Voor we het wisten namen we het huis van onder tot boven grondig onder handen. Een aantal klussen waren namelijk niet aan te raden om dit later te doen. En zo vielen we met wat onvoorziene dingen van het een in het ander. Met na 3 maanden als resultaat dat ons klushuis in een droomhuis is veranderd! Ik neem je aan de hand van foto’s even mee, terug naar de herfst van 2020. Om hiervandaan door te groeien naar nu. Want alhoewel we hier met oud en nieuw een jaar wonen, zijn er de afgelopen maanden nog genoeg dingen in en rondom het huis gebeurd.
— Ons huis verbouwen —
1 jaar later
Ons huis verbouwen | Terug naar het begin
Op de laatste dag van september tekende we enigszins wat zenuwachtig en met kleine oogjes al vroeg in de ochtend ons koopcontract. Eerlijk gezegd kon ik toen wij de woning in stapten nog niet goed beseffen dat dit huis van ons was. Misschien ook wel omdat eigenlijk niets in huis onze smaak was. Het is een fijne ruimte, maar daar was ook al veel mee gezegd. We zagen genoeg potentie en na een toast en een foto rondje door het huis, besloten we met behulp van familieleden gelijk de handen uit de mouwen te steken.
Het grootste project in huis was toch wel de beneden verdieping. Hier is niet alleen het meeste veranderd, hier is automatisch ook de meeste tijd in gestoken. Van maanden van plannen, inspiratie opdoen, het bezoeken van woonwinkels en keukenboeren, overleg met het thuisfront en aannemers wisten we het zeker. De muur tussen de keuken en de woonkamer moet gaan wijken. We willen een open leefkeuken en tegelijkertijd het huis veel ruimtelijker aan laten voelen.
Het is namelijk een hoekhuis, gebouwd in de jaren ’70. Het huis heeft hoge plafonds, een vrij logische indeling maar is in de basis vrij smal. Dit konden wij goed verhelpen door die muur te verwijderen, een nieuwe deur te plaatsen en wat deurposten te verhogen.
Het zware werk kon beginnen | ons huis verbouwen
Het slopen van de muur was al snel gedaan. We hebben hem door een timmerman netjes in laten zagen en de mannen hebben hem op een zaterdag ochtend vlot en netjes gesloopt. Direct viel op hoeveel meer leefruimte wij met deze actie cadeau gekregen hadden. Zo fijn!
Hierna was het wachten tot de balk geplaatst kon worden, de stempels er na 6 weken onderuit konden en de muren gestuct waren.. Het leek heel lang toen, maar achteraf is de tijd echt voorbij gevlogen.
Ondertussen konden wij boven al flink aan de slag met behangen, sauzen en verven. De vloer van beneden komt op zolder te liggen en de eerste verdieping wordt van een mooie nieuwe lichte eiken houten laminaat vloer voorzien. Tussendoor hebben we ook onze droomkeuken uitgezocht.
– De Traprenovatie –
Een van de klussen die aardig tijdrovend was, waren de trappen. Beiden waren voorzien van vloerbedekking en een heel arsenaal aan lijm en nietjes. Tot de dag van vandaag kunnen we nog steeds geen nietjes zien.
Gelukkig hebben we met de traprenovatie veel hulp gehad. Het is zo’n eentonige energie rovende klus die je flink onderschat. Maar na zo’n 2 weken bikkelen per trap, ben ik dagelijks nog zo enorm blij dat we deze aangepakt hebben.
De mooie natuurlijke trapleuningen maken het geheel helemaal af. Als antislip hebben we op de onderste trap beige trapmatten geplaatst. Deze zorgen ervoor dat de Scandinavisch / landelijke sfeer die wij beneden in huis aan hebben gebracht mooi overloopt naar boven.
– De realisatie van de keuken –
Na maanden van ploeteren was het eindelijk zover, de basis van de keuken was af, dus we konden gaan beginnen met de opbouw! We hebben gekozen voor een landelijke keuken van de Ikea die geheel op onze smaak is afgestemd. De basis wilden wij rustig houden, zodat ik met accessoires het knusse kan accentueren.
Het zelf inbouwen van de keuken is een klusje wat we wel redelijk hebben onderschat. Het is een flinke klus, die veel tijd in beslag neemt. Gelukkig stond hij toch redelijk vlot met veel hulp. En daardoor waardeer ik de keuken iedere dag, denk ik, stiekem toch een beetje meer. Het is oprecht mijn droomkeuken geworden.
De landelijke tegeltjes, de houten plank, de citrus boom en de accessoires maken de keuken echt helemaal af. Iedere maaltijd bereiden is hierdoor een feestje.
– Het plaatsen van een nieuw kozijn –
Doordat we de muur doorgebroken hebben is de hal een stuk korter geworden, en onze kamer een stuk functioneler. Vanwege de tocht en het feit dat we de warmte met de stijgende energieprijzen graag beneden willen houden, moest er een nieuwe deur komen. En hier hebben we best een hele poos over getwijfeld. Wat je tegenwoordig vaak ziet in huidige verbouwingen zijn de welbekende taatsdeuren van staal.
Nu vinden wij staal best een dure optie. Een goedkopere optie, met diezelfde look & feel is een steellook deur. Een perfect alternatief voor een binnendeur van staal. Deze worden van aluminium gemaakt in plaats van staal. En om de look helemaal compleet te maken kun je voor mooie bijbehorende steel look kozijnen kiezen.
Na weken van wikken en wegen zijn we uiteindelijk toch niet voor deze optie gegaan omdat hij minder goed bij ons huis en interieur past. In dit hoekje komt zo’n deur namelijk niet tot zijn recht. En dat verdient zo’n blikvanger wel. Het idee van veel glas, zodat de hal ook ruimtelijk blijft, hebben we wel over genomen. Het is een houten landelijke deur geworden die we uiteindelijk net als de rest van het huis wit geschilderd hebben.
De staal look deuren wilde ik toch graag even met jullie delen. Een budget tip voor iedereen die de looks van een stalen deur wilt, maar een optie overweegt die iets liever is voor de portemonnee.
– De woonkamer –
Door alle veranderingen heeft ook de woonkamer een heuse metamorfose gekregen. Wat extra fijn is, zo past onze boomstamtafel namelijk goed binnen. Ook krijgt onze antieke kast een mooi prominent plekje in de woonkamer, die zo het eetgedeelte met de leefruimte verbindt.
De inrichting krijgt in de loop van de maanden ook steeds meer vorm. Ik loop de winkels niet plat en ben als ik de deur uit ben, wel opzoek naar een parel die echt iets toevoegt aan het interieur.
Ook kleine (verf)klusjes komen deze zomer aanbod. Zo knap ik wat kleine meubels op, zoals dit tafeltje dat van mijn oma is geweest, wat fotolijstjes en een aantal grote antieke spiegels. Als ik hiermee klaar ben besluit in aansluitend tijdens een warme zomerweek ook de buitenboel te schilderen.
De tuinmetamorfose
Ondertussen is er in huis mega veel veranderd. Maar zo ook buiten. Het huis had een voortuin die volledig betegeld was of bedekt met grind. Achter was het op een klein groen strookje na niet anders. Ondertussen is er ook hier mega hard gewerkt en heeft de tuin al een hele metamorfose gehad. We hebben prachtige ijzeren hekken geplaatst, die mijn schoonvader geheel naar onze wensen heeft gemaakt. Aangevuld met prachtige haagjes, bomen, struiken, oneindig veel planten, een kas én een eigen moestuin.
Alhoewel we hier nog niet helemaal klaar zijn, is het wel al groen. En dat maakt ons huis nu echt al een thuis. Inclusief kippenhok, gevuld met 3 prachtige kipjes. Peanut de haan is ondertussen verhuisd naar de boerderij, waar hij ongestoord haan kan zijn en mijn buren kunnen weer uitslapen.
De wensen die we nog hebben kunnen we de komende jaren stap voor stap aan gaan pakken. Want stilzitten, daar zijn we tenslotte niet zo goed in.
Heb jij nog een leuk project op de planning staan?
Dit artikel; ‘Ons huis verbouwen, 1 jaar later’ bevat een samenwerking. Lees mijn disclaimer.