Site pictogram Linda's Wholesome Life

Een Griekse vegan BBQ | Kamado BBQ

Een Griekse BBQ Kamado BBW Egg BBQ

Een Griekse vegan BBQ Kamado BBQ

Noord-Brabant, mei 2021

Terwijl ik in het zonnetje in de tuin zit te genieten, doe ik mijn ogen dicht en waan ik mij even in Griekenland. Het weekend brengt goed weer met zich mee en de kans dat de bbq aangaat is vrij groot. Ik besluit snel een boodschappen lijstje te maken en het Griekse thema door te trekken. Op het menu: falafel, pita broodjes met hummus, gevulde wijnbladeren en oesterzwammen van de grill. Samen met aardappel partjes en geroosterde groenten. Yum! Klaargemaakt op een kamado BBQ, deze past perfect in het rustige plaatje van Slow Living.

 

– Een Griekse BBQ –

vegan

bakken op een kamado BBQ

 

– Bbq met een Grieks tintje –

Een fijn go-to recept is falafel met humus en pita broodjes. Vooral de Griekse maaltijd pita’s zijn erg lekker en eten lekker weg. Mijn doel is om de falafel nog een keer helemaal zelf te maken, vandaag kies ik heel makkelijk voor kant-en-klare falafel van de Jumbo. Deze is lekker qua smaak en de kamado barbecue geeft de falafel een lekker rook smaakje.

Dit brengt mij helemaal terug naar het Grieks Pasen. Tijdens deze periode eten Grieken geen vlees en worden er dus veel vegetarische (of soms zelfs veganistische) gerechten gegeten. Daar heb ik gezien dat gerechten niet altijd heel uitgebreid of ingewikkeld hoeven te zijn. Verse humus met olijfjes en olijfolie, verse pita broodjes en verse falafel. Samen met wat aardappelen of patatjes, en je hebt een heerlijke maaltijd op tafel getoverd.

Het is ook de Griekse keuken die mij kennis liet maken met oesterzwammen. Ze zijn naast de welbekende champignons een fijne vervanger voor vlees. Eet ze gebakken in olijfolie, met wat peper en zout of met wat bbq kruiden (rub). Zo kun je iedere keer weer afwisselen en aanpassen aan ieders smaak. De structuur doet mij erg aan kippenvlees denken. Een welkome afwisseling van de traditionele vleesvervangers.

 

 

– Kamado BBQ –

Egg BBQ

Deze Green Egg BBQ is een nieuwe blikvanger in onze tuin. Het is een mooie én veelzijdige barbecue waar je eindeloos op kunt variëren. Het is dus onzin om te denken dat er per se vlees op een bbq gelegd moet worden. Zelfs als je geen vlees eet zijn de mogelijkheden eindeloos.

Een kamado BBQ is in principe een kleioven waar je veel in klaar kunt maken. Ze zijn geschikt om te bakken, braden, roken, koken en grillen. Je kunt er met gemak een complete maaltijd op maken. Merken die verkrijgbaar zijn (in verschillende prijsklassen), zijn o.a. Big Green Egg, Kamado Joe, OUTR, The Bastard en Monolith.

Ik vind het leuk dat we weer terug gaan naar het creeëren van een beleving. Rustig aan koken, bakken en braden en genieten van smaken. Deze barbecues passen perfect in het plaatje van slow living.

Daarnaast zijn ze zo sterk dat ze het hele jaar buiten kunnen blijven staan. Ik hoor je al denken: wie weet is het deze zomer dan toch een goed moment om een mooie buiten keuken te gaan maken?

 

 

– Bakken & braden –

De aardappelpartjes komen in aluminium bakken die je zo op de bbq kunt plaatsen. Deze kun je bij de meeste supermarkten kant-en-klaar vinden. Zo zie je maar, een bbq hoeft niet altijd heel veel werk te zijn.

In de oven hebben aardappelen tussen de 20 – 30 minuten nodig om gaar te worden. Op de bbq is het afhankelijk van de temperatuur. Zelf trekken we er zo een half uur tot drie kwartier voor uit.

De falafel en de oesterzwammen hebben ook zo’n 30 min nodig. Let er wel op dat de falafel er niet te lang op ligt, dan kan het vrij droog worden.

De oesterzwammen en falafel kun je in een aluminium bak op de bbq zetten, zelf hebben wij goede ervaringen met gietijzeren pannen. Deze blijven ook lang warm als je het eten opdient, waardoor je rustig kunt eten zonder dat het eten afkoelt.

 

 

 

– Griekse lekkernijen –

hoofd- & bijgerechten

Serveer de falafel met gevulde wijnbladeren. Ze hebben een vulling van rijst en kruiden. De toko en de Jumbo hebben hele lekkere vegan wijnbladeren. Een perfecte koude snack.

De pita broodjes heb ik ook kort even op de bbq gelegd zodat ze ready-to-eat zijn. De humus is versierd met olijven, een klein scheutje citroensap en olijfolie.

Serveer het samen met de aardappel partjes en een mix van verse groenten. Zelf ben ik een groot fan van een mix van champignons, paprika’s en uien. Deze combinatie doet het altijd goed.

 

Nieuw bbq seizoen

Et voilà, zo heb je in een handomdraai een heerlijke bbq maaltijd met een Grieks tintje op tafel getoverd. Ik kijk heel erg uit naar een nieuw bbq seizoen en het uitproberen van nieuwe recepten op ons groene ei. Zodat ik deze met jullie kan delen. We stappen over van een bbq op gas naar een kamado, en dat geeft in ieder geval al veel inspiratie om dingen uit te proberen. De rooksmaak geeft toch echt iets extra’s aan de gerechten.

 

Wat maak jij graag klaar op de bbq?

 

 

 

Dit artikel bevat een samenwerking. Lees mijn disclaimer

Mobiele versie afsluiten