– Dit kun je in juli in de tuin doen –
A Wholesome Garden
– Tuinonderhoud in juli –
dit kun je in juli in de tuin doen
Het gras heeft het zwaar te verduren tijdens de zomer maanden. Maai het gras daarom ook niet te kort om felle verbranding door de zomerzon te voorkomen. Houd zo ongeveer een centimeter of 3 á 5 aan. Zo voorkom je lelijke bruine plekken in je mooie gazon. Het gras was je over houdt van het maaien kun je weer als bodem bedekker gebruiken in de borders, zo houdt de grond langer vocht vast. Of verras je knaagdier, kippen, pony’s, schapen of geiten met wat lekker vers gras.
Je doet er ook goed aan om het gazon regelmatig te sproeien. Je kunt dit prima combineren met water spellen met kinderen (dubbel feest!). De vroege ochtend en de avond zijn hier ideaal voor. Maar wanneer je een hele grote tuin hebt (zoals bij ons) dan ontkom je er niet aan om ook in de middag te sproeien omdat het watergeven al een dag taak op zich is. Hier hebben we nooit problemen ondervonden, je kunt op de middag op prima schaduwplekken water geven.
Kan het gras wat extra voeding gebruiken? Strooi dan wat kunstmest op het gazon, het liefst nét voor het gaat regenen. Dan wordt de voeding beter opgenomen.
– Tuinonderhoud in juli –
Dit kun je in juli in de tuin doen
Bloeit jouw roos mooi en wil je er nog langer van genieten? Knop dan de uitgebloeide rozen weg tot een naar buiten gericht oog. Op deze manier verleng je als het ware de bloei, doordat de struik zich op deze manier kan richten op nieuwe scheuten in plaats van het vormen van bottels.
Mocht je gaan snoeien, let er dan op dat er geen vogelnesten in de hagen of struiken zitten. Is dit wel het geval? Schuif het snoeien dan weer eventjes op, zodat de vogels alle tijd en ruimte krijgen om te groeien en uit te vliegen.
Verwijder de uitgebloeide bloemen van planten en struiken regelmatig zodat deze ook nieuwe knoppen aan kunnen maken. Zo heb je nog langer plezier van je bloeiende potten, plantenbakken en borders.
Ook de druif mag gesnoeid worden, nieuwe uitlopers mogen tot het 4e blad teruggesnoeid worden. Als je fan bent van grote druiven doe je er goed aan om de helft van de trosjes te verwijderen. Zo krijgen de overgebleven trossen meer voeding vanuit de plant. Eén tros per tak wordt vaak aangeraden. Wie tevreden is met kleinere druiven kan uiteraard alle goede trossen laten zitten.
– Vijveronderhoud in juli –
Heb je een vijver in de tuin? Wat leuk! Ik kan ook altijd enorm genieten van de vijver van mijn moeder, het is als het ware een schilderij wat nooit hetzelfde is.
Pas in juli wel een beetje op het waterpijl, hou dit goed in de gaten. De dagen worden langzaam aan warmer, net als de nachten, en dan kan het waterpijl al snel gaan zakken. De vissen krijgen dan automatisch minder ruimte om te zwemmen.
Heb je waterlelies in de vijver? Vergeet de uitgebloeide bladeren niet weg te knippen. Dit voorkomt dat ze gaan rotten, daarnaast komt het ook de bloei ten goede. Zo bloeien jouw waterlelies alleen maar langer en mooier.
Ook de algen zullen tijdens de warme dagen veel sneller gaan groeien. Algen verwijderen is wel een bonus klusje als het zulk lekker weer is, kun je heerlijk met je handen in de koele vijver hangen. Twee vliegen in één klap!
Tijdens de zomer maanden hebben de vissen ook meer honger. En dat vind ik best grappig om te zien, zo weinig behoefte ze hebben om eten tijdens de winter, zoveel trek hebben ze in de zomer. Vissen voeren blijft een leuke en ontspannen bezigheid.
– Moestuin –
Dit kun je in juli in de moestuin doen
Zaaien
Heb je wat lege bedden over in de moestuin en wil je nog wat zaaien? Denk dan aan rapen, wortelen, radijzen, andijvie, pluksla, postelein, Chineese Kool, spinazie, paksoi, tuinkers en rucola. Dun eerder geplante zaailingen uit zodat ze alle ruimte hebben om verder te groeien. Mijn sla was ook duidelijk toe aan meer ruimte, kijk de bak eens vol zitten!
Oogsten
In juli kun je o.a. courgette, rapen, koolrabi, wortelen, spinazie, peterselie en bloemkool oogsten. Net als augurken, ronde worteltjes, boontjes, dopewrten, komkommers en augurken. Fruitliefhebbers hebben ook geluk, deze maand kun je o.a. frambozen, aardbijen, aalbessen, zwarte bessen, kruisbessen en bramen plukken en eventueel inmaken.
Tip: laat vruchten niet te ver rijpen aan de plant, dan haal je de groei eruit en zal je oogst mager zijn.
Extra moestuin tips voor juli
Geef de bonen water bij de wortel zolang ze aan het bloeien zijn, hierdoor bevorder je namelijk nieuwe bloemvorming.
Komkommers, tomaten, meloenen en paprika’s hebben vooral water en vloeibare voeding nodig. Er zijn ook voldoende biologische bestrijdingsmiddelen verkrijgbaar om plagen op de planten te voorkomen.
Let op bij aardappels en tomaten, de aardappelziekte kan een bedrijging zijn voor de gewassen in volle grond. Zeker in natte periodes ontkom je er niet aan dat je meerdere keren de planten moet bespuiten om de ziekte te voorkomen. Pas ook op ziekten en schimmels, deze liggen in de zomer op de loer. Door de gewassen in optimale conditie te houden zijn ze hier minder vatbaar voor.
Vergeet vooral niet om heerlijke gerechten te maken met alle verse groenten die van het land komen, zowel in de keuken als op de bbq. This is what summers are made for!
– Tuinonderhoud in juli –
Beplanting & watergeven
Water geven
De grootste (dag) taak die je in de zomermaanden hebt voor zowel je tuin als je moestuin is het watergeven. Voorkom dat planten verbranden en geef ze in de ochtenden en avonden water. Heb je voldoende schaduw in je tuin? Dan kun je prima de gehele dag door water geven. Let er wel op dat ook de grond onder planten met grote bladeren vochtig wordt, deze houden namelijk al snel water tegen.
Haal de zomer in huis of op het terras en kleur alles met verse bloemen. Neem een snoeischaar mee de tuin in of bezoek een mooie pluktuin. Zo fleurt alles weer helemaal op.
Planten en zaaien
Wil je nog wat kale plekken opvullen in de tuin? Meerjarige planten zoals juffertje in het groen, vergeet mij niet, stokrozen, leeuwenbekje en zampanula’s kun je prima zaaien in juli.
Juli leent zich ook goed (om tijdens de koelere dagen of uren van de dag) om vaste planten in de tuin borders te zetten. Zorg er wel voor dat de plant een goede doorstart maakt door ze heel veel water te geven.
– Genieten met een grote G –
Uiteraard zijn de zomers ook heel erg geschikt om heerlijk onderuit te zakken en van de tuin te genieten. Zeker nu minder mensen deze zomer op vakantie gaan. Daarnaast is ze in de zomermaanden immers op haar mooist! Plaats bijvoorbeeld een fijne hangmat in de tuin om heerlijk tijdens de zwoele avonden in weg te kruipen, met bijvoorbeeld een goed boek.
Kleed je terras verder aan met een mooie loungeset of maak er zelf een van stijgerhout of pallets (zie voorbeeld). Hier thuis zijn we ook oudere houten tuinmeubelen aan het opknappen, zodat ze weer netjes onderhouden zijn of zelfs zodanig opgeknapt zijn dat er nieuw leven in geblazen is. Hergebruik is immers heel duurzaam. Heb je zelf geen meubelen om op te knappen, hou dan zeker marktplaats in de gaten voor leuke items voor fijne prijsjes.
Heb je lavendel in de tuin groeien? Knip dan wat lavendel takjes die in bloei staan om deze vervolgens te drogen. Gedroogde lavendel ruikt namelijk heerlijk. Zo kun je jouw eigen linnen zakjes vullen en dus je eigen geurzakjes maken. Leuk om te doen voor jong en oud.
Je kunt ook prima van je eigen munt of vruchten verkoelende dranken maken. Wil je echt eens uitpakken, maak dan je eigen waterijsjes van fruit!
Wil je deze zomer alles uit je tuin halen en heb je plaats voor een zwembad? Dan kan ik je een zwembad in de tuin echt aanraden. Je hebt deze binnen no-time opgezet en zo ben je de hele zomer verzekerd van een verkoelende duik. Ik kan niet wachten tot we ons rechthoekige zwembad weer op gaan zetten.
Nog een laatste tip voor de warme dagen; vergeet niet voor voldoende drinkwater voor o.a. de vogels te zorgen. De zomer worden steeds warmer en de sloten droger. Zo hebben ze beschikking over vers drinkwater en om te badderen.
Geniet jij ook zo van alle bloemen in de tuin?
En ik ben ook erg benieuwd naar jouw plannen voor de zomer!
Dit artikel bevat affiliate links. Lees mijn disclaimer.