Mijn vuistregel om bewuster om te gaan met kleding

Fair Fashion Linda's Wholesome LifeBiesbosch, Dordrecht

Onderlaatst opende ik het gesprek over eerlijke mode, en mijn struggles in het vinden van mijn weg hierin. Ik ben heel erg blij met de vele mooie en open reacties die ik mocht ontvangen. Ik voel mij gesteund met het idee dat er velen zijn die al tweedehands winkelen, en er zijn ook genoeg meiden die zich erg herkennen in mijn verhaal. En dat is precies waar de schoen wringt, hier heb ik de vinger op de zere plek gelegd. Allemaal mooie symbolische omschrijvingen van een lopend probleem.

Veel van ons staan ervoor open om duurzamer te (gaan) leven, maar voelen de druk van buitenaf dat het vaak niet genoeg is. Welkom aan boord lieve mensen, op mijn reis naar een groenere wereld. Vandaag wil ik mijn nieuwe vuistregel met jullie delen, eentje die mij de laatste tijd erg heeft geholpen bij het kopen van kleding. Een regel die mij helpt om bewuster om te gaan met kleding. Het geeft rust en ruimte, en dat is naast dat het goed is voor de planeet, ook heel erg fijn voor de portemonnee. Mijn nieuwe vuistregel; om nóg bewuster om te gaan met kleding.

 

– Mijn nieuwe vuistregel –

bewuster omgaan met kleding

 

 

Mijn vuistregel om bewuster om te gaan met kleding Linda's Wholesome Life

Sustainable Fashion Linda's Wholesome Life
Sustainable Fashion Linda's Wholesome Life
Mijn vuistregel om bewuster om te gaan met kleding

 

Vintage over new, unless it’s sustainable

Mijn nieuwe vuistregel is als volgt, ‘Vintage over new, unless it’s sustainable’. Zo daar staat het, mijn nieuwe shop regel. Er is zoveel moois op de wereld en ik vind het zonde als het verloren gaat. Er liggen zoveel pareltjes van tassen, jurken, broeken en jassen weg te stoffen op een plank terwijl het in een winkel of online te koop aangeboden wordt, dat ik het zonden vind als ze onbenut blijven. Pareltjes verdienen het om gedragen te worden. En op deze manier zorg je ervoor dat items minder snel op een grote vuilnishoop terecht komen.

Vintage is in deze vuistregel een heel ruim begrip. Uiteraard valt alles wat tweedehands (preloved) is hier ook onder. Ik weet dat items ongeveer 20 jaar out moeten zijn om vintage genoemd te mogen worden, maar dat neem ik hierin even voor lief. Het klinkt simpelweg veel lekkerder zo. Ik wil binnenkort een artikel gaan maken waarin ik mijn persoonlijke tips deel om de mooiste pareltjes te scoren.

Een kleine uitzondering op de regel is het onderwerp leer; er zijn duurzame merken die lederen producten en accessoires verkopen, maar daar wil ik niet aan mee doen. Is het nieuw? Dan ga ik voor de vegan varianten daarvan. Zogenaamd eco-leer. Preloved of vintage? Yes, dan wel. Maar simpelweg zo min mogelijk.

 

 

Sustainable Fashion – eerlijke/duurzame mode

Als ik voor nieuw kies wil ik dat het duurzaam is, dat het eerlijk is, en vooral dat het een toegevoegde waarde is. En regels zijn er natuurlijk ook om hier en daar gebroken te worden. In een ideale wereld zal alles duurzaam en eerlijk geproduceerd zijn, maar zover zijn we (helaas) nog niet. Daarom heb ik een aantal regeltjes voor mijzelf opgesteld die ik in mijn hoofd denkbeeldig af moet vinken om een nieuw item, (wat niet perse 100% duurzaam of eerlijk is) te kopen.

  • Is het van duurzame/natuurlijke materialen gemaakt?
  • Is het onder eerlijke omstandigheden gemaakt?
  • Past het bij mij? Dat wil zeggen pasvorm, kleur en stijl.
  • Ga ik het minimaal een jaar of 2 dragen?
  • Behoudt het waarde voor wanneer ik het eventueel door wil verkopen?
  • Is het uniek omdat het innoverend is of bijvoorbeeld van vegan leer?
  • Lijkt het op iets wat ik al heb of is het echt een aanwinst voor mijn garderobe?

P.s. vind je het leuk om je meer in duurzame mode te verdiepen, dan is het E-Book A Sustainable Wardrobe van Let’s Talk Slow ook echt een aanrader! Een duurzame toekomst begint tenslotte bij jezelf en is een kleine investering meer dan waard. 

 

Mijn vuistregel om bewuster om te gaan met kleding

 

Tot slot – vaker de handen uit de mouwen steken

Ook deze vuistregel, die net zo ruim is als je kunt bedenken, moet ervoor gaan zorgen dat ik langer plezier ga hebben van mijn kleding. En zo automatisch ook bewuster om te gaan met kleding en alle accessoires. Zo heb ik al geïnvesteerd in goede houten kledinghangers, hierdoor blijft mijn kleding langer mooi. En ben ik vaker met een naald en draad aan de slag te gaan om kleding te repareren of knopen opnieuw op te zetten. Als je kleding er langer mooi uitziet ben je automatisch eerder geneigd om het opnieuw te pakken. Het vaker reinigen van jassen, tassen en schoenen hort hier ook bij. Zeker in de polder worden dingen sneller vies.

Daarnaast wil ik ook vaker kleding en accessoires gaan verkopen. Sommige items zijn verdienen een tweede leven en het wordt hoog tijd dat ik mijn United Wardrobe account weer wat nieuw leven in ga blazen. Op een rommelmarkt staan vind ik ook leuk, wie weet komt het er dit jaar nog een keer van.

 

Mijn wensen die ik nog wil gaan realiseren:

  • Een ruime overzichtelijke kledingkast zodat ik alles in één oogopslag kan zien. Hierdoor vergeet ik bepaalde items minder snel en helpt het mij om sneller nieuwe combinaties te maken. Shoppen in je eigen kledingkast is helemaal ‘hot’.
  • Ik wil graag een ontpluizer aanschaffen zodat mijn truien en vesten langer mooi blijven.
  • Een kledingstomer & reiniger staat ook op mijn wishlist. Hierdoor blijft kleding langer mooi en fris, en hoef je kwetsbare items minder vaak te wassen.
  • Meer tijdloze basics aan mijn garderobe toevoegen. Less is more.

 

Waar let jij op bij het kopen van kleding?

Liefs Linda

 

 

 

Het artikel ‘Mijn vuistregel om bewuster om te gaan met kleding’ bevat enkele affiliate links. Lees mijn disclaimer.

 

 

Delen:

5 Reacties

  1. 19 februari 2020 / 15:33

    Ik vind dit zo leuk om te lezen en ik herken mij erg in je verhaal van toen ik begon met bewuster om te gaan met kleding. Je hebt een mooie regel voor jezelf gemaakt die echt goed te volgen is. Een ontpluizer is echt zo zo zo fijn! Ik heb er zelf ook één en ik heb mijn truien er onlangs mee gedaan en het lijkt net nieuw, zo fijn!

  2. 16 februari 2020 / 11:58

    Ik ben hele erg benieuwd naar je artikel over het vinden van pareltjes, want ik ben daar echt ontzettend slecht in, wat heel erg demotiverend werkt. En een kledingstomer staat trouwens ook op mijn lijstje. Ik heb echt geen geduld voor strijken en koop daarom enkel kledij die niet kreukgevoelig is, haha.

  3. 14 februari 2020 / 09:25

    Ik vind je hondje echt zo’n schatje.. en wat mooi dat je zo met kleding omgaat.. zo zijn we allemaal bezig met het milieu (mooi om te zien).

  4. 14 februari 2020 / 07:52

    Wat mooi om te lezen dat je zo je eigen weg hebt gevonden in het bewuster met kleding omgaan. Je hebt een mooie vuistregel voor jezelf opgesteld om daar op een duurzame manier mee om te gaan. Vooral je tips op het eind heb ik zelf ook nog veel aan. Ik moet ook echt eens een pluisjestondeuse kopen om langer van mooie truien en vesten te kunnen genieten.
    Ik ben heel benieuwd hoe deze nieuwe vuistregel je zal bevallen en blijf je bewuste-kleding-journey met plezier volgen 🙂

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees vorig bericht:
Kosta Palace Kos
Kosta Palace Hotel | Kos

Limenas Ko, Kos Stad   [dropcap]H[/dropcap]et is vroeg in de ochtend als ik de eerste vissersboten de haven binnen hoor...

Sluiten