Al jaren kijken Thomas en ik er naar uit, ons eigen plekje. Lang hebben we getwijfeld tussen huren en kopen, beiden hebben zo hun voordelen. Omdat wij graag voor meerdere jaren ergens wonen, blijkt kopen voor ons de beste optie te zijn. De meeste adviseurs hanteren namelijk deze handige graadmeter; wil je ergens korter of langer dan 7 jaar wonen? Bij ons was deze vraag snel beantwoord. Als je ergens langer dan 7 jaar woont, dan is kopen een goede investering. Het was tijd om in het diepe te springen en het koop avontuur aan te gaan. Vorige week konden wij ein-de-lijk delen dat wij ons eerste huis hebben gekocht!
Een huis kopen is al lang niet meer iets wat heel vanzelfsprekend is. En voor je het avontuur induikt, is het goed om jezelf te oriënteren en je goed in te lezen. Is het kopen van een huis wel iets voor jou? Past het bij jouw leven en situatie? Er komt namelijk meer kijken bij het kopen van jouw droomhuis dan je in eerste instantie denkt. Ik help je in het artikel van vandaag alvast een stukje op weg in jouw zoektocht naar je droomhuis.
– Droomhuis kopen –
tips voor starters op de woningmarkt
Droomhuis kopen | De oriënterende fase
In de zoektocht naar je droomhuis moet je jezelf als eerste afvragen of je voor een huurwoning of een koopwoning wilt gaan. Ik zeg bij deze woning, maar dat kan natuurlijk ook een loft, appartement, bovenwoning, boerderij of een boshuisje zijn. Voor ieder betekent een droomhuis namelijk heel iets anders. En dat is wat de woningmarkt zo leuk en divers maakt. Als je maar goed genoeg (en in deze tijd lang genoeg) zoekt vind je vast iets wat bij je past.
Als je jezelf een kortere periode ergens wilt huisvesten dan kan huren de ideale oplossing voor je zijn, maar bijvoorbeeld ook als je net als zzp’er bent gestart, geen vast contract hebt of nog niet voldoende verdient om een hypotheek af te kunnen sluiten. Want als er iets is wat ik heb geleerd de afgelopen maanden is het wel dat het niet eenvoudig is om een huis te kopen. En dat het marktaanbod ook nog eens bizar schaars en duur is geworden.
Wil je toch voor een koopwoning gaan of kijken of je in aanmerking komt voor een koophuis dan is het goed om hierin stappen te gaan ondernemen. Klop eens aan bij de bank of een hypotheekverstrekker om te kijken wat je zelf zal kunnen lenen. Om een indicatie te hebben kun je ook via een vergelijkingstool een rekensom invullen, dan krijg je een grove schatting wat je als koper kunt lenen. Hier ga ik straks wat dieper op in.
Als je aan wensen denkt voor jouw droomhuis komt er namelijk zoveel meer bij kijken dan alleen het uitzoeken van een locatie en het type huis waar jij jezelf wel ziet wonen. Je persoonlijke financiële situatie speelt hierin ook een grote rol. Want hoeveel heb je zelf gespaard? Hoeveel kun je maximaal lenen? En wat wil je iedere maand eigenlijk betalen aan een hypotheek? Dit zijn allemaal vragen die je rustig op je in moet laten werken en waarbij persoonlijk advies niet alleen fijn is, maar ook doorslaggevend.
De financiering van jouw droomhuis
Zoals ik al vertelde is het heel belangrijk om duidelijkheid te hebben over wat je wilt én kan. Niets is namelijk frustrerender dan een bod uitbrengen op jouw droomhuis, dat het bod geaccepteerd wordt en dat vervolgens blijkt dat het financieel niet haalbaar is. Doordat je bijvoorbeeld geen vast contract hebt, omdat je eigen inleg niet voldoende is (zo kun je de kosten koper namelijk niet langer meer meefinancieren in je hypotheek) of omdat je bijvoorbeeld boven de vraagprijs hebt moeten bieden- het huis niet zoveel waard blijkt te zijn als jouw bod én je niet voldoende eigen geld hebt om dit gat op te vullen.
Op Rente.nl vind je een hele handige rekentool waarmee je kunt berekenen wat je hypotheekrente is als je jouw rente voor 10 jaar, 20 jaar of 30 jaar vast zet. Nu de rente historisch laag is, is het verstandig om deze zo lang mogelijk vast te zetten. De rente zal naar alle waarschijnlijkheid weer eerder gaan stijgen dan dalen. Het is dus verstandig om uit te zoeken of je als starter jouw hypotheekrente 30 jaar vast kan zetten. Dat wil zeggen dat de rente hetzelfde blijft gedurende de looptijd van jouw hypotheek, die ook 30 jaar is. De tool laat zien bij welke geldverstrekker jij het beste jouw hypotheek af kan sluiten. En zo wordt het ineens toch een stuk overzichtelijker voor je gemaakt.
Droomhuis kopen | Hypotheek vormen
Daarnaast is het ook verstandig om je in de hypotheekvormen te verdiepen. Wil je gaan voor een aflossingsvrije hypotheek, een annuïteithypotheek of een lineair hypotheek?
Lineaire hypotheek
Hierbij los je gelijkmatig af, de aflossing is iedere maand hetzelfde. Omdat je schuld steeds lager wordt betaal je steeds minder rente. Je begint dus met hoge maandlasten die gedurende de looptijd afnemen. Een lineaire hypotheek is uiteindelijk voordeliger dan een annuïteitenhypotheek, maar daar merk je pas na zo’n 15 jaar iets van. Daarom wordt deze vorm minder gekozen door starters.
Annuïteitenhypotheek
Annuïteit betekent vast. Je betaalt gedurende de rentevaste periode iedere maand hetzelfde bruto bedrag. Het bedrag bestaat deels uit aflossing en deels uit rente. In het begin betaal je veel rente en weinig aflossing. Later is dit omgedraaid. Veel starters kiezen voor een annuïteitenhypotheek rente omdat je maandlasten aan het begin lager zijn. Als je door de jaren heen meer gaat verdienen, kun je automatisch meer aflossen.
Aflossingsvrije hypotheek
Als je kiest voor een aflossingsvrije hypotheek, betaal je per maand alleen rente van het geleende bedrag. Geen aflossing. Hierdoor is je maandbedrag fors lager, echter zitten er wel enorme risico’s aan vast. De schuld betaal je namelijk bij de verkoop van de woning terug. Dit doe je door eigen spaargeld in te brengen of door de opbrengst van de verkoop van je huis te gebruiken. De kans bestaat dan wel dat de opbrengst niet genoeg oplevert om je hypotheek af te lossen. Je kunt wel tussentijds aflossen.
De hypotheek voor je droomhuis
Als je duidelijk hebt wat je kunt inleggen en lenen is het tijd om de huizenmarkt op te stappen. Bekijk bijvoorbeeld iedere dag het aanbod op Funda, ga huizen bezichtigen, kijk eens wat er mogelijk is voor jou en hoe jij je daarbij voelt. Als je dan eindelijk hét huis hebt gevonden (je voelt het overduidelijk als dit zo is) is het tijd om een bod uit te brengen, duimen te draaien en te wachten op het verlossende telefoontje; ‘ik mag jou/jullie feliciteren, het bod is geaccepteerd!’. Nu kan het echte werk namelijk gaan beginnen. Namelijk het rondmaken van de financiering voor het huis. Het zijn spannende weken, en daarna kan het leuke gaan beginnen. Het klussen, verhuizen en het inrichten van jouw droomhuis!
Hoe ziet jouw droomhuis eruit?
Of ben jij bezig met het aankopen van jouw droomhuis? Laat het mij zeker even weten.
Vind het leuk om jullie persoonlijke verhalen te lezen!
Dit artikel betreft een samenwerking, lees mijn disclaimer.