— In 4 stappen een groen en gezond gazon —
Gazon onderhoud in 1 dag
met ECOstyle
Na alle herfst stormen en winterse buien zul je zien dat het gazon even wat werk nodig heeft. Wie al langer een gazon heeft weet hoe belangrijk is om in de herfst het gevallen blad van het gras te halen. In de perken kun je dit prima laten liggen – fijn voor de beestjes en het is tegelijkertijd bescherming voor de planten tegen vorst. Blad verstikt het gras en je zult zien dat als je het laat liggen het kale plekken zal veroorzaken. Verwijder eerst alle bladeren en takken van het gras voor we écht aan de slag gaan met het 4 stappen plan.
Stap 1 – Verticuteren
Verticuteren is een manier om mos en vilt uit je gazon te verwijderen. Deze laag bestaat uit mossen, dode grassen en ander organisch materiaal wat het gras verstikt. Door te verticuteren geef je het gras meer ademruimte om zich goed te ontwikkelen. Het gras zal hierdoor beter groeien.
Verticuteren doe je het liefst in de maanden maart t/m mei. Dit kun je in het najaar tussen agustus en oktober nog eens herhalen. Je kunt dit doen met een speciaal verticuteer machine, al is dit best een duur apparaat als je maar een kleine grasmat hebt. Kijk eens of je hem bij familie of kennissen kunt lenen.
Voor de kleinere oppervlakten kun je ook prima een verticuteer hark gebruiken. Losliggend mos, bladeren en takjes kun je ook prima met een grove bladrijf verwijderen.
Stap 2 – Zaaien
Doordat je het hele jaar wel op het gras loopt en speelt (geldt ook voor dieren) zul je zien dat er kale plekken zullen ontstaan in het gras. Dit zie je bijvoorbeeld op plekken waar je veel loopt, waar je met vorst op gestaan hebt of op plekken waar veel water blijft staan. Je zult ook na het verticuteren kale plekken tegenkomen. Maar geen paniek, deze plekken heb je met Graszaad-Herstel en SowEazy zo weer bijgewerkt.
Of je nu een heel stuk opnieuw in wilt zaaien of alleen kale plekken bijwerkt, beide producten zijn hier geschikt voor. Je hebt het zo bijgezaaid met graszaad.
Ben je bang dat je de dosering niet goed hebt? Dan zijn de Soweazy herstelvellen een uitkomst. Zo weet je zeker dat je niet teveel of te weinig graszaad gebruikt.
Stap 3 – Kalken
Kale plekken en schaduw plekken zijn een uitnodiging voor mossen om te gaan groeien. Ook onkruid vindt zich al snel een weg naar jouw mooie strakke gazon. Mossen en onkruid groeien goed op een zure grond, gras niet. AZ-Kalk zorgt ervoor dat de grond minder zuur wordt, zodat mossen hier minder snel zullen gaan groeien en het gras voedingstoffen beter op kan nemen. Op deze manier kan de grasmat beter dichtgroeien en heb jij al snel een sterk en groen gazon. Klaar voor een picknick en sterk genoeg om op te spelen.
Stap 4 – Bemesten
Door het gazon te bemesten geef je het gras voedingstoffen die het nodig heeft. Gazon-AZ bevat goede schimmels en bacteriën. Hiermee wordt jouw grasmat sterk, weerbaar en krijgt het een mooie dieprgoene kleur. Gras wat niet ‘happy’ is, zal dus ook makkelijk te herkennen zijn aan kale plekken en een afwijkende kleur.
Door het gras te bemesten geef je mos en onkruid minder kans, omdat het gras al snel sterker zal worden en mooi dicht zal groeien.
Bemesten doe je het liefst een dag voor het gaat regenen. Zo heb je alle tijd om je gazon aan te pakken en zorgt de regen ervoor dat de voeding optimaal op wordt genomen.
Kijk maar eens naar de boeren, zij zijn ook druk met het land te bemesten als ze regen opgeven. Wil je toch aan de slag en geven ze geen regen op? Zorg er dan voor dat je jouw gazon goed nat maakt. Gebruik hier een gieter, tuinslang met broeskop of een zwenksproeier voor. Kies het liefst voor een opzetstuk met een zachte vernevel straal of druppels zodat je de voeding niet van het gazon af spuit.
Het fijne van het 4-stappenplan is dat je jouw gazon in 1 dag kan klaarstomen voor de zomer. Natuurlijk heeft het tijd nodig en moet alles even zijn werk gaan doen. Maar dat kan jij prima vanaf het terras bekijken!
Is jouw gazon al klaar voor de zomer?
Dit artikel is in samenwerking met ECOstyle gemaakt. Lees mijn disclaimer.