Dierenleed in toerisme & hoe wij dit kunnen voorkomen

Veel mensen zijn gek op dieren. And that’s a good thing. Hoe saai zal de wereld zijn zonder wat dieren om je heen? De meeste huishoudens hebben wel een huisdier – of twee, andere gaan graag naar de dierentuin of de kinderboerderij. En anderen maken op vakantie graag een uitstapje waar dieren de rode draad zijn. In dit artikel som ik een aantal misstanden op, momenten waarop je als toerist ongemerkt een negatief effect heb op de dieren. En zolang mensen deze diensten of tours aan blijven bieden en wij er massaal gebruik van blijven maken zullen we deze viskeuze cirkel nooit doorbreken. Door het bespreekbaar te maken hoop ik dat het onderwerp meer gaat leven zodat jij beter voorbereid van huis kunt gaan. En kan jij straks zorgeloos kan genieten van de dieren om je heen!

 

 

– Dierenleed in toerisme –

hoe wij dit kunnen voorkomen

 

Dierenleed in toerisme en hoe wij dit kunnen voorkomen Linda's Wholesome Life

 

Het grootste gedeelte van de toeristen heeft veel over voor een unieke foto of selfie met dieren. Een onderzoek uit 2017 toont aan dat 22 procent van de mensen alleen deelnemen aan attracties met wilde dieren als de dieren er goed verzorgd uitzien. Dat is echter schijn. En neemt niets weg van het dierenleed. Daar vertel ik je vandaag graag meer over.

Top 10 populaire dierenattracties (volgens Radar):

1. Olifant rijden
2. Knuffelen en selfies maken met tijgers
3. Wandelen met leeuwen
4. Berenkuilen bezoeken
5. Op de foto met een zeeschildpad
6. Dolfijnenshows
7. Dansende apen
8. Koffieplantages met gekooide civetkatten
9. Slangenbezweerders of een slang om je nek
10. Krokodillenfarm bezoeken

 

Dierenleed in toerisme en hoe wij dit kunnen voorkomen Linda's Wholesome Life

 

Achtergrond informatie over mijzelf

Ik wil als eerste niet betweterig overkomen en verkondigen dat ik een professional ben. Wel leef ik al mijn hele leven tussen dieren, heb ik dierenwelzijn gekozen als afstudeerrichting op de middelbare school, heb ik met dieren gewerkt, veel gelezen en bezoek ik op reis regelmatig dierenopvangcentrums en praat ik veel met locale mensen. Ik raad je dan ook aan om dit op reis te doen. Er zijn namelijk overal wel mensen die zich inzetten voor de dieren en zij kunnen je van het beste advies voorzien.

Ook ik ben niet perfect en heb meegedaan aan dierenattracties omdat ik niet beter wist of groepsdruk voelde (‘get on that camel because it’s part of the tour’). Dit ligt gelukkig wel zo’n 10 jaar achter mij omdat ik de laatste jaren veel heb geleerd (en het onderwerp ook vaker in het nieuws is).

 

Dierenleed in toerisme en hoe wij dit kunnen voorkomen Linda's Wholesome LifeDierenleed in toerisme en hoe wij dit kunnen voorkomen Linda's Wholesome Life

 

– Olifanten –

in Azië

 

Ik ga niet alleen op reis om mooie plekken te bezoeken en hier foto’s van te maken. Zelf probeer ik mijzelf ook altijd iets bij te leren, of het nu een stukje cultuur is of over de dieren en het dierenwelzijn. Vaak als je de cultuur leert kennen en begrijpt snap je beter waarom locale mensen bepaalde keuzes maken. Dit geldt ook voor de olifanten in Thailand. Al honderden jaren worden deze dieren gebruikt in de landbouw. Een boeren familie heeft vaak meer aanzien als ze een olifant hebben. Dit komt over als rijkdom en een boer met een olifant kan simpelweg meer doen op een dag. De rest van de berekening mag je zelf maken.

Toen de eerste toeristen naar Thailand kwamen kenden wij de olifanten eigenlijk alleen uit het circus en de dierentuinen. De locale bevolking sprong hierop in en begon langzaam aan met het aanbieden van tochten door de tropen op een olifant. Extra inkomsten voor hun, een te zware belasting voor de olifant.

Een olifant wordt namelijk op zeer jonge leeftijd al bij de moeder vandaan gehaald en gebroken. Zodat ze ten alle tijden alleen hun baas zullen gehoorzamen. Het leed en de pijn zijn niet om aan te zien, en mijn hart breekt als ik eraan denk dat een olifant een leven lang kan rouwen om een familie lid.

Wil je graag een olifant zien in Thailand, dan zijn er genoeg alternatieven die beter zijn voor de dieren. Door ze op te zoeken en een zakje met lekkers te kopen draag je bij aan het onderhoud van de dieren. Voer ze in plaats van te rijden en misschien kan je ze zelfs wel wassen in de rivier. Hopelijk kunnen we op deze manier voor eens en altijd de olifanten ritten verbannen. Deze dieren horen namelijk niet aan kettingen te staan. Ik vond het bezoeken van deze olifanten ook heel pittig, het leed met eigen ogen zien was heel erg zwaar..

Dierenleed in toerisme en hoe wij dit kunnen voorkomen Linda's Wholesome Life

Dierenleed in toerisme en hoe wij dit kunnen voorkomen Linda's Wholesome Life

 

Niet alle dieren willen aangeraakt op opgepakt worden voor een foto

 

Het kan heel verleidelijk zijn om een jong katje of een jonge pup op te pakken voor een foto. Als een jong dier anders gaat ruiken wilt de moeder het jong nog weleens verstoten. Hetzelfde geld voor een slang, krokodillen en andere dieren. Bedenk je dan vooral; zal jij het leuk vinden om in gevangenschap de hele dag door vastgepakt te worden door vreemde mensen die met je op de foto willen? Het lijkt mij vooral beangstigend. Vaak worden dieren gedrogeerd zodat ze niet uit zullen halen naar toeristen. Gaat wel heel erg ver voor een ‘leuke foto’ vind je niet?

 

Dierenleed in toerisme en hoe wij dit kunnen voorkomen Linda's Wholesome Life

Dierenleed in toerisme en hoe wij dit kunnen voorkomen Linda's Wholesome Life

 

– Tiger cave temples –

‘geliefde’ huisdieren in Azië

 

De naam van de tempels verraden het eigenlijk al een beetje, in Azië zijn er tempels waar tijgers gehouden worden. Tempels die de laatste jaren uitgebreid in het nieuws zijn gekomen. Met de komst van social media is het namelijk een stuk makkelijker gemaakt om misstanden aan te kaarten. Zo dus ook de omstreden Tiger Cave Tempels, met Thailand als voorbeeld.

Gelukkig zijn er door de jaren heen al genoeg tijgers gered van deze tempels. De manier waarop de tempels tijgers inzetten voor de toeristen is namelijk te triest voor woorden. De arme dieren leven niet alleen in gevangenschap maar worden ook nog eens dagelijks gedrogeerd zodat ze versuft zijn en met toeristen op de foto kunnen. Een toeristische trekpleister die erg in trek was.

Twijfel je of de tempel waar jij graag heen wilt tijgers heeft? Kijk dan voor je jouw bezoek plant even op internet, hier vind je vaak wel informatie die up-to date is. Gelukkig huisvesten niet alle tempels tijgers en kun je deze zonder schuldgevoel bezoeken. Ook in Krabi (waar ik in 2015 met Thomas geweest ben) leven er geen tijgers meer in de Tiger Cave Temple. Nadat de laatste tijger dood is gegaan zijn er gelukkig geen nieuwe meer gekomen.

De foto’s zijn gemaakt bij de Wat Phrathat Doi Suthep tempel, hier leven gelukkig ook geen tijgers.

 

Dierenleed in toerisme en hoe wij dit kunnen voorkomen Linda's Wholesome Life

 

– Walvissen, schildpadden en dolfijnen –

waarom deze dagtripjes lang niet altijd veilig zijn

 

Wat hebben deze drie dieren soorten met elkaar gemeen naast dat het alle drie in de zee leven? Ze zijn razend populair op zonnige bestemmingen. Hierdoor worden dagelijks boten afgeladen met toeristen de zee op gestuurd. Sommige kleinere tour operators zullen er met een klein rubberen bootjes erop uit gaan. Met deze kleine gemotoriseerde boten zeggen ze de beste experience te kunnen geven, omdat ze simpelweg dichtbij de dieren kunnen komen.

Wat zij hierbij vergeten is dat ze de dieren opjagen en omsingelen zodat jij een mooie foto kunt maken. Dit gaat ook vaak genoeg fout. Ik heb genoeg verhalen gehoord van schildpadden, dolfijnen en baby walvissen die gewond raken door de propellers van de boot. Op een klein bootje kun je namelijk niet zien wat er onder je gebeurd en hierdoor worden veel dieren verminkt.

Wil je dolfijnen of walvissen spotten? Kies dan voor een grotere boot. Met een beetje research op internet vind je al snel meer informatie over de bedrijven die dit aanbieden, aan de informatie kun je namelijk al snel zien wie er verstand van zaken heeft. Iemand die ook het water en het gedrag van dieren kent.

Daarnaast, schroom nooit om kritische vragen te stellen. Veel bedrijven verkopen namelijk mooie verhalen om zo meer inkomsten te genereren. Dat dit ten koste van de dieren gaat vind ik onwijs jammer..

Zo bezocht ik het schildpadden opvangcentrum op Zakynthos, een paar jaar geleden. Educate yourself was de beste boodschap die ze mij mee hebben gegeven. Zij vangen jaarlijks namelijk veel schildpadden op die in de propellors van kleine bootjes zijn gekomen. En dat alls zodat toeristen mooie foto’s kunnen maken.

Dierenleed in toerisme en hoe wij dit kunnen voorkomen Linda's Wholesome Life

 

Dierenleed in toerisme en hoe wij dit kunnen voorkomen Linda's Wholesome Life

Dierenleed in toerisme en hoe wij dit kunnen voorkomen Linda's Wholesome Life

 

– Chipmunks –

het wel of niet voeren van aardeekhoorns

 

Eekhoorntjes, wie kent ze niet? Zelfs in Nederland komen ze in de bossen voor. Op Fuerteventura leven best wel veel van deze leuke chipmunks. Jaren geleden zijn ze eens uitgezet op het eiland en ze doen het hier verrassend goed in het warme klimaat. Op de plekken waar ze zitten (kustplekken en in de bergen) staat borden dat je deze dieren niet mag voeren. Maar aan het gedrag van de dieren merk je al dat dit toch vaak wordt gedaan.

Ik zie ze dan ook om mij heen. Mensen die de dieren voeren om zo van dichtbij een leuke foto te kunnen maken. Mensen die eigenlijk geen idee hebben wat geschikte voeding is voor deze dieren of niet. Vergelijk het even met het voeren van eenden, als kind leren wij dat de eendjes voeren in het park een leuke bezigheid is. Maar brood blijkt in praktijk geen geschikte voeding te zijn voor deze dieren.

De aardeekhoorntjes komen al snel aangesneld als ze zien dat er nieuwe mensen zijn. Nieuwsgierig snuffelt er een in mijn tas en anderen komen letterlijk in je handen kijken. Gedrag wat alles behave natuurijk is. En dat vind ik jammer. Ondanks dat mensen gewaarschuwd worden, luisteren ze niet.

Zelf heb ik een zoomlens meegenomen waardoor ik de diertjes niet voor mijn lens hoef te lokken. En ik heb het idee dat mijn foto’s daardoor echt niet minder mooi geworden zijn dan die van de mensen die ze wél voeren.

Dierenleed in toerisme en hoe wij dit kunnen voorkomen Linda's Wholesome Life

Dierenleed in toerisme en hoe wij dit kunnen voorkomen Linda's Wholesome Life

 

– Alpaca’s –

de laatste trend op dieren gebied

 

Net voor de hype echt begon besloten wij dat onze dierenfamilie wel wat uitgebreid mocht worden. Na al jaren te kletsen over deze dieren leerden wij een goede fokker kennen en besloten wij de sprong in het diepe te wagen. Alpaca’s hebben namelijk best wel wat verzorging nodig en zullen jou geen dikke knuffel geven als dank voor je zorg.

Alpaca’s zijn gevoelige dieren, groepsdieren en stressgevoelig. Met pijn in mijn hart kijk ik dan ook regelmatig naar foto’s van mensen die lachend met alpaca’s aan het wandelen zijn of ze helemaal plat knuffelen. Aan de lichaamstaal kan ik dan al opmaken dat deze dieren hier niet zoveel plezier aan beleven als de mensen op de foto’s of video’s.

Ik kan er dan ook niet met mijn hoofd bij dat wij massaal aan de alpaca activiteiten beginnen. Zeker nu er zoveel bekend is over het leven van dieren in circussen, en dat dieren simpelweg geen attractie zijn, springen we wel massaal in de auto om alpaca’s te gaan knuffelen.

Wat mij enigszins wat oplucht zijn de berichten dat hier strenger op gecontroleerd gaat worden. Er zijn namelijk alpaca’s die om medische redenen onder de mensen worden grootgebracht en hierdoor tammer zijn. Maar de meeste worden op jonge leeftijd bij de moeder vandaan gehaald om ze tam te maken. En ontwikkelen hierdoor ander gedrag.

Wil je iets met alpaca’s doen? Lees je dan goed in voor je  de auto in stapt.

Dierenleed in toerisme en hoe wij dit kunnen voorkomen Linda's Wholesome Life

 

Common sense

Let vooral op het gedrag van de dieren, dit vertelt je al heel erg veel. Dwing een dier niet en kom niet in de comfort zone van een vreemd dier, laat het dier naar jou toekomen. En als je dan een toffe foto gaat maken, vergeet dan ook niet je flits uit te zetten.

Verder is het vooral verstandig om je hart te volgen. Vertrouw je iets niet, zie je ongewenst gedrag bij de dieren of voelt het simpelweg niet goed? Doe het dan ook niet.

En p.s. een knuffel voor degene die de chipmunk op bovenstaande foto kan ontdekken!

 

Zoek jij graag dieren op als je op vakantie bent?

Liefs Linda voetnoot

21 Reacties

  1. 14 maart 2019 / 09:23

    Jeetje, dat mensen zo ver gaan voor dat mooie plaatje! Dat kan toch ook gewoon vanuit de Jeep… Het is natuurlijk ook ene kwestie van een beetje geluk hebben.

  2. 14 maart 2019 / 08:04

    Ik ben niet zo heel erg fan van dierentuinen of ze moeten heel groots opgezet zijn. Toeristen die op dieren gaan rijden snap ik niet. Dolfijnen ben ik gaan spotten in Canada in het wild. Prachtig.

  3. 7 maart 2019 / 11:02

    Ik wist niet dat dolfijnenshows ook in de top 10 van dierenleed stonden. Dus het Dolfinarium moet ich ook achter de oren krabben.

  4. 6 maart 2019 / 13:37

    Ik vind het zo naar om al dat dierenleed te zien en zal dan ook nooit zo iets doen op mijn vakantie. In het wild zijn ze sowieso toch altijd mooier

  5. 6 maart 2019 / 12:35

    Wat een fijn artikel. Ik ben het met je eens, ik snap niets van de Alpaca hype, zeker niet nu er meer bewustwording lijkt te komen over dat vermaak met dieren vooral leuk voor mensen is en niet voor de dieren. Ook ik ben niet perfect en heb vroeger wel de tijgertempel in Thailand bezocht. Ik kijk er nu anders naar en hoop nog steeds dat steeds meer mensen dat gaan doen. Jouw artikel draagt daar hopelijk aan bij.

  6. Tania
    2 maart 2019 / 20:48

    Wat erg dat mensen zo’n toeren uithalen voor een foto. Zelf zou ik zoiets niet doen

  7. 1 maart 2019 / 15:21

    Heel sneu vind ik het dat mensen zo ver gaan voor een foto. Maak lekker een foto vanuit de Jeep waarmee je door de Sahara rijdt. Je hebt geluk, of niet.

  8. 27 februari 2019 / 18:37

    Mooi dat je hier aandacht aan geeft – we staan er niet altijd bij stil wat het effect is op dieren van de dingen die we doen 🙂

  9. 26 februari 2019 / 19:21

    Ik zou willen dat ik dit als kind al meer had meegekregen, want ik heb echt ook ‘fouten’ gemaakt daarin 🙁 Nu mijd ik alles waar ook maar een dier voor gebruikt wordt. Ik trek het echt heel slecht om dat te zien 🙁

  10. Frederique
    26 februari 2019 / 17:42

    Een heel interessant artikel. Ik denk dat veel leed voortkomt uit onwetendheid dus inderdaad veel over schrijven en veel over praten zal op den duur zeker verschil maken.

  11. 26 februari 2019 / 14:54

    Wat goed dat je hier aandacht aan besteed! Ik heb ook al gemerkt dat heel wat mensen hier simpelweg niet van op de hoogte zijn.
    Zelf zoeken wij heel graag dieren op als we op reis gaan, maar daar komt dan ook automatisch voldoende research bij kijken. We zullen bijvoorbeeld nooit naar een dierentuin trekken of dergelijke. Het is altijd zoveel leuker om beestjes in het wild te kunnen spotten.

    En die chipmunk op de laatste foto… daar heb ik echt even naar liggen zoeken. Haha.

  12. Lipstickencupcakes
    26 februari 2019 / 08:15

    Ik hou helemaal niet van dierenatttacties. Ik vind x dieren in kooitjes enorm zielig.

  13. 25 februari 2019 / 19:47

    Wat goed dat je hier aandacht aan besteed. Ook ik heb in het verleden domme dingen gedaan omtrent dierenleed omdat ik niet beter wist. Door veel te reizen weet ik gelukkig nu beter. Mooi artikel.

  14. 25 februari 2019 / 16:49

    Er is inderdaad nog teveel dierenleed, ook in het toerisme. Soms snap ik niet dat mensen hier zo blind voor kunnen zijn. Goed dat je er aandacht aan besteed!

  15. 25 februari 2019 / 14:24

    Jaa ben het hier zo mee eens, vind het zo erg dat dit in het buitenland gebeurd. Olifanten rijden en knuffelen met leeuwen. Wanneer doen ze dit nou? Ik vind daarin tegen een sanctuary een stuk beter, waar je gewoon met ze kan spelen en ze kan voeren

  16. 25 februari 2019 / 13:09

    Jeetje, knuffelen en selfies maken met tijgers vind ik ook werkelijk heel onnatuurlijk klinken. Ik zou dit soort dingen niet doen, ook niet vanwege de dieren.

  17. 25 februari 2019 / 12:18

    Op huwelijksreis zijn we een ritje gaan maken op olifanten en we zagen ze een schilderij maken. Ik voelde me er geen seconde lekker bij – het leek nogal fake. Dus fantastisch artikel.

  18. 25 februari 2019 / 12:06

    Bedankt dat je hier aandacht aan besteedt, lieve Linda. Veel mensen zijn hier niet eens van op de hoogte. Wat ben je toch een prachtig mens.

  19. 25 februari 2019 / 09:24

    Heel goed dat je hier aandacht aan besteedt!! Ik ben me hier door de jaren heen ook steeds meer bewust van geworden. Inderdaad, wat jij zegt: gebruik common sense. En stimuleer vooral verkeerd gedrag niet door te betalen voor een fotootje ten koste van een dier.

    • Linda
      Auteur
      25 februari 2019 / 12:01

      Wat fijn om te horen dat je hier ook bewust mee bezig bent! Ben er echt van overtuigd dat wij als consument dit een goede richting op kunnen sturen ☺️?

  20. 25 februari 2019 / 07:42

    Wat een prachtig artikel, Linda! Jouw liefde voor dieren blijkt uit alles <3 Het is inderdaad schrikbarend wat sommige mensen doen voor bijvoorbeeld een foto, terwijl de dieren daar zo veel voor moeten lijden. Ik moet zeggen dat ik ook veel van je artikel heb geleerd. Ik wist wel dat bijvoorbeeld rijden op olifanten bijna nooit goed is, maar wist bijvoorbeeld nog niet zo veel over de alpaca-activiteiten. Tot nu toe heb ik nog niet vaak activiteiten met dieren gezien in de landen waar ik op vakantie ben, maar je hebt me er zeker van bewust gemaakt om extra goed op te letten mocht ik zoiets zien.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees vorig bericht:
Aveda Shampure Nurturing collectie siliconenvrij
Aveda | Shampure Nurturing collectie

[dropcap]A[/dropcap]l van jongst af aan heb ik lang en vrij makkelijk haar gehad. Het is vooral heel erg vol waardoor...

Sluiten