Site pictogram Linda's Wholesome Life

Conscious kleding – hier doe ik mijn inkopen

Conscious fashion

Conscious fashion

Ik ben dan wel geen echte fashionista, maar ik vind het wel onwijs leuk om met fashion bezig te zijn. Onder het mom van nieuwe doelen stellen heb ik mij voorgenomen dat ik vaker eerlijke kleding wil kopen. Dit gaat mij de afgelopen tijd gelukkig best goed af. En het lijkt mij dan ook leuk om te delen waar ik zoal mijn conscious aankoopjes verzamel. Hopelijk kan ik jou hiermee inspireren. Conscious is namelijk heer erg fashionable.

 

Conscious kleding

 

 

Fair-, Sustainable- en Conscious Fashion, wat houdt dit eigenlijk in?

Heb jij enig idee waar jouw kleding gemaakt wordt of wat erbij komt kijken om die nieuwe top te maken? Het is een onderwerp waar nog niet heel veel mensen mee bezig zijn omdat het op de een of andere manier voor vele mensen niet fancy genoeg is; Conscious Fashion. En om het makkelijker te maken gooi ik er ook nog eens een engelse term tegenaan. Ik leg het je graag even in het kort uit.

Fast Fashion staat voor een snel bewegende mode industrie. Deze merken brengen niet langer slechts 4 collecties per jaar uit, maar sommigen wel 52. Dat betekent dat er iedere week nieuwe items straight from the catwalk in de winkels moeten hangen. Je kan je dus voorstellen dat de druk om goedkoop te produceren erg hoog is en dat gaat ten koste van de lonen, kwaliteit en het milieu.

Conscious Fashion, Sustainable Fashion (eco fashion) en Fair Fashion zijn de tegenhangers van Fast Fashion. Dit kan een kledingstuk wat eerlijk (fair) geproduceerd is en dat houdt in dat iedere schakel in het maakproces eerlijk betaald krijgt, en dat het item een lage milieu impact heeft. Of een kledingstuk wat vegan is, waar dus geen dierlijke producten voor zijn gebruikt zoals leer, wol of zijde.

Maar het kan ook een conscious kledingstuk zijn wat inhoud dat er bijvoorbeeld gebruik is gemaakt van gerecyclede materialen of biologisch katoen. Conscious wilt dus niet zeggen dat het per direct ook onder betere omstandigheden gemaakt is, of dat iedereen naar een bepaalde standaard betaald wordt. Dit is het slechts in een notendop omschreven, er komt namelijk zoveel meer bij kijken. Maar zodra je de basis weet kan je beslissen wat voor jou belangrijk is, en op deze manier betere en bewustere keuzes maken.

Nu draag ik niet alleen maar duurzame of eerlijke kleding, ik vul mijn kast ook graag met vintage parels en tweedehands items. Deze stukken zijn dan wel niet onder groene een rooskleurige omstandigheden gemaakt, maar omdat jij een tweedehands item aanschaft is de milieu impact een stuk kleiner. Want stel je eens voor waar alle kledingstukken die jij per jaar wegdoet blijven, deze liggen op grote stapels aan de andere kant van de wereld te wachten tot ze zijn vergaan.

 

 

Waar vind je conscious kleding?

Het is de laatste tijd gelukkig een stuk makkelijker geworden om duurzame kleding en accessoires te kopen. Zo vind je meerdere webshops online, worden er steeds meer vintage kilo sales georganiseerd en vind je steeds meer eerlijke merken in de gewone winkels. Maar ook de grote modeketens pakken de ’trend’ op. De vraag naar duurzame kleding wordt namelijk steeds groter en een gedeelte van de consumenten steeds kritischer.

Een paar voorbeelden van winkels die een breed aanbod in conscious fashion hebben: Wolf and Storm, studio JUX, Nukuhiva.

Nu vind je ook bij de grote modeketens vaker een collectie met een groen tintje. De H&M heeft de Conscious lijn, deze items zijn in de winkel te herkennen aan het groene label. En online kun je heel gemakkelijk onder de term Conscious zoeken. Maar ook de Zara en de Mango gaan mee. De items van Zara vind je onder de ‘Join Life’ collectie en bij de Mango vind je de Mango Committed lijn. Maar ook bij Esprit vind je een groeiend aanbod in items gemaakt van biologisch katoen en ook de Hema heeft steeds vaker items die van biologisch katoen worden gemaakt. Kortom, er is steeds meer om uit te kiezen. En het gaat tegenwoordig verder dan alleen fijne basis items.

 

 

Conscious is fashionable

Daarnaast ben ik ook heel erg blij met mijn espadrilles van TOMS. Deze schoenen worden duurzaam geproduceerd. En met ieder verkocht paar helpt TOMS een mens in nood. In het geval van de schoenen geven zij een paar schoenen aan een kind in een ontwikkelingsland wat schoenen nodig heeft. Jij blij, zij blij. Deze schoenen geven mij daarnaast instant wanderlust vibes, en ik kan niet wachten om deze op een trip mee te nemen.

 

 

Vintage & Tweedehands is ook conscious

Markten zijn de uitgelezen kans om fijne vintage of tweedehands aankopen te scoren. Erg bekend zijn de dagen als Koningsdag waarop de helft van de straten veranderen in één grote rommelmarkt. Maar ook de verkopen bij de IJ-hallen in Amsterdam zijn erg bekend. Verder vind je de markten en braderieën het hele jaar door verspreid door het land. En trekken de vintage kilo sales ook steeds vaker door het land heen. Ik vind het persoonlijk een erg leuke manier om te winkelen. Je betaalt dan namelijk een vast bedrag per kilo, wat kan variëren van €15,- tot €25,-.

Maar ook sites als Marktplaats en United Wardrobe worden steeds vaker gebruikt om kleding te verkopen. En vergeet in je rondje dan ook zeker niet de Facebook groepen mee te nemen, hier kunnen ook hele leuke en vooral scherpe aanbiedingen voorbij komen. Daarnaast zijn de kringloop winkels ook helemaal terug van weggeweest. Je vindt ze denk ik wel in iedere stad of dorp in allerlei formaten. Google maar eens.

 

 

Eerlijke accessoires en sieraden

Een onderdeel wat ik zeker niet mag vergeten zijn accessoires en sieraden, deze maken jouw outfit tenslotte helemaal af. Natuurlijk geld het net als bij kleding dat ruilen of tweedehands aanschaffen ook een groen tintje heeft. Daarnaast schieten de kleine webshops met duurzame sieraden of accessoires ook als paddestoelen uit de grond. Zo zie je steeds meer vegan tassen, of tassen gemaakt van gerecycled leder of leer van dieren die niet enkel voor het leer geslacht worden. Zoals mijn MYOMY tas.

De sieraden die ik op de foto draag zijn van Neinties, een fijne webshop die de mooiste duurzame sieraden verkopen. In dit rijtje mag ik dan ook zeker niet vergeten de volgende mooie merken te vernoemen; Riverstones, À la en Ways of Change.

 

 

Do your research

Wat ik ook in mijn fashion journey heb geleerd is dat een klein beetje onderzoek doen loont. Er zijn namelijk meer merken met een groen tintje dan je denkt. Zo is de tas op de foto’s van MYOMY. Een Nederlands merk wat op kleine schaal unieke duurzame tassen op de markt brengt. Het leuke is dat je het merk bij de meest gangbare tassen winkels terug vindt. Typ eens wat vaker de termen biologisch katoen, fair trade, conscious of gerecycled in het zoekbalkje op een site. Je komt zo nog eens voor leuke verrassingen te staan.

 

 

Mijn outfit specificaties

Deze outfit heeft gelukkig ook een aardig groen tintje. Zo is mijn top van H&M Conscious gemaakt van gerecycled polyester en gerecyclede oude kleding en is er kleding in verwerkt wat eerder niet verkocht is. Mijn broek is ook van H&M Conscious en heeft een fijne vintage fit, en is o.a. gemaakt van oude kleding. Mijn schoenen zijn van TOMS, tas is van MYOMY. Mijn sieraden zijn van Neinties en de armbanden zijn vintage familie items. Horloge is van Fossil en mijn riem van Gucci. Deze merken zijn verre van groen, maar wel items die ik haast iedere dag draag. Daarnaast vind ik het mixen van stijlen en merken onwijs leuk.

 

Waar let jij op als jij je kleding koopt?

 

Mobiele versie afsluiten