt niet te vervelen.
Verhuizen tijdens de lockdown
Ik kijk er enorm naar uit om huis de puntjes op de ‘i’ te zetten. Dan kan ik namelijk leuke before & after foto’s gaan delen. Dan zie je pas echt hoeveel er de afgelopen maanden in huis gebeurd is. We wachten het geduldig af. De klusjes lopen toch niet weg.
Klik hier voor een overzicht van de verbouwing van ons eerste koophuis.
Het artikel: ‘Ons huis verbouwen | Verhuizen tijdens de lockdown’ bevat affiliate links. Lees mijn disclaimer.