Olifanten in Thailand
Olifanten zijn geen attractie
Een olifant is een prachtig mooi en groot dier. Wat vooral veel liefde en rust uitstraalt. Ondanks dat ze geen zachte vacht hebben en erg groot gebouwd zijn hebben ze een hoge aaibaarheidsfactor. Maar de olifanten die je vooral in de toeristen gebieden tegen komt zijn dieren met gebroken zielen. Dieren die op jonge leeftijd bij hun moeder weggerukt zijn om mishandeld, gebroken en vervolgens getraind te worden om te dienen als vertier. Dit heeft niets meer te maken met het oorspronkelijke gebruik van de dieren. Toen de rijkere Thaise boeren het zich konden veroorloven om met een olifant te werken.
Want alhoewel deze olifanten grote voeten hebben die veel gewicht kunnen dragen, zijn het trek dieren. En is de rug niet gemaakt om een ijzeren rekje en één of meerdere toeristen te dragen. Het is pijnlijk voor het dier en gaat in de loop van tijd problemen geven. En ik wil niet denken aan wat er gebeurd als een olifant op een dag besluit dat de pijn en de vernederingen genoeg zijn.. Deze slimme dieren verdienen zoveel meer.
Chiang Rai
Wie op reis de gelegenheid krijgt om olifanten te zien, ik zal de laatste zijn om te zeggen dat geen buitenkansje is. Zeker omdat de dieren niet van oorsprong in Europa leven. Er zijn verschillende natuurparken en opvang centrums in Thailand waar je naartoe kunt om de dieren te wassen of te voeren. Het openstellen van deze reservaten roept gemengde gevoelens bij mij op. Het is fantastisch dat deze organisaties op deze manier geld op kunnen halen om deze mishandelde dieren op te vangen. Maar aan de andere kant zie ik dagelijks een enorme stroom toeristen langs deze olifanten lopen. En deze dieren moeten dit toch alles behalve leuk zijn?
In Chiang Rai zit een kleine farm waar je zowel ritjes kunt maken, als de dieren kunt voeren. Geen haar op mijn hoofd die eraan denkt om op de rug van zo’n prachtig dier te kruipen. Voeren voelde veel onschuldiger. En van het voer dat je koopt kunnen de mensen de dieren onderhouden.
Adres Elephant Camp: Unnamed Rd, Tambon Mae Yao, Amphoe Mueang Chiang Rai, Chang Wat Chiang Rai 57100, Thailand
Mijn hart huilt als ik deze dieren met de ijzeren rekken op hun rug en hun poot aan een ketting zie staan. Het was dan ook even slikken voor ik een woord uit kon brengen. Alhoewel ik samen met familie was ben ik zelf een rondje gaan lopen omdat ik mijzelf eerlijk gezegd geen houding wist te geven. De olifanten hier hebben het nog redelijk goed. Slechts een aantal uren per dag staan ze in deze hutjes langs de rivier. En staan ze de overige uren (als ze niet aan het werk zijn) op een weide. Naar zeggen zijn de trainingsmethoden hier ook iets milder. Bij sommige olifanten kan je de littekens van het slaan namelijk goed terug zien op het hoofd. Iets wat ik hier niet terug heb gezien.
Maar het feit dat ze nog steeds toeristen op hun rug ronddragen voor het plezier van een ander vind ik niet oké. Dat ze opgezadeld worden voor slechts een aantal leuke vakantie kiekjes vind ik niet oké. Het feit dat een olifant al jong bij de moeder weggerukt wordt vind ik niet oké. Het zijn namelijk nog steeds hele gevoelige en sociale dieren die veel waarde hechten aan de familieband. En het enige wat ik zie staan zijn gebroken zielen en verdrietige ogen.
De olifant die je samen met mij op de foto terug ziet is een van de olifanten die wat ouder is, kleiner is en alleen in een hoekje stond. Toeristen gingen duidelijk liever op andere olifanten af. En dan voel ik de drang al opkomen om deze olifant wat extra lekkers te geven. Even contact te maken en samen te zijn. Maar je ziet al snel dat de olifanten je niet snel vertrouwen. Zeker omdat ik al de zoveelste vreemdeling ben die voorbij kom. Waarom ik dan toch foto’s heb gemaakt en dit artikel (naast bewustwording) met jullie deel is om het volgende..
Elephant Parade
Mosha, which means ‘Star’ in the Karen language, is a universal example of bravery and the ability to overcome even the greatest obstacles. It is her spirit that has been driving Elephant Parade’s work and efforts up to this day.
Elephant Parade
In 2006 hebben een vader en zoon samen een hoop geld opgehaald om olifanten in nood te helpen. Dit iniatief noemde ze The Elephant Parade. Ze waren namelijk ontroerd door het verhaal van baby olifant Mosha. Zij verloor op jonge leeftijd een been nadat ze op een landmijn was gaan staan. Naast haar zijn er vele olifanten die (medische) hulp kunnen gebruiken. In 2008 was Mosha de eerste olifant met een kunstbeen.
Op verschillende plekken in Thailand vind je verkooppunten waar je onwijs leuke en vrolijk gekleurde olifantjes kunt kopen. Ze zijn gemaakt door kunstenaars of bekende mensen, en omdat ze met de hand gemaakt zijn, is iedere olifant uniek. Met iedere aankoop draag jij dus bij aan dit goede doel. En help je indirect olifanten in nood.
The Elephant Parade is langzaam aan de hele wereld aan het veroveren met hun mooie missie en kunstwerken. Zo trekken ze de wereld over met grote gekleurde olifanten die deze zomer zelfs in Laren in Nederland te vinden zijn (augustus en september 2017). Naast de verkooppunten in Thailand (mijn olifantjes kocht ik in Bangkok) kun je ze ook online bestellen.
Let’s paint a brighter future!
Welke verandering zal jij graag zien in de wereld?
Mijn hart huilt ook echt bij het zien van dieren die als vertier voor mensen worden gebruikt. De vakantiekiekjes op Facebook en Instagram doen mijn vingers jeuken. Het liefst wil ik typen: DOE DIT NOOIT MEER! Misschien dat ik dat ook maar moet doen. Want het zorgt er inderdaad voor dat mijn hart huilt.
Wat verschrikkelijk om te zien! Eigenlijk kun je beter naar geen enkel centrum gaan, het is 9 van de 10 keer niet te vertrouwen. Ik ging naar een sanctuary en betaalde daar best een bedrag voor. Wat ik helemaal prima had gevonden, als de olifanten goed verzorgd zouden worden. Maar het was een regelrechte ramp, we waren de hele dag chagrijnig en hadden nergens meer zin in. Ik raad het iedereen af om ook maar iets te bezoeken en al zeker het rijden. 🙁 Wel een mooi initiatief dat je noemt!
Auteur
Het is zo erg dat toeristen dan met een ‘hier is alles beter’ idee naar binnen worden gelokt, en vervolgens val je van de ene in de ander verbazing. Het zal ook vast wel met Europese standaarden te maken hebben dat wij al snel niet tevreden zijn.. in zulke gevallen pak ik het liefst mijn koffers om de boel te verbeteren. Ik kan mij dit dierenleed ook enorm aantrekken. Snap heel goed dat jouw gevoel in een keer omsloeg!
Wat een goed artikel! Ik vind het ook echt ontzettend zielig voor die beesten dat ze daar voor gebruikt worden. Ik zou dan ook echt nooit daar gebruik van maken.
Wat een ontzettend mooi artikel! Het is zo goed om hierbij stil te staan, want ik kan me voorstellen dat veel toeristen zich helemaal niet bewust zijn van wat veel olifanten in landen als Thailand doormaken door de toeristenstroom. Heel toevallig kwam ik zondag in aanraking met de Elephant Parade. Ze hebben blijkbaar een vestiging in Magna Plaza in Amsterdam. Ik was direct verkocht, maar had helaas geen tijd om rond te neuzen. Dat ga ik binnenkort zeker nog eens doen. Bij de vestiging in Magna Plaza kun je trouwens ook zelf een olifantje beschilderen. Ook heel leuk!
Auteur
Dit vind ik nog eens leuk om te lezen. Weer wat geleerd! Hoop dat veel mensen zelf willen gaan schilderen of zo’n mooie olifant mee naar huis willen nemen zodat er veel dieren in nood geholpen kunnen worden <3