Site pictogram Linda's Wholesome Life

De realisatie van onze droomkeuken

Keuken Linda's Wholesome Life

Keuken Linda's Wholesome Life

De dag dat onze keuken officieel af is, is eindelijk gekomen! Het is daarom ook hoog tijd om jullie mee te nemen in het proces van de totstandkoming van mijn landelijke droomkeuken. De keuken heeft tijdloze, klassieke, natuurlijke en vooral landelijke elementen. Ik neem je mee vanaf dag één, het slopen van de keuken, de voorbereidingen (waar je stiekem helemaal niets meer van ziet) en het in elkaar zetten van de keuken. Uiteraard sluiten we af met het eindresultaat.

 

– De realisatie van onze droomkeuken –

 

 

Het afbreken van de keuken

Ondanks dat we alweer een goed half jaar verder zijn voelt het nog als de dag van gisteren dat ik mijn droomkeuken aan het schetsen was. We puzzelden wat weg. Zowel met de indeling als met ons budget. Om onze droomkeuken te kunnen realiseren moest er een flinke ingreep plaatsvinden. Maar liefst enkele meters van de muur moesten verdwijnen. Op deze manier maakten we van een smalle lange keuken met een onhandig smal halletje een ruime open keuken. De keuken bij het woongedeelte betrekken is iets wat wij heel graag wilden.

De eerste weken maakten wij nog dankbaar gebruik van de keuken. Al vroeg in de ochtend werden hier de eerste bakkies koffie gezet, broodjes verwarmd en werden er makkelijk eenpansgerechten bereid. Al kort hierna werd de muur ingezaagd en kon het slopen van de muur beginnen. Om het plafond te ondersteunen hebben we enkele weken flinke stempels in huis gehad. Deze zorgden er ook voor dat de nieuwe balk gezet kon worden en langzaam aan kon wennen aan al het gewicht.

In de stalen H-balk maakte mijn vader hoekprofielen, hierdoor konden wij makkelijk vuren balken in de stalen balk bevestigen. Dit is het geraamte waar wij uiteindelijk makkelijk op af konden timmeren. Hiervoor zijn we voor een robuust landelijke look gegaan. Zo werd de vierkante blokkendoos ineens een stuk warmer. De keuken werd automatisch ook mooi verbonden met het woongedeelte. Ook met het door leggen van stroom is rekening gehouden, ook dit loopt door de stalen balk heen. Door dit ruim naast een hoekprofiel te doen weten we zeker dat we geen stroomkabels zullen raken.

 

 

Naast het aftimmeren van de balk en de staanders moesten ook de stroomdraden verder omgelegd worden. Net als de oude vloer, die moest ook wijken. Tijdrovende klusjes die de basis vormen voor de nieuwe keuken. Je ziet er straks niets meer van, zoals zoveel klusjes. Maar een goede basis is echt onmisbaar.

 

 

De laatste sloop werkzaamheden

Na enkele weken was het eindelijk zover en konden we de oude keuken stukje bij beetje verder afbreken. Mijn droomkeuken komt nu steeds dichterbij! De leidingen worden omgelegd, net als de stroomkabels. Omdat ik niet meer op gas wil koken wordt het gas afgesloten en moet er een nieuwe perilex kabel getrokken worden.

Een onverwachte kostenpost is het toevoegen van een gehele nieuwe groep in de meterkast. De nieuwe perilexkabel kan gelukkig onder de vloer door lopen, hierdoor hebben we hier in huis niet extra werk aan gehad. Het verleggen van de stroomkabels en het bedenken waar de stopcontacten moeten komen was al werk genoeg.

Nu de vloer eruit is, de stroomkabels op de juiste plek in de muur zitten, de nieuwe afvoer geplaatst is en het water weer werkt is het zover; de stukadoor kan komen!

 

 

In een goede dag tijd is de gehele keuken omgetoverd. Alle gaten zijn gevuld en oneffenheden zijn weggewerkt. Terwijl de stuc droogt hebben we ook de vloer geëgaliseerd met egaline en kan de muur in de keuken gewit worden.

 

 

Het plaatsen van de keuken

Yes, de keuken is geleverd en tot onze verbazing zijn ze niet één doos vergeten. Wat op zich een wonder is, omdat het huis ondertussen meer op een pakhuis lijkt dan een woonhuis. We zijn voor een IKEA keuken gegaan en hadden het briljante idee om deze zelf te zetten. Dit bleek wel iets wat meer werk te zijn dan we dachten. Met man en macht is aan het in elkaar zetten van de keuken gewerkt.

Het is een leuke en vooral leerzame klus. Als je zo betrokken bent bij het plaatsen ga je alles nóg meer waarderen. We hebben alles goed overdacht, soms een klein foutje gemaakt en vooral heel veel lol gehad. Een proces wat ik zeker niet had willen missen. Iedere dag kwamen we een stapje dichterbij het realiseren van onze droomkeuken.

Zelfs met het blauwe folie op de kastjes kan ik mij al goed inbeelden hoe het gaat worden. Veel mensen dachten wel dat het echt een blauwe keuken zou gaan worden. Het was heel leuk om die reacties te lezen.

 

 

De puntjes worden op de ‘i’ gezet

De keuken komt nog meer tot zijn recht als de tegelzetter is geweest. De keuze is gevallen op Hollandse handvorm tegels. Speelse tegels met een oer Hollands karakter. Ze passen perfect bij onze landelijke keuken. Ook besluiten we een stuk van het aanrechtblad te gebruiken als vensterbank. Zo lijkt de keuken optisch breder en heb ik extra ruimte om wat spullen neer te zetten. Een knusse functionele keuken heb ik voor ogen. En kan stiekem al niet wachten om het in te gaan richten.

 


 

De eerste uurtjes in de keuken

Tijdens de eerste weken van de lockdown zijn we verhuisd en is het klussen eigenlijk weer een beetje blijven liggen. De bouwmarkten waren dicht en bij ons kwam de vermoeidheid van het klussen eruit. De eerste weken besloten we dan ook vooral te gaan genieten van alles wat we al wel hadden bereikt. Ik maakte tijd om te bakken en om nieuwe gerechten uit te proberen. Zo werd de keuken een steeds fijnere plek om te vertoeven en werd ik langzaam aan wegwijs in de kastjes.

Deze heb ik dan ook meerdere keren opnieuw ingedeeld. Simpelweg uitproberen en het eigen maken werkte het beste voor mij. Samen met vele tripjes naar de supermarkt om alle kruiden, pannen en schoonmaakmiddelen aan te vullen. De supermarkt was tenslotte de enige plek waar je zonder afspraak terecht kon en dit heeft vele gerechten en baksels gered!

Ondertussen brainstormden we over de finishing touch van de keuken. We wilden graag nog een mooie plank aan de wand bevestigen, een mooi nieuw koffiezetapparaat en een lamp in de keuken.

 

 

De puntjes op de ‘i’ zetten | Deel II

Et voilà, de finishing touch is aan de keuken toegevoegd. Je hebt het misschien al op enkele foto’s gezien (op de meeste had ik ze met Photoshop weggehaald) dat er een stroomdraad uit de muur stak. Hier konden wij gemakkelijk de spotjes in de plank op aansluiten. Je kunt soortgelijke planken kant-en-klaar kopen, maar wij besloten, zoals met vele dingen in het huis, om ook van dit idee een DIY te maken.

Mijn broer liet wat extra hout mee komen met zijn bestelling, heeft de gaten erin gefreesd zodat de metalen bevestiging op de muur in de plank zal verdwijnen. Net als de spotjes. Het is een leuke en speelse manier om meer sfeer in de keuken te creëeren, meer opbergruimte én meer licht. Het hout is gebeitst en heeft, zeer toevallig, haast dezelfde kleur gekregen als het houten aanrechtblad.

 

Keuken details

Keukenastjes: AXSTAD, handgrepen: BAGGANÄS, werkblad: KARLBY, spoelbak: HAVSEN, kraan: GAMLESJÖN.

 

 

Indeling van de keuken

Het was een flinke rollercoaster waarin we veel hebben gelachen en geleerd. Op de foto ziet het er perfect uit, maar uiteraard is niet alles in één keer goed gegaan. De grote landelijke wasbak is een hele klus om te plaatsen. We hebben een aanrechtblad verzaagd (vandaar dat we een stuk over hadden voor de vensterbank én dat ik op zolder in mijn plantenkamer een mooi aanrechtblad heb), wat kastjes in én weer uit elkaar gehaald omdat ze niet mooi aansloten, onderdelen vergeten die later tóch wel toegevoegd moesten worden en hebben heel wat uurtjes besteed aan het turen naar schroeven en apothekers kastjes die niet in één keer in elkaar gezet wilden worden.

Maar over één ding ben ik het nog steeds eens, ik had niets anders willen doen. De witte kleur van de landelijke kastjes past er perfect bij, het houten aanrechtblad geeft heel veel sfeer. We hebben voor meer lades dan kastjes gekozen en dat helpt heel erg bij het efficiënt opbergen van alle spullen. De linkerkant van de keuken bevat alle grote apparaten. Zoals een inbouw magnetron en mijn oven mét stoomfunctie.

Links daarvan hebben we een knusse koffiecorner gecreëerd om zo efficiënt mogelijk met de ruimte in de keuken om te gaan. De gloednieuwe volautomatische espressomachine maakt de hoek helemaal af. Hierboven vind je een van de weinige bovenkastjes die we hebben. Deze is minder diep en bevat glazen planken. Hier kan ik heel overzichtelijk mijn glazen en kopjes kwijt. Echt een aanwinst voor de keuken. Onder het kasje zit een lichtplaat die ervoor zorgt dat we ook onder het kastje goed licht hebben.

Het lange gedeelte van de keuken is wat mij betreft de echte blikvanger. Met de farmhouse kitchen sink, zwarte kraan, de minimalistische afzuigkap en mijn grote inbouwkoelkast met een losse vriezer eronder. Hier kan ik gemakkelijk mijn vleesvervangers, groenten, brood en vele zakken met bevroren fruit in kwijt.

Al met al was het een flinke onderneming. Iedere dag ben ik nog blij met mijn droomkeuken. Koken is zoveel fijner en ik sta zelfs met plezier de vaatwasser in en uit te ruimen. Want ook hier was ruimte voor. Onder de wasbak is ruimte voor mijn handdoeken, theedoek en vaatdoeken. Samen met een vuilnisbak op rails voor groen- en restafval. Dit maakt het scheiden van afval nog net iets makkelijker. Voor het plastic heb ik een zinken prullenbak in de voorraadkast staan. Hier kan ik qua voorraad en grote losse apparaten ook veel kwijt. Hierdoor zijn alle kastjes overzichtelijk ingedeeld en puilen ze ook niet uit. Een opgeruimd huis staat voor een opgeruimd hoofd. Zo zorgen we ervoor dat we iedere dag beginnen én eindigen met een schone en gladde keuken.

 

Hoe ziet jouw droomkeuken eruit?

 

 

 

‘De realisatie van onze droomkeuken’ betreft een samenwerking. Lees mijn disclaimer.

 

Mobiele versie afsluiten