Reizen is een enorm toffe manier om jouw eigen horizon te verbreden. Helaas is het tegelijkertijd een grote belasting voor het milieu. Vandaag is het The International Day for Biological Diversity (IDB). En het thema van dit jaar is Biodiversity and Sustainable Tourism. In het kader van duurzaamheid en reizen deel ik vandaag een aantal basis tips om duurzaam te reizen. Want duurzaam reizen is eigenlijk niet meer dan het rekening houden met het milieu, de mensen, de natuur en de cultuur. En ja, dat kan jij ook!
De beste tips om duurzaam te reizen ☾
Vervoer
Als je op vakantie gaat ontkom je er niet aan, vervoer. Het is afhankelijk van het land waar je in of naartoe reist en de tijd die je hebt. Maar gebruikelijk is het reizen met het vliegtuig, de auto, bus, boot, trein, per scooter, fiets of te voet. Probeer een afweging te maken tussen wat werkt voor jou en wat haalbaar is. Compenseer bijvoorbeeld de taxi of privé ritjes met het openbaar vervoer. Kies bij vliegen voor directe aansluitingen, tussenstoppen zorgen voor extra CO2-uitstoot. En wist je dat grote vliegtuigen over het algemeen ook een kleinere CO2-uitstoot hebben dan kleine vliegtuigen? Daarnaast geldt; hoe minder bagage je meeneemt, hoe minder brandstof er wordt verbruikt.
Heb respect
Het kan absoluut geen kwaad om je even te verdiepen in de cultuur en de gebruiken van het land waar je naartoe op vakantie gaat. Draag daarom gepaste kleding bij kerken en moskeeën. Maar ook zeker op heilige plaatsen, en in landen waarin het niet gewaardeerd word als jij je bijvoorbeeld te bloot kleed. Maar heb ook respect voor de natuur, ga in nationale parken niet van de vaste paden af. Gooi je afval niet op straat, breng geen schade toe aan monumenten en de natuur, gedraag je gepast en leer een aantal lokale woorden.
Dieren
Dieren zijn niet op de wereld gezet voor het vermaak van mensen. Bezoek dan ook liever geen circus waar dieren worden ingezet om trucjes te doen, of dieren shows. Maar bedenk je ook dat dieren vaak illegaal verkregen zijn en gedrogeerd worden om met mensen op de foto te gaan. Ook kan het heel verleidelijk zijn om (schattige of zielig ogende) dieren die op een markt verkocht worden of straatdieren mee naar huis te nemen. Als jij overgaat tot een aankoop stimuleer jij deze vorm van dierenmishandeling. Ook een olifanten ritje kan je beter overslaan, deze dieren worden op jonge leeftijd namelijk al gebroken en mishandeld. En hier wilt niemand een steentje aan bijdragen, toch?
Souvenirs
Het is goed om te weten welke souvenirs je mee mag en kan nemen. Koop namelijk geen souvenirs gemaakt van zeldzame (exotische) planten of dieren, of souvenirs die schade toebrengen aan de natuur. Het is namelijk heel verleidelijk om bijvoorbeeld een stuk mooi koraal te kopen of met snorkelen of duiken een stukje af te breken en mee te nemen. Maar daarmee breng je alleen maar schade toe aan de natuur.
En mocht je eetbare dingen van thuis mee willen nemen, check dan even wat het beleid is van het land waar je naartoe reist. Niet alles wordt namelijk geaccepteerd bij de douane. En op een foute in en uitvoer van producten kan een flinke boete staan.
Support de locals
Er gaat niets boven lokale producten, pittoreske restaurantjes en kleine (familie) bedrijven. Producten, kleding en souvenirs gemaakt door een klein merk of bedrijfje worden vaak met meer oog voor de planeet gemaakt. En zo krijgen de makers vaak ook een eerlijkere prijs. Zodat zij via het toerisme een beter leven kunnen opbouwen. En op deze manier hoeft er ook niets ingevlogen te worden wat ook weer een stuk duurzamer is.
Kinderen
Kinderen zijn net als dieren geen attractie. Koop daarom niets van een kind, zo houd je kinderarbeid in stand. Ook bedelende ouders met kinderen worden vaak ingezet door een corrupt bedrijf die over de rug van deze mensen veel winst maken. Ook worden kinderen vaak nog ingezet in de sekstoerisme, iets wat uiteraard verboden is. Mocht je ergens een dergelijke situatie tegenkomen, dan kan je misbruik altijd melden via meldkindersekstoerisme.nl en bij de lokale politie.
Nog een paar tips om jouw footprint te verkleinen
In Nederland is het al heel gewoon geworden om jouw eigen boodschappentas mee te nemen. Neem deze goede gewoonte zeker mee op reis. Een linnen of canvas tasje neemt ook amper ruimte in beslag, en is dus een kleine moeite om mee te nemen. Maar zo kun je ook een hervulbare waterfles van thuis meenemen om afval te verminderen. Kies ook zeker eens voor een bestemming die nog niet ontdekt is door het massa toerisme. En houd bij het boeken je ogen open voor groene(re) slaapplaatsen. Douche op vakantie niet veel langer dan thuis, in vele landen is water namelijk schaars. En ook het niet iedere dag laten wassen van jouw handdoek verkleint jouw footprint op reis. Denk er ook eens aan om een dag geen vlees te eten, de vleesindustrie is namelijk nog belastender voor het milieu dan de luchtvaart.
Zoals je ziet is duurzaam reizen eigenlijk niet meer dan rekening houden met het land waar jij te gast bent. Met oog voor de mensen, de natuur, cultuur en het milieu. Zo hebben onze kinderen later ook nog de kans om de wereld te gaan verkennen.
Houd jij op reis rekening met de gebruiken van een land?
Mooi lijstje, hoor! Fijn dat je aandacht geeft aan die olifantenritjes, souvenirs en kinderarbeid, want veel mensen staan daar helemaal niet bij stil.
Ik vind het wel lastig dat vliegen zooooveel uitstoot veroorzaakt. Daar kun je met je meegenomen boodschappentasje en duurzaam transport ter plaatse helemaal niet tegenop 🙁
Goede blogpost! Ik probeer er zelf al best wel op te letten, maar toch weer nieuwe dingen geleerd, ik had geen idee dat grote vliegtuigen minder Co2 uitstoten dan kleine! Heel goed artikel, ik hoop dat meer mensen nu wat bewuster en duurzamer gaan reizen!
dat geldt per persoon, omdat er meer mensen kunnen 🙂
Wat een fijn artikel Linda. Heel erg mooi om te zien dat jij je passie voor reizen combineert met de groenere weg die je in bent geslagen.
Handig artikel! Ik probeer op vakantie altijd dichtbij het centrum te zitten zodat alles tevoet kan, dat van die tussenstop wist ik niet maar eigenlijk wel logisch 🙂
Het stukje ‘Heb respect’ vind ik echt Amen. Goed opgeschreven. Op scouting leren wij de kinderen dat je niet van het pad af mag en dat je je snoeppapiertjes in je zakken moeten stoppen. Die mag je pas wegdoen als je een prullenbak tegenkomt.
Wauw goed artikel meis! X
Heel goed en mooi artikel ♡ Dat zouden meer mensen moeten doen!