– Mijn eerlijke mode struggles –
hokjesdenken, onzekerheid en het zoeken van mijn weg in de mode wereld
Mode is een grote passie van mij. Wat ik zo leuk aan kleding vind is dat het een visitekaartje van je is, dat je jezelf naar je stemming kunt kleden en er voor iedereen wel iets is waar hij of zjij zich lekker bij voelt. Mode is leuk, en dat hoort het ook te zijn. Toch stapelen de stapels (haast) ongedragen kleding zich op en vervuilt de wereld aanzienlijk. De kleding industrie is één van de meest vervuilende industrieën die er is. Om mode weer leuk te maken ben ik al zo’n 3 jaar onderweg in mijn ‘sustainable journey’.
En die journey is lastiger dan ik had verwacht. In het begin durfde ik geen nieuwe kleding te kopen, omdat ik simpelweg door de bomen het bos niet meer zag. Toen ontdekte ik de tweedehands kledingmarkt, een markt die ik iets toegankelijker vind dan de Fair Fashion industrie. Een beweging waar ik onwijs blij mee ben, Fair Fashion, begrijp mij niet verkeerd. Maar vaak is er op zoveel merken nog iets aan te merken of is het lastig te achterhalen hoe groen een merk is, dat ik soms zelfs bang ben om de verkeerde keuzes te maken.
En ik zelfs bang ben om bekritiseerd te worden door de ‘sustainable mode politie’ of de ‘vegan politie’. Want als je vegan eet mag je ook geen leer dragen. En als je eenmaal sustainable ga, is er ‘no way back‘. Ik zat behoorlijk vast in de door mijzelf gecreëerde hokjes. Vast tussen de meningen van anderen. En dat terwijl je kleding voor jezelf koopt, en niet om anderen ’trots op je te laten zijn’.
Die ene kritische comment..
Want die comments komen er, er is altijd wel ergens een kritische noot. Het gevoel dat je altijd die ene volgende stap moet nemen. En ik mijzelf haast een dierenbeul voel als ik leer draag. Hoe ik met tranen in mijn ogen naar de vele documentaires kijk over de kledingindustrie en hoe hopeloos het soms allemaal aan kan voelen. Of simpelweg vast zit tussen alles wat er misschien van je wordt verwacht.
En dan grijp ik weer even terug naar waar ik mee opende. Dat mode leuk hoort te zijn. Ik weet dat ik de wereld niet in mijn eentje kan veranderen. Ik was zo bang om verkeerde keuzes te maken dat ik niets meer durfde te kopen. Iets wat natuurlijk heerlijk voor de portemonnee is, zo kon ik ook geen missers maken. Maar het maakte de drempel om te doen waar ik mij goed bij voelde wel iets hoger. Vele malen hoger.
Linda on a mission – Laten we mode weer leuk maken
Ik wil jullie graag meenemen op mijn eerlijke mode missie, maar ook meer van de grijze gebieden laten zien die eromheen liggen. Zelf word ik vaak blijer van een hele mooie tweedehands of vintage vondst die ik voor een klein bedrag scoorde, dan van slechts één grote duurzame aankoop. Een takt van sport waar ik mij heel goed bij voel, die heel natuurlijk aanvoelt en eentje die andere weer bestempelen als lastig om te ontdekken. En dus wil ik jullie graag vaker meenemen hierin. Jullie laten zien hoe & waar ik mijn mooiste aankoopjes doe op de preloved en vintage markt.
Juist omdat er zo onwijs veel mooie items zijn die wachten om opnieuw gedragen te worden. En juist jouw garderobe door deze items een stuk unieker wordt. De H&M en Zara garderobes kunnen we ondertussen wel dromen, het is tijd om weer terug te keren naar de basis. Terug naar wie jij bent, wat bij jou als persoon past en wat jou blij maakt. Laten we mode weer leuk maken, zonder alle opgelegde regels.
Laten we iets buiten de lijntjes kleuren en op je eigen manier de duurzame kledingkast van je dromen te vullen. Gevuld met de fijnste Fair Fashion aankopen en vintage parels. Want je hebt nu eenmaal zoveel meer aan kleding die je wilt dragen tot het uit elkaar valt, dan aan kleding die je slechts één keer zult dragen. En ligt er zo’n ongedragen item in je kast? Ik wil ook graag mijn tips delen hoe jij geld kan verdienen met jouw ongedragen pareltjes.
Ik neem je mee op reis in mijn Sustainable Journey, een reis die veel pieken en dalen kent. Maar vooral een reis die mij zoveel wijzer heeft gemaakt en ervoor zorgt dat ik op creatief vlak enorm geprikkeld word. Hoe ik dit voor mijzelf vormgeef, waar ik mijn balans vind, daarover vertel ik jullie snel meer. Deze uitleg verdient een eigen artikel.
Vertel eens, ben jij met duurzaamheid en eerlijke mode bezig?