Coconut fruit bowl
Mijn eerste kennismaking met een verse kokosnoot (die ik zelf in de tropen van Australië vond) was na een poos hakken en zagen, zeer teleurstellend. De smaak was veel minder zoet dan ik verwacht had en het kokosvlees was alles behalve wat ik ervan verwacht had. Door de jaren heen ben ik de smaak veel meer gaan waarderen en na mijn vakantie in Thailand ben ik er echt van gaan houden. En daarom was ik er al snel uit, dit wordt de basis van de smoothie.
De basis van deze heerlijke smoothie is de kokosmelk die ik heb gewonnen uit de kokosnoten. Het is doorzichtig, een goede dorst lesser (zeer geschikt voor wie een grote inspanning heeft geleverd omdat het nutriënten bevat) en heeft een milde kokos smaak. Dit in tegelstelling tot de witte melk die je in blik kunt kopen, die gewonnen is uit het kokosvlees. Hierna heb ik fruitsoorten met een milde smaak aan de smoothie toegevoegd en wat soja yoghurt om het geheel iets steviger te maken.
Ingrediënten coconut fruit bowl – 2 personen
↠ 2 kokosnoten + kokoswater uit de kokosnoten
↠ 1 banaan
↠ 2 handjes aardbeien
↠ 2 kiwi’s
↠ 1 granaatappel
↠ blauwe bessen
↠ soja yoghurt – Alpro natuurlijk ongezoet
↠ 1 banaan
↠ 2 handjes aardbeien
↠ 2 kiwi’s
↠ 1 granaatappel
↠ blauwe bessen
↠ soja yoghurt – Alpro natuurlijk ongezoet
↠ Chiazaad
Het meeste werk zit hem in het hakken van de kokosnoot. Dat gaat namelijk niet zo makkelijk als de youtube filmpjes jou laten geloven. Ik heb mijn vader gevraagd of hij met een groot en stevig mes de top van de kokosnoot eraf wilt hakken. Zo heb je de natuurlijke breuklijn en behoud je zoveel mogelijk kokosmelk. Deze wil je namelijk gebruiken als basis voor jouw smoothie. Voeg hier een banaan aan toe om de smoothie wat meer body te geven, 2 handjes aardbeien, een handje blauwe bessen voor de smaak en kleur. En snijd een granaatappel in 2 stukken. Haal de pitten uit de ene helft en scheid het sap van de zaden in bijvoorbeeld een grote zeef (dit kan je ook eventueel in de blender doen en later de pitjes eruit halen). De andere pitjes kun je gebruiken om het geheel aan te kleden en er lekker van te snoepen. Om het geheel nog iets steviger te maken voeg ik er wat Alpro soja yoghurt aan toe, de natuurlijk ongezoete versie. Besprenkel alles met een theelepel (of twee) met Chiazaad. Hier kies ik voor omdat het o.a. omega 3-vetzuren, magnesium, calcium, eiwitten, selenium, ijzer, kalium en vezels bevat. Zo wordt het allemaal nog gezonder.
Fruit is niet alleen lekker, kleurrijk en mooi om te zien. Het is minstens net zo smaakvol als dat het fotogeniek is. Je snijdt het, legt het op een bord en jouw tussendoortje is klaar om geserveerd te worden. Het meeste werk zit hem in het hakken van de kokosnoot (die je natuurlijk ook kunt zagen) en de smoothie is in principe zo gemaakt. Zet het geheel even in de koelkast zodat je het koud kunt serveren. Eet smakelijk!
Wat vind jij leuk om te serveren?