Zo creëer je een duurzame keuken in 7 stappen

Duurzame en zero waste keukenNoord-Brabant, januari 2021

Afgelopen jaar deed ik de aankoop van mijn leven, mijn eerste koophuis. Thomas en ik besloten het direct goed aan te pakken en het huis zo duurzaam mogelijk te verbouwen en in te richten (wat binnen onze mogelijkheden ligt). Een ruimte waar ik veel ben is de keuken. Tevens een ruimte die voor veel afval kan zorgen. Dat we het goed aan wilden pakken was zeker.

We doen fanatiek aan het scheiden van afval. Alles zit in mooie glazen voorraadpotten. We vriezen veel in. Bewaren én hergebruiken restjes. En ook wat materialen betreft ben ik heel kieskeurig geweest. Hierdoor is de keuken een duurzame ruimte geworden. 100% plastic vrij is hij niet. Ik heb door de jaren heen namelijk mijn uitzet verzameld en daardoor is het een mengelmoes geworden van materialen. Waar ik wel altijd voor gegaan ben is kwaliteit. Spullen die lang meegaan zijn tenslotte al een heel stuk duurzamer.

Ga jij ook verhuizen of wil je jouw keuken eens onder handen nemen? Ik deel enkele fijne tips met je om een duurzame keuken te creëeren.

 

– Zo creëer je een duurzame keuken –

zonder overbodig plastic

 

Duurzame en zero waste keuken

 

– Een duurzame keuken in 7 stappen –

 

1. Natuurlijke materialen

Wat in een duurzame, en wellicht wel Zero Waste keuken centraal staat zijn naar mijn idee natuurlijke materialen. Items die fijn in gebruik zijn en na hun dienstjaren ook voor zo min mogelijk afval zorgen. Vervang je afwasborstel eens voor een houten afwasborstel, of van bamboe. Een maatbeker van glas is ook een stuk duurzamer dan een beker van plastic.

Bedenk je ook eens waar je jouw keuken mee schoonmaakt. Zijn dan wegwerp sponsjes, gebruik je een duurzame spons of vaatdoekjes van katoen? Ook plastic emmers kun je gemakkelijk vervangen door veel stijlvollere zinken emmers. Gemak dient de mens en het ook nog eens een lust voor het oog. Onmisbaar in een duurzame of landelijke keuken.

Zelfs de Jumbo heeft al een fijn assortiment met eco-schoonmaakmiddelen en eco-tools. Deze zijn allen stuk voor stuk minder belastend voor het milieu. En denk daarnaast ook eens na wat je gebruikt om je handen te wassen. Ga je voor een zero-plastic zeepblok van bijvoorbeeld Beauty Kitchen (want duurzaam én dierproefvrij) of voor een mooie glazen handzeep fles van Wellmark (zoals je ziet op de bovenste foto)?

2. Herbruikbaar tafelkleed

Het dekken van de tafel blijft een leuk klusje. Ik vind het heerlijk om te spelen met het opmaken ervan. Tegenwoordig zijn katoenen tafelkleden weer volop verkrijgbaar. Deze beschermen niet alleen je tafel, maar zijn ook nog eens makkelijk schoon te maken.

3. Het scheiden van afval

Of je nu in een gemeente woont waar het afval al fanatiek gescheiden op wordt gehaald of niet, het scheiden van afval is altijd een goed idee. Vele huishoudens hebben tegenwoordig al een mogelijkheid om papier, plastic & blik, GTF-afval en grofvuil apart op te laten halen. Door je afval te scheiden wordt het niet alleen makkelijker gemaakt om deze materialen te hergebruiken, maar het komt ook ten goede van jouw portemonnee. Want hoe minder restafval, hoe voordeliger. Brabantia heeft hele mooie stijlvolle en tijdloze afvalemmers die het scheiden van afval nóg makkelijker maken. Heb je geen plek voor een losse prullenbak, dan kan ik je het handige inbouw systeem van IKEA ook echt aanraden.

4. Opbergen, organiseren en hergebruiken

Een duurzame keuken zit vol handige hulpmiddelen die je keer op keer opnieuw kunt gebruiken. Zelf ben ik een groot fan van glazen voorraadpotten. Deze hebben een houten of bamboe deksel. Glas is handig omdat je direct kunt zien wat er in de pot zit. Ik gebruik ze om noten in te bewaren, pasta, rijst en allerlei bak benodigdheden. Kun je ingrediënten niet zo goed uit elkaar houden of heb je potten waarvan je niet direct kunt zien wat het is? Dille & Kamille heeft hele leuke labels die je op deze (weck) potten kunt doen. Heb je zelf iets ingemaakt of gedroogd? Dan kun je de etiketten ook goed gebruiken om datums te noteren. Wel zo handig. De vershoudpotten zijn verkrijgbaar bij vele verschillende winkels, in verschillende vormen en maten. Voor ieder wat wils!

5. Bloemen- en kruidendroger

In mijn keuken vind je naast spullen ook planten. Nu staat er een munt plant en dit wil ik graag uit gaan beiden zodra de plank die wij nog willen bevestigen in de keuken, hangt. Er is dan ruimte voor verschillende kruiden planten en bijvoorbeeld kleine citrus plantjes. Iets wat ik afgelopen zomer ook heb gekocht en jullie niet wil onthouden is een bloemen- en kruidendroger. Deze zorgt er niet alleen voor dat bloemen onwijs mooi gedroogd worden, maar zo kun je ook je eigen kruiden ophangen. Bind ze met een touwtje vast en je bent iedere dag voorzien van kruiden. Het kookt niet alleen heel fijn, het staat ook nog eens heel erg leuk.

6. Herbruikbare groente en fruit zakjes

Irriteer jij je ook mateloos aan de hoeveelheid plastic waarin vers fruit en groenten in worden verpakt? Onderlaatst schaftte ik herbruikbare groente en fruit zakjes aan en deze neem ik mee naar de supermarkt om mijn boodschappen in te doen. Mijn doel is om uiteindelijk mijn groente en fruit vaker op de markt of bij een boer te gaan halen. Zo ondersteun je niet alleen de kleine ondernemers, maar ben je ook sneller van een onnodige berg plastic af.

7. Organiseer je voorraadkast

Naast overzichtelijke glazen voorraadpotten puilt je kast waarschijnlijk uit met van alles en nog wat. Mijn voorraadkast is inmiddels deels voorzien van overzichtelijke planken en deze houten kistjes/kratjes wil ik er graag nog aantoe voegen. Zo kan je de snoep en snack voorraad makkelijk en overzichtelijk opbergen. Maar dat geld ook voor alle overige dingen. Het werkt fijn als iedere categorie een plekje heeft. Als jouw kast opgeruimd en overzichtelijk is kun je in één oogopslag zien wat je in huis hebt. Dit is niet alleen makkelijker als je een maaltijd gaat bereiden of de balans opmaak voor de wekelijkse boodschappen, maar juist ook om onnodig afval te voorkomen omdat de helft ongebruikt op de plank blijft staan.

 

Heb jij nog een handige tip die je graag wilt delen?

 

Liefs Linda

 

Het artikel: ‘Zo creëer je een duurzame keuken in 7 stappen’ bevat affiliate links. Lees mijn disclaimer.

 

 

Delen:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees vorig bericht:
Winter in de Biesbosch
Winter op de boerderij

Biesbosch, januari 2021 [dropcap]E[/dropcap]nigszins ongeduldig kijk ik uit het raam. Ik maak mij klaar om naar de boerderij van mijn...

Sluiten