Een drukke levensstijl mag geen excuus meer zijn om ongezond te leven. Wanneer ik iemand veelal ongezond zie eten, omdat diegene nogal van de ‘makkelijke hap’ is of kinderen liever snoep geeft ‘omdat fruit zoveel werk is’ wil ik heel graag laten zien dat gezond eten écht niet meer werk hoeft te zijn. Vooral het maken en drinken van smoothies heeft mijn kijk op eten veranderd. Ik heb gemerkt dat wanneer jij de nodige voedingsstoffen, mineralen en vitamines tot je neemt je lichaam niet alleen beter presteert en aanvoelt, maar jij ook langer verzadigd bent. Wanneer je niet alleen eet wat je lekker vindt, maar vooral bewuster eet, merk je dat dit iets doet met je lichaam. Vandaag deel ik daarom een lunch recept van een frisse groene smoothie met een beetje fruit.
Frisse groene smoothie
Langer verzadigd zijn en meer uit je dag halen door je lunch plantaardig te maken, hoe werkt dat?
Als voorbeeld; je eet tussen de middag 2 boterhammen met pindakaas en een broodje met ham. Je zit vast vol, maar je zult merken dat er van de pindakaas (hallo suikers) een korte oppepper komt gevolgd door een dip en je zult al snel weer trek krijgen in iets anders. En juist omdat het middag is ben je snel geneigd om te gaan snacken. Ik merk dat wanneer ik 1 of 2 groene smoothies (grotendeels groente, beetje fruit) een betere verdeling van mijn energie heb en ik geen neiging heb om te gaan snacken. Je beleving van eten veranderd, dat klopt want je eet niet meer van een bord, maar je zult merken dat je lichaam nu wél binnenkrijgt wat het nodig heeft om goed te kunnen functioneren. En is dat niet wat wij allemaal willen?
Het recept wat ik hier laat zien is genoeg voor 1 liter groene smoothie, wat dus een prima recept is voor 2 personen, of voor mensen die er net als mij van houden om in de middag 2 smoothies te nemen.
Benodigdheden voor een frisse groene smoothie
1 → Granny Smith appel
1 → pers sinaasappel
1 → komkommer
1 → groene paprika
2 → handjes peultjes
6 → snack worteltjes ( of 3 normale)
6 → snacktomaatjes
1 → streng bleekselderij
Om het geheel plantaardig te houden voeg ik er geen melk of yoghurt aan toe. Je kunt ervoor kiezen om wat soyamelk of water eraan toe te voegen wanneer je het niet vloeibaar genoeg vind, of voeg er simpelweg een extra sinaasappel toe. Alleen de sinaasappel ontdoe ik van de schil, de rest gaat in stukjes én met schil (de appel natuurlijk zonder klokhuis) de blender in. Even goed laten mixen, de smoothie laten koelen in de koelkast, et voilà, je kan je lunch serveren!
Zo kun je jouw smoothie dus prima mee naar het werk nemen en in de ochtend, of de avond ervoor te maken. Maar ook wanneer ik een dag vol afspraken heb neem ik graag 2 smoothies mee om het meeste uit mijn dag te halen en geen vervelende energie dips te krijgen. En wil je gaan beginnen aan het nemen van smoothies? Begin dan met een grotere portie fruit om het geheel wat zoeter te maken en laat langzaam aan wat weg zodat jouw smaak hieraan went en je smoothie steeds groener wordt.
Heb jij al weleens plantaardig geluncht?