Site pictogram Linda's Wholesome Life

Dit kun je in september in de tuin doen | A Wholesome Garden

Dit kun je in september in de tuin doen | A Wholesome Garden Linda's Wholesome Life

Dit kun je in september in de tuin doen Linda's Wholesome GardenBiesbosch, september 2020

September is oogstmaand! De nachten worden wat kouder, maar het zonnetje kan zich overdag nog goed laten zien. Het is de maand waarin een groot deel van de groenten zal rijpen en de bloemen voor de laatste keren in volle pracht zullen bloeien. Kortom, een maand waarin er veel gebeurd. Tijd om de handen na een luier zomer weer eens uit de mouwen te steken.  Het is namelijk heel fijn om op een zonnige september avond de tuin netjes te maken. Om nog even te genieten voor we de tuin herfst en winter klaar gaan maken. Met alles op een rijtje, zoals je dat van mij kunt verwachten; Dit kun je in september in de tuin én moestuin doen.

 

 

– Dit kun je in september in de tuin doen –

A Wholesome Garden

 

 

– Tuinonderhoud in september –

dit kun je in september in de tuin doen

Het gazon
Je zult in september merken dat de groei langzaam aan minder wordt, maar het beste is wel om het toch regelmatig te blijven maaien. Wil je nog wat kaleplekken bijzaaien? Dan is september een goede maand om dit te doen. De warmte zit nog in de grond waardoor het zaad snel zal gaan ontkiemen en groeien. Ook graszoden wortelen snel, waardoor je ook grotere stukken aan kunt pakken. Of een gedeelte van de grasmat in een (nieuwe) tuin aan te leggen. Heb je veel last van mos? Dan kan het raadzaam zijn om te verticuteren en ijzersulfaat te strooien. Blijft het mos terugkeren kun je ook schaduwgras zaaien.

De vijver
September is een uitgelezen maand om een nieuwe vijver aan te leggen, tijd om die langgekoesterde droom eens uit te laten komen! Je zult ook merken dat de groei van algen afremt, omdat de nachten kouder worden. Om dezelfde reden kun je ook minderen met voer voor de vissen. Overwoekerde oever planten kun je uitdunnen of verwijderen.

 

 

– Tuinonderhoud september –

dit kun je in september in de tuin doen

Snoeien
Ondanks dat het grootste gedeelte van de zomer achter ons ligt, is er nog veel te genieten in de tuin. September kan tenslotte ook op verrassend mooie dagen trakteren. Geniet daarom extra van de mooie avonden buiten. Plaats wat fakkels in de tuin, brand kaarsjes en steek de haard aan. Je moet eens kijken hoe sfeervol een tuin in het donker kan zijn!

De hagen zijn gestopt met groeien. Het is een goed idee om ze nog voor het einde van deze maand een flinke snoeibeurt te geven. Snoei o.a. de liguster, de conifeer en de beuk taps toe. Zo kan het zonlicht namelijk ook goed bij de onderste takken komen en zo voorkom je bruine plekken in de haag.

Je kunt nu ook de kokardebloem (Gaillardia) en de prachtkaars (Gaura lindheimeri) terugsnoeien, zelfs ook als ze nog bloeien. Daar worden deze vaste planten namelijk sterker van.

Snoei de fruitbomen als ze de eindknop gevormd hebben. Het is nu ook de tijd om de kastanjebomen en notenbomen te snoeien.

 

 

– Tuinonderhoud september –

dit kun je in september in de tuin doen

Werken aan de lentetuin
Het is tijd om de handen uit de mouwen te steken en aan het plannen van de lente tuin te beginnen. Het is namelijk dé maand om vroegbloeiende plantensoorten in de grond te zetten. Wil je werken aan de herinrichting van je tuin? Dan is september hier ook een goede maand voor. Diverse struiken en heesters mogen verplant worden. Ook de voorjaarsbloeiende bollen kun je gaan planten. Je kunt ze uitleggen, maar ook op goed geluk plaatsen en je volgend jaar laten verrassen.

Je kunt nu ook zaden verzamelen in de tuin, bewaar ze op een donkere en droge plaats om ze volgend voorjaar te zaaien.

Winterbloeiers
De winterbloeiende planten zullen nu langzaam aan verschijnen. Ze zorgen ervoor dat jouw wintertuin een stuk vrolijker en fleuriger zal worden. Verwijder de uitgebloeide bloemen van de dahlia’s en de begonia’s. En vergeet niet van de rozen te genieten, die nu nog volop bloeien!

 

 

 

– Tuinonderhoud september –

dit kun je in september aan voorbereiden werk doen

Werk aan de lentetuin deel II
Kun je het gevoel nog voor je halen, het gevoel dat je krijg bij het zien van de eerste sneeuwklokjes na een donkere winter maand? Ik zeker wel. En deze pracht en praal kun je ook terug laten komen in je eigen tuin. De bollen kun je grofweg in twee categorien verdelen, en de categorie zal je vertellen wanneer je de bollen in de grond stopt.

De voorjaarsbloeiende bollen die je in september alvast in de grond kunt stoppen zijn: Blauwe druifjes, Hyacinten, Tulpen, Narcissen, Sneeuwklokjes en Krokussen. Deze plant je voor de eerste vorst.

Zomerbloeiende bollen (knollen) zijn: Anemonen, Dahlia’s, Calla’s, Begonia’s en Gladiolen. Deze plant je in het voorjaar. Ná de laatste nachtvorst.

– Balkon en terras onderhoud –

dit kun je in september doen

De Indian Summer, oftewel de nazomer, ik ben er dol op. De zon kan nog heerlijk warm zijn en we kunnen nog vele mooie avonden hebben voor de herfst valt. Maak ’s avonds een gezellig vuurtje om warm te blijven of steek de terrasverwarmer aan. Zo kun je nog heel wat mooie zomer avonden buiten beleven. De herfst en winter maanden zijn tenslotte lang genoeg.

Knip uitgebloeide bloemen af, het ziet er niet alleen mooier uit, maar het scheelt ook veel energie voor de plant. Nu hoeft het geen zaad te maken.

Zolang alles nog mooi bloeit is het belangrijk om je planten voldoende water te geven en regelmatig te bemesten. Vang zoveel mogelijk regenwater op voor je planten

September is een goede maand om buxus boompjes in pot te zetten of te planten. Ze zullen in de herfst en winter voor een mooi groen uitzicht zorgen. Ook leuk met lampjes erin als het straks weer vroeg donker is.

Maak je tuinmeubelen goed schoon voor je ze opbergt voor de winter. Nu de nachten in september kouder worden is het ook een goed moment om zwembaden schoon te maken en op te ruimen.

Schort van bio-katoen Dille & kamillevergiet Ikeanagelborstel Dille & Kamille.

– Moestuin –

Zaaien in september
In september kun je het volgend zaaien; bladgroenten zoals spinazie, bladcichorei, kropsla, veldsla en boerenkool kunnen nu nog gezaaid worden.
De laatste zaaimaand gaat in voor radijs, rucola, snijsla en tuinkers.

Planten en poten
Je kunt rabarber gaan planten voor volgend jaar. Geef de plant voldoende ruimte. Zet ze ruim een meter uit elkaar.

September is ook de maand om kiwi’s aan te planten. Snoei de plant na het poten flink terug zodat hij in het voorjaar stevige jonge scheuten kan ontwikkelen. Denk er alleen wel aan dat je kiwi’s alleen kunt oogsten als er zowel vrouwelijke-als mannelijke planten bij elkaar in de buurt staan.

Ook de knoflooktenen kunnen de grond in. Zo kook jij volgend jaar met heerlijke verse knoflookbollen.

Aan het einde van de maand kun je uitjes gaan planten, zodat je ze vroeg in het voorjaar al kunt gaan oogsten. Let er wel even op welke rassen er geschikt zijn voor een late planting. Plaats ze op een beschutte plek in een goed gedrainde grond.

 

 

– Moestuin onderhoud –

voorbereiden werk voor volgend jaar

Werken aan de moestuin van volgend jaar
Daarnaast begin je naast het oogsten ook met afbouwen en voorbereiden van het nieuwe seizoen. Het draait tenslotte allemaal om plannen. En een goed begin is al het halve werk. Op de vrijgekomen stukken grond kun je paardenmest of stalmest leggen (haal eens een emmertje bij een boer bijvoorbeeld) of zaai zelf groenbemesters in. Een andere goede bodemverbeteraar is zelfgemaakte compost. Doe al je tuin- en moestuinafval daarom in een compostbak zodat je aan je eigen compost hoop kunt gaan werken. Met uitzondering van zieke planten en zaaddragend onkruid. Ander staat het jaar erop heel je moestuin vol met onkruid.

 

 

– Moestuin onderhoud –

september is oogstmaand

Tijd om te oogsten | Deel I
September is de eerste oogstmaand! Je gaat eindelijk de lang verwachtte en goed verzorgde vruchten plukken van je werk. Vergeet ook niet te genieten van de kleurenpracht in de moestuin nu alles op haar mooist is.

Je kunt o.a. de boontjes, radijsjes, zomerandijvie, zomerwortelen, tuinkers, Oost-Indische kers, suikermaaiskolfjes, bloemkolen, pompoenen en klein duimpje slakroppen oogsten. Ook vruchtengroenten zoals tomaten, cherry tomaten, komkommers, aubergines, paprika’s en courgettes staan op het oogst menu. Oogst de vruchten op tijd zodat ze niet te groot worden, en de plant genoeg energie in de overige vruchten kan steken.

 

– Moestuin onderhoud –

september is oogstmaand

Tijd om te oogsten Deel II
Het oogsten van de groente witlof gaat in twee fases. Het oogsten van de witlofwortels en het oogsten van de witlofstronkjes. In september rooi je de wortels voorzichtig. Nadat deze 15 dagen op het land hebben gelegen snijd je de bladerkop zo’n 3 cm boven de wortel af. En poot je de witlofwortel opnieuw in de grond.

Zorg dat de zon goed bij de laatste bloemen en de vruchten kan. Verwijder de bladeren die in de weg zitten. Zodat alles goed kan groeien en rijpen. Ook druiven rijpen het beste in de volle zon. De laatste uren van de zonovergoten dagen zijn van belang om de druiven een volle smaak te geven. Snoei daarom de plant zodat de zon onverhinderd bij de vruchten kan komen.

Vroeg in september kun je voor een laatste keer sla in de volle grond planten. Deze kun je dan tot en met het begin van november oogsten.

Daarnaast kun je deze maand ook nog artisjokken, ijsbergsla, bietjes, bloemkool, broccoli, Chinese kool, knolselderij, prei, knolvenkel, koolrabi, pastinaak, selderij, sluitkool, snijbiet, spinazie, ui en veldsla oogsten.

 

– Fruit oogst september –

Het fruit wat geoogst kan worden zijn vijgen, bramen en late pruimen. Maar ook aalbesjes, zwarte bessen en meloenen oogsten. Het is ook nog steeds een goede tijd om fruit te plukken of te rapen, zoals peren, appels en zelfs frambozen. Haal regelmatig het afgevallen fruit weg om een wespenplaag en ziektes te voorkomen.

Fruit wat je over hebt kun je natuurlijk ook altijd inmaken, in een taart verwerken of er jam van maken.

Appels plukken – overzicht
In de nazomer en herfst kleuren de appel- en perenbomen mooi van kleur, en hangen de smakelijke vruchten te wachten om geplukt te worden. Omdat niet alle appels in dezelfde maand geplukt worden deel ik een handig overzicht met enkele bekende soorten.

September is dé maand om Elstarts te plukken. Deze heerlijke zachte appel kun je bewaren tot december.
De Drentse Bellefleur pluk je in oktober. Ook deze appel kun je bewaren tot december.
Jonagold pluk je ook in oktober en kun je zelfs tot februari bewaren.

 

 

Bovenal wil ik iedereen een hele fijne nazomer toewensen. Gevuld met onvergetelijke zomer avonden, de mooiste bloemen en een kleurenpracht van groenten en fruit in de moestuin. Nog even genieten tot de herfst dan toch écht aanbreekt.

Klik hier voor een handig overzicht van alle Linda’s Wholesome Life Tuinkalenders.

 

Hoe ligt jouw tuin er op dit moment bij?

 

 

 

Mobiele versie afsluiten