– Dit kun je in november in de tuin doen –
A Wholesome Garden
– Tuinonderhoud in november –
dit kun je in november in de tuin doen
Het gazon
De warme dagen maken plaats voor koudere dagen en nog koudere nachten. Dit betekent dat de groei uit het gras is en er weinig onderhoud overblijft. Het is wel een goed idee om regelmatig de gevallen bladeren van je gazon te halen. Zo kan het blijven ademen, voorkom je lelijke plekken in je gras en mosvorming. Wat je nog wel kunt doen is het planten van sneeuklokjes en krokusjes bollen, in kleine groepjes. Deze zullen je tuin in de winter opvrolijken.
Tip: loop tijdens de vorst niet op je gras, je kan het makkelijk beschadigen als het vriest.
De vijver
Nu de temperaturen teruglopen zul je zien dat vissen in de vijver niet meer gevoerd hoeven worden. Snoei ook je vijverplanten terug om een mooie heldere vijver te krijgen. Sommige mensen verwijderen de pomp en verlichting uit de vijver in de winter. Je kunt er ook voor kiezen om deze wel in de vijver te laten, zodat je vijver tijdens de vorstperiode niet dicht zal vriezen. Fijn voor de vissen, maar ook voor andere dieren die uit je vijver komen drinken.
– Tuinonderhoud in november –
dit kun je in november in de tuin doen
Snoeien
Er zijn nog een aantal bomen die je in november kunt snoeien. Denk hierbij aan bomen met een vroege sapstroom. Bomen en heesters kun je blijven snoeien tot de eerste vorst. Houd bij heesters wel in gedachten dat de uitgebloeide bloemen bescherming geven aan de plant. Omdat ze zo minder vatbaar zijn voor vorst.
De berk, druif, esdoorn, kastanje en walnoot kun je het beste in november snoeien. Als je deze te laat snoeit, na januari, dan komt de sapstroom weer op gang en kan de boom gaan ‘bloeden’.
Knotwilgen kunnen geknot worden.
Leg de takken die je gesnoeid/gezaagd hebt op een hoop en zorg zo voor een natuurlijke schuilplaats voor insecten en dieren. En plaats bijvoorbeeld een egelmand van wilgenteen tussen de takken, zodat de egel veilig aan zijn of haar winterslaap kan gaan beginnen.
– Tuinonderhoud in november –
de tuin winterklaar maken
Voorbereiding vorstperiode
Ter voobereiding op de vorstperiode kun je alvast je regenton half leeg laten lopen, dit om te voorkomen dat hij kapot vriest. Hetzelfde geld voor emmers en zinkentijlen die je als klein vijvertje kunt gebruiken. Zet planten die niet goed tegen de kou kunnen vast binnen en berg eventueel je tuinmeubelen op. Bereid je tuin en/of terras voor op herfststormen, zorg ervoor dat potten niet om kunnen waaien.
Beschermen
Daarnaast is het vooral belangrijk om je mooie bomen en planten te gaan beschermen voor de kou, stortbuien en herfststormen. Windgevoelige planten en bomen kun je verstevigen en/of opbinden. Vaste planten kun je beschermen tegen de vorst door ze af te dekken met bladeren of zelfs met een laag compost. Ze zijn dan niet alleen beschermd tegen de kou, je bevorderd hiermee ook de groei.
– Tuinonderhoud november –
de tuin winterklaar maken
(Kerst) verlichting
De klok is verzet en het is nu nog vroeger donker. De donkeren avonden voor kerst gaan bijna aanbreken. Je kunt ter voorbereiding op ’the festive season’ alvast lampjes en lichtsnoeren plaatsen in de tuin. Wel zo fijn nu dat nog zonder het dragen van handschoenen kan. Het fleurt de boel in de avond ook gelijk een beetje op.
– Tuinonderhoud in november –
een vrolijke herfst- en wintertuin
Planten & zaaien
Het leuke van tuinieren in november is dat het kan, zolang er geen vorst aan de grond is. Tot die tijd kun je namelijk vaste planten blijven planten en voorjaarsbollen in de grond doen. In de tuinkalender van oktober vind je een uitgebreid overzicht met welke bollen bloeien in het voorjaar, welke bloeien in de zomer en wanneer je ze kunt planten.
Wat veel mensen vergeten in deze tijd van het jaar is dat je naast het decoreren met pompoenen je ook de tuin met herfst- en winterbloeiers op kunt vrolijken. Fleur de tuin, je balkon of terras op met kleurrijke winterviooltjes, gekleurde herfstasters, Callicarpa of winterjasmijn (kijk maar eens, deze plant heeft hele lieve bloemetjes).
Je kunt ook nog besdragende heesters planten, lekker voor de vogels en extra kleurrijk in de tuin.
– Tuinonderhoud in november –
extra tips
Extra tips
Sluit voor het gaat vriezen je buitenkraan af om bevriezing van de leidingen te voorkomen.
Get the look
Dit zie je terug op de foto’s
– Tuin winterklaar maken –
Zorgen voor de vogels
Vogels zijn gezellig en graaggeziene gasten in de tuin. Zeker in de herfst en winter zullen ze de beschutting van een tuin extra vaak opzoeken. Het is dan ook een goed idee om nest- en schuilkasjes in je tuin te laten hangen (of misschien wel om nieuwe op te hangen) zodat vogels ook met koude dagen en slecht weer kunnen schuilen. Bij veel (nieuwbouw)huizen kunnen vogels niet meer onder de dakpannen om te schuilen. Dan is het aanbrengen van wat extra schuil- of nestkasten niet verkeerd. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze leuke eikel als nestkast?
Vogels kun je het hele jaar door bijvoeren. In de herfst en wintermaanden is het bijvoeren extra belangrijk. Ze maken zich op voor een lange, misschien wel strenge winter. In tegenstelling tot andere wilde dieren verleren vogels het niet om zelf eten te zoeken als je ze bijvoert, aan overeten doen ze ook niet. Veilig voeren kan met een voederhuisje op een paal en een huisje wat je ophangt. Als je nu begint met voeren zullen dezelfde vogels de gehele winter terug blijven keren naar je tuin. Hoe gezellig!
Zorgen voor vogels | Deel II
Wist jij al dat een vogel tijdens een koude nacht maaliefst 10% van hun gewicht verliezen? Dat is best een hoop hé. Zo zie je maar weer hoe belangrijk bijvoeren eigenlijk is. Vetbollen en pinda’s zijn hier zeer geschikt voor. Zorg bij vost ook voor vers drinkwater waar ze uit kunnen drinken en in kunnen badderen.
Vogels worden ook gelukkig van struiken die bessen bevatten. Dit zijn namelijk vitaminerijke bessen die vogels graag eten.
P.s. zie hier een overzicht met de fijnste items voor wilde dieren in je tuin. Hier heeft niemand groene vingers voor nodig.
– Moestuin –
Spitten
Ondanks dat het werken in de moestuin nooit helemaal klaar is zul je wel merken dat het veel rustiger wordt. Voor de eerste vorst kun je de grond omspitten. Dit is namelijk goed voor de bodemstructuur. Houd de moestuin ook vrij van waterplassen. Graaf wat geulen om ervoor te zorgen dat het water weg kan lopen.
Planten & zaaien
Zolang het niet vriest kun je knoflook en sjalotten planten. Deze maand kunnen de tuinbonen voor overwintering zaaien. Doe dit bij voorkeur in een tuin die niet koud en open is. Denk hierbij aan de rassen die redelijk winterhard zijn; Aquadulce of the sutton.
Oogsten
Je kunt nu pastinaak en schorseneren oogsten. Maar ook de bloemkolen, Chinese bieslook, wortels, rammenas, boerenkool, andijvie, rapen en prei. Als de buitentemperatuur blijft zakken zal ook de groei van de witlof stoppen, dan kun je hem prima oogsten. Ook de knolselderij haal je voor de vorst van het land.
Wacht bij spruiten en kolen tot na de eerste vorst. De smaak zal nog intenser worden als de vorst erover is geweest.
Is jouw terras, balkon of tuin al winterklaar?
Deze tuinkalender: ‘dit kun je in november doen in de tuin’ bevat affiliate links. Lees mijn disclaimer.