Toch kies ik liever voor de term homestead omdat een ‘homestead’ niet per definitie over een boerderij gaat. Ach fijn, het gaat niet zozeer om de details. Wel over het landelijk en groen wonen, mét veel ruimte voor lieve dieren. Want die zijn er in overvloed. Van wollige alpaca’s tot pony’s én ’s werelds kleinste kippenras.
— Een kijkje op onze homestead —
Dit zijn onze dieren
De alpaca’s
Mijn tweede thuis is en blijft toch echt de boerderij van mijn ouders. Midden in de Biesbosch vind je hier niet alleen een oase van rust, maar ook veel dieren omringd door de natuur. Het is dan ook een hele fijne plek voor de meest fluffy dieren om te wonen.
Mijn favoriete activiteiten met de kudde zijn dan toch wel het voeren, maar ook het douchen – wat ze op een warme zomerse dag echt heerlijk vinden. De dag dat de scheerder komt is het ook echt feest, dan staan we heel vroeg op en krijgt de kudde de transformatie van het jaar.
Mocht je meer informatie willen lezen over alpaca’s, ik schreef eerder al een uitgebreid artikel over de geboorte van een alpaca, het scheren van de alpaca’s, een winters kijkje op de boerderij (met véél sneeuw!) en een leuk artikel gevuld met de leukste weetjes over alpaca’s.
Onze krielkippen – De Serama
Als ik een lievelingsdier moet kiezen, zal ik je volmondig zeggen dat dit de kip is. Al vanaf kinds af aan ben ik omringd door kippen in allerlei verschillende soorten en maten.
De kippen die we nu hebben zijn vooral Serama’s. Lieve kriel kipjes die toevallig ook nog eens het kleinste kippenras zijn dat er is. Alleen dat al maakt ze best bijzonder.
Ze zijn daarnaast ook heel erg tam en graag in de buurt van mensen. Never a dull moment wanneer de hanen en kipjes in de buurt zijn. Ze zitten het liefst op mijn schouder en helpen graag mee met alle klusjes die je buiten kunt verzinnen.
De haantjes en een paar kipjes wonen op de boerderij. Als je goed opgelet hebt en mijn Instargam en blog al wat langer volgt zie je vooral de haantjes heel vaak terugkomen op mijn foto’s.
Lees tip: de geboorte van Peanut – een Serama kuiken.
Jip – onze halve Maine Coon kat
Een van de diertjes die gezellig met ons zijn meeverhuist is Jip, onze halve Maine Coon kat. Lang haar heeft hij niet, het formaat van een Maine Coon heeft hij wel. Een vrolijke mix tussen rassen, maar vooral een hele lieve trouwe kat.
Naast vele uren buiten slapen in de zon, speelt hij graag met water, maakt hij er een sport van om ons in de nacht wakker te maken en valt hij letterlijk om van de honger als hij maar denkt dat hij de bodem van zijn voerbak ziet. Drama queen!
Jip is daarnaast vrij gemakkelijk in onderhoud. Als zijn bak maar schoon is (het meeste doet hij buiten, deze staat er voor de nacht en voor de dagen dat wij niet thuis zijn), zijn water vers en zijn voerbak tot de rand toe gevuld is (om een drama te voorkomen, hah!). Door een aanrijding met een trekker heeft hij wel epilepsie opgelopen, waar we altijd wat voorzichtig mee zijn.
Hij krijgt hypoallergeen voer wat heel makkelijk online bij de online dierenapotheek te bestellen is. Daarnaast krijgt hij een paar keer op een jaar Milbemax. Het is namelijk erg belangrijk om je kat regelmatig te ontwormen. Zeker als hij of zij net als Jip vrij actief buiten is en af en toe zelfs een prooi vangt.
Lees hier meer over het ontwormen van je kat.
Serama kipjes
Naast een kudde met haantjes met kipjes op de boerderij, hebben wij thuis op de homestead ook een fijn onderkomen gecreëerd voor onze Serama kipjes. Hier hebben we wederom voor de Serama kip gekozen omdat ze een vriendelijk karakter hebben, makkelijk zijn in onderhoud, tevreden kipjes zijn en door het kleine formaat kun je ze ook prima in de tuin rond laten scharrelen.
Ook in de tuin van een rijtjeshuis is al snel voldoende ruimte voor deze leuke kriel kipjes. Naast kleine eitjes heb je er ook veel plezier van. Ze zorgen er daarnaast ook voor dat opkomend onkruid al snel in hun maagjes verdwijnt. Ideaal!
Er komt binnenkort een uitgebreid artikel aan over het houden van kippen – en wat er allemaal bij komt kijken. Van ontwormen tot voeding, huisvesting en dingen waar je niet zo snel aan zult denken als je kippen wilt gaan houden.
Onze Shetland pony’s
Niet alleen de kipjes zijn klein, ook mijn grasmaaiers zijn klein van stuk. Naast de wei van de alpaca’s staan deze vrolijke grazers, Max & Sil. Deze shetlanders zijn het liefst 24/7 bezig met eten. Het nadeel is wel dat als ze aan eten denken, ze eigenlijk al dik worden. De Shetlanders staan daarom vrijwel altijd op een schare wei.
Wel worden ze regelmatig verrast met een fijne wandeling (waarop vooral veel gegeten wordt) en dagelijks krijgen ze gedroogd brood (belangrijk – een paard of pony nooit vers brood geven) met appeltjes en wortelen.
Daarnaast krijgen ze ook regelmatig een ware traktatie, verse warme slobber. Het geslurp van deze natte maaltijd maakt het altijd enorm leuk om het eten te aanschouwen. Als ze de bakjes zien staan ze luid te hinniken en vallen ze direct aan als je de bakjes neerzet.
Laat hun kleine formaat je niet misleiden, ze zijn enorm sterk en hebben een groot, maar lief karakter. Ze zijn eigenwijs, grappig en enorm makkelijk in de omgang. Leuk weetje om dit hoofdstuk mee af te sluiten: Max (die je op de foto links ziet) is inmiddels al 26 jaar oud.
Moos – de Kokoni
Onze Moos verdient ook een heel mooi plekje in dit rijtje. Mijn trouwe viervoeter die 4 jaar geleden op een hele bijzondere manier op mijn pad kwam. Moos is een Kokoni, dat is een klein Grieks hondenras. Een gezelschapsmaatje én degene die ervoor zorgt dat ik dagelijk aan mijn beweging kom. Met wandelen staart zijn staart dan ook fier omhoog waardoor hij altijd veel bekijks heeft.
Hij is niet alleen dol op zijn lange wandelingen, ook op de dagen op de boerderij én zijn kluifjes. Gelukkig is het bij hem een minder groot drama als de bodem van zijn voerbak in zicht is. Maar owee als er een kip naar zijn kluif kijkt, dan gaat hij hem direct begraven!
P.s. – een kleine disclaimer
Dieren hebben een bijzonder plekje in mijn hart, het verzorgen van de dieren is iets wat dagelijks terug komt – en simpelweg veel tijd in beslag neemt. Naast het verschonen van de verblijven en het voeren gaat verzorgen veel verder dan dat. Het is het monitoren van de gezondheid en op tijd hulp inschakelen van een dierenarts als er iets aan de hand is. Het welzijn van de dieren staat echt voorop. Lees je dan ook goed in voor je aan het houden van een dier of meerdere dieren begint.
Heeft jouw huisdier ook leuke gewoontes?
Het artikel: ‘Een kijkje op onze homestead | Dit zijn onze dieren’ betreft een samenwerking. Lees mijn disclaimer.