Ik krijg weleens de opmerking dat mensen het inspirerend vinden dat ik mij meer richt op eerlijke en duurzame kleding. Andere mensen snappen totaal niet waar ik mee bezig ben. Hoog tijd dus om hier eens wat dieper op in te gaan. Want wat is Fair Fashion nou eigenlijk? Slow Fashion? En wanneer is kleding duurzaam? Al snel zul je er met mij samen achter komen dat jij heel makkelijk, en dus ook met ieder budget, hier een steentje aan bij kan dragen. Zo wordt iedere kledingkast een eerlijke kledingkast. Een mooi begin van het nieuwe jaar vind je niet?
Een eerlijke kledingkast
Een duurzame kledingkast begint bij jezelf
In de ideale wereld dragen wij allemaal eerlijke kleding. Kleding gemaakt onder eerlijke omstandigheden, door vrolijke handen en voor een eerlijke prijs. Maar tot het zover is kunnen wij allemaal een steentje bijdragen, omdat wij immers zelf bepalen waar wij ons geld aan uitgeven. En daar zit nu onze kracht, omdat wij hierdoor aan kunnen geven wat wij belangrijk vinden. En het fijne hiervan is dat het mogelijk is met ieder budget.
Bewust winkelen kan met ieder budget
Zoals ik al zei dragen wij in de ideale wereld allemaal Fair Trade kleding. Items van merken als People Tree, Saint Basics worden nu al voor een eerlijke prijs gemaakt. Wie een groter budget heeft kan zijn kledingkast dus verrijken met deze Fair Fashion items. En zo laat je als consument zien wat jij belangrijk vindt. Maar niet iedereen heeft een groot budget. Wie studeert, kleedgeld heeft of wie niet graag veel geld wilt of uit kan geven aan kleding heeft nu eenmaal een ander budget. En dan is het vrij logisch dat je kijkt naar wat goedkopere items.
Fair Fashion wordt tegelijkertijd vaak als ‘duur’ bestempeld omdat het gemiddelde voor een kledingstuk nu eenmaal hoger ligt dan een kledingstuk van de H&M, Primark en Vero Moda. Zeker omdat de prijzen van kleding de laatste jaren aanzienlijk is gedaald. Veel kopen is de trend, en dat het liefst voor een zo laag mogelijke prijs. Wie nu eenmaal geen grotere bedragen aan één item uit wilt geven kan ook op verschillende manieren de markt beïnvloeden. En daar wil ik het graag met jullie over hebben.
Enkele van mijn Slow Fashion herfst aankopen.
Weet waar jij je geld aan uit wilt geven
Je kunt je geld maar één keer uitgeven en besteed het dan ook wijs. Koop alleen items die écht bij jou passen, die je blij maken en die kwalitatief goed zijn zodat je ze een lange tijd met liefde kunt dragen. Juist het aanschaffen van goedkopere kleding in een opwelling die al snel een miskoop blijken te zijn (maar het was zo lekker goedkoop, of de kleur blijkt toch niet de juiste) en daardoor al snel op een grote hoop met afgedankte kleding komt te liggen is zo slecht voor onze planeet.
Neem dan ook de tijd om een kledingstuk in alle rust te passen. Winkelen op rustige dagen en tijdstippen wilt daar weleens bij helpen. Of neemt iemand mee die je advies kan geven. En pas het item desnoods thuis om zeker te weten dat het item bij jouw figuur past en de kleuren goed passen bij jouw huid en haar. Niet iedereen voelt zich lekker in een pashokje, en dat snap ik maar al te goed.
Maar investeer vooral ook in een aantal basics items die je op verschillende manieren kunt stylen. Zo weet je zeker dat je een item ook minder snel zat bent, en je er daardoor ook veel langer plezier van zult hebben.
Waar vind je eerlijke en duurzame mode? – Fair Fashion
Eerlijke mode is iets schaarser dan Fast Fashion, maar zeker niet lastig om te vinden. Floortje Dessing heeft niet alleen veel van de wereld gezien, maar neemt haar lessen ook mee naar huis. Haar winkel Nukuhiva laat ze zien dat duurzaam (milieu bewust) ook heel erg fashionable is. De H&M is niet heel fair, maar heeft wel een lijn die bestaat uit biologisch katoen. De zogeheten Conscious lijn (herkenbaar aan het groene label), en is daarmee ook de beste optie als je bij de H&M wilt winkelen. Zelfs Wehkamp heeft online een apart gedeelte waar je Fair Fashion kunt shoppen, en worden fijne merken als People Tree, alchemist en My Paper Bag aan je voorgesteld. Voor wie een iets groter budget heeft is de collectie van de Nederlandse Monique Collignon met haar Conscious Collection ook een hele fijne optie.
Jack – Goldie Estelle (Preloved) | Top – H&M Conscious | Sneakers – Woden
Geef kleding een tweede kans – Preloved & Slow Fashion
Ben je toch uitgekeken op die ene jeans, is je gewicht veranderd, is je kast aan een opschoning toe of twijfel je toch over een kleur en wil je afstand doen van kleding? Vergeet dan niet dat verkopen of iemand blij maken in je omgeving met kleding altijd een beter alternatief is dan de vuilnishoop of kledingcontainer. En hoe leuk is het om er zelf nog een zakcentje aan over te houden?
Zelf Preloved Fashion (tweedehandskleding) kopen is ook een optie om kleding nog net wat duurzamer te maken. Neem zeker eens een kijkje op kledingbeurzen, in tweedehands boetiekjes, vintage winkels, markten of in het Kaufhaus. Zelf heb ik inmiddels ook al een aantal Preloved Treasures gevonden waar ik onwijs blij mee ben.
Fast Fashion
Kleding ketens als de H&M, Primark, Vero Moda en de Only vallen onder de zogeheten Fast Fashion ketens. Het zijn winkels die zich onderscheiden door iedere week nieuwe items aan hun assortiment toe te voegen. Dat is kort gezegd veel werk voor nog minder geld. Maar wel een goede optie voor wie niet veel uit te geven heeft. Wil je hier toch winkelen kun je beter terugschroeven in aantallen, less is het nieuwe more. Maar vergeet vooral de items van biologisch katoen niet zoals de Conscious lijn van de H&M. Zoals ik eerder al zei bepaal je als consument waar je jouw geld aan uitgeeft, en kun je hiermee direct een stem uitbrengen. Hoe groter de vraag naar de iets eerlijkere items, hoe beter het is.
Benieuwd hoe groen jouw favoriete winkelketen of merk is? Check dan de site van Rank a Brand.
Zoals je ziet zijn er veel manieren mogelijk om bewuster kleding in te kopen. Je kunt minder kopen, investeren in goede en/of basic items die je op verschillende manieren kunt dragen. Maar ook tweedehands kleding en de echte Fair Fashion items vallen hieronder. Als consument zijn de mogelijkheden er, en kun je jouw stem laten horen. Laten wij hier met zijn allen gebruik van maken. Zodat ook de mensen die onze kleding maken kunnen werken onder een lagere werkdruk, onder betere omstandigheden en dat met een glimlach op hun gezicht. Dat maakt jouw kledingkast dan toch ook in één klap een stuk mooier?
Hoe eerlijk is jouw kledingkast?
Ik ben het zo ontzettend eens met wat je schrijft! Eerlijke kleding kan echt voor elk budget – zelf ben ik nog student – en er is genoeg te vinden, zeker als je ook voor tweedehands gaat. Het is zo belangrijk om je bewust te zijn van waar je wel en niet aan wilt bijdragen, dan is er vervolgens altijd een manier om dat na te leven. We moeten onze kracht als consument niet onderschatten, uiteindelijk bepaal je zelf waar je je geld besteedt. Je hebt het prachtig samengevat.
Auteur
Lief van jou, dank je wel! Tof om te lezen dat het zelfs jou als student lukt. En zolang we allemaal bewust inkopen doen, zal de wereld steeds weer een stukje groener én mooier worden. Daar ben ik echt van overtuigd <3
Wat een super goed artikel weer! Ik vind dat jij mensen op een hele fijne manier weet te inspireren met deze artikelen. Ik merk echt dat fair fashion shoppen ook steeds leuker wordt, je gaat zoveel meer genieten van je kledingstukken. x
Goed bezig en heel bewust. Moet eerlijk zeggen at ik er niet zoveel rekening mee houdt..
Heel eerlijk gezegd weet ik van de meeste items in mijn kast niet hoe eerlijk ze zijn. Ik draag wel mijn kleding jarenlang. Ik heb een best duidelijke en basic stijl, waardoor ik mijn kleding niet snel zat wordt. Daarnaast probeer ik ook te letten op kwaliteit, zodat mijn kleding ook zo lang mogelijk mooi blijft. In dat opzicht ben ik dus wel duurzaam beter, voor de rest is er nog genoeg verbetering te behalen.
Heel fijn artikel Linda. Ik volg jouw opvattingen met betrekking tot dit item helemaal. Nu ik met mijn challenge bezig ben, merk ik pas dat ik jaren lang niet gekocht heb wat bij mij past, maar alleen maar aan die “veel kleding voor weining” trend heb meegedaan. Oprecht zo ontzettend jammer, want daardoor merk ik nu dat vrijwel niets in mijn kledingkast echt “mij” is. Dat moet dit jaar echt anders..
Heel fijn artikel! Ik ben me er aan in het verdiepen, maar ik heb nog niet veel stappen gezet!