Site pictogram Linda's Wholesome Life

Beginnen met veganistisch eten – de basis

1 jaar vegan Linda's Wholesome Life
Wie begint met een plant-based diet of veganistisch eten heeft een bepaald level van bewustzijn behaald. Veganistisch eten doe je namelijk niet alleen voor de planeet. Er zijn vele artikelen te vinden waarom iedereen vaker vegan zal moeten eten t.o.v. dierenleed en het milieu. Maar ook zeker voor je gezondheid. Ben jij nieuwsgierig naar een vegan voedingspatroon en wat de lichamelijk voordelen zijn, blijf dan zeker even lezen. Vandaag wil ik namelijk de basis bespreken. En waarom het goed is om vaker een plantaardige maaltijd op tafel te zetten.

 

Beginnen met veganistisch eten

 

 

Beginnen met veganistisch eten

Iedereen weet dat fruit en groenten gezond voor je zijn. Maar er zit een groot verschil tussen het weten en het uiteindelijk ook doen. Want wij mensen groeien veelal op met een dieet wat samengesteld is door de Schijf van Vijf. En deze cirkel doorbreken vergt de nodige kennis en enigszins ook wel lef. Het begint namelijk bij self education. Ik was er voor mijzelf al snel uit dat ik (als chronisch zieke) niet alleen mijn gezondheid uit potjes wil halen. Het optimaliseren van mijn dieet is daar een groot onderdeel van.

Na het zien van de nodige documentaires en het spreken met inspirerende mensen heb ik al vrij snel de knoop voor mijzelf doorgehakt. Dit houdt in dat ik geen vlees, gelatine, melk, eiren en honing in mijn maaltijden verwerk. Ik eet nu precies een jaar vegan. En het is daarom hoog tijd om mijn bevindingen en tips met jullie te delen. Samen met de basis, want met een plantaardig dieet kom je écht niets tekort.

 

 

Hoe zit het dan met de inname van eiwitten en calcium?

Eiwitten komen niet alleen voort uit dierlijk voedsel, er zijn namelijk ook plantaardige eiwitten. Als je dagelijks genoeg calorieën binnen krijgt, zal je ook voldoende eiwitten binnen krijgen. Je haalt het namelijk o.a. ook uit rijst, taugé, sojabonen, groenten en verschillende zaden. Jouw lichaam zal in het begin misschien eerst aan de overgang moeten wennen van dierlijke eiwitten naar plantaardige eiwitten.

Maar het feit blijft dat een mens simpelweg minder eiwitten nodig heeft dan sommige grote merken en fabrikanten je willen doen geloven. We zijn door de jaren heen namelijk gaan eten wat we lekker vinden en wat in vele diëten wordt voorgeschreven, in plaats van eten wat wij daadwerkelijk nodig hebben. En als je jezelf vol eet aan vlees blijft er weinig ruimte over voor groente en fruit waardoor jouw lichaam niet de juiste hoeveelheid voedingsstoffen binnen krijgt.

 

De dieren die vooral gegeten worden zijn vegetarische dieren. Is het niet veel verstandiger om onze eiwitten en voedingstoffen direct uit planten te halen?

 

Krijg ik dan wel genoeg calcium binnen?

Het is waar dat zuivel producten veel calcium bevatten, maar het zijn zeker niet de enige voedingsmiddelen die calcium bevatten. Sinaasappels bevatten bijvoorbeeld al 110 milligram calcium. Daarnaast zijn wij mensen de enige levende soort die melk drinken van andere soorten en zit melk vol groeihormonen. Het is immers bestemd voor kalven. Waarom zal je als volwassen überhaupt nog melk willen drinken als je hier eens goed over nadenkt? Feit blijft wel dat de meeste mensen melk het lastigste vinden om op te geven, het is op dit punt dan ook goed om de nodige kennis te verzamelen voor je zelf een keuze kunt maken waar jij je goed bij voelt. De onderstaande documentaires hebben mij hier goed bij geholpen.

 

Enkele voorbeelden van Netflix documentaires die een goed en eerlijk beeld schetsen over voedingspatronen:

 

 

Is een vegan dieet ook per definitie gezond?

Nee zeker niet. Vegan gaan eten zegt op zich niet zoveel. Als vegan kun je jezelf namelijk de hele dag nog volstoppen met Oreo koekjes, cola en Ben & Jerry’s ijs. Allemaal vegan en vrij van dierlijke producten, maar niet goed voor je gezondheid. Het beste voor jouw lichaam is om zoveel mogelijk verse groenten, fruit, granen, zaden en noten binnen te krijgen. En zo min mogelijk voorverpakt voedsel. Veel voorverpakte voeding (processed food) bevatten namelijk veelal suiker en E nummers, niet combinaties die per definitie iets toevoegen aan je gezondheid. Daarnaast wordt er via studies al aangetoond dat suiker nog verslavender is dan cocaïne.

 

En zijn eieren dan echt zo slecht voor je?

Eieren zijn een grote bron van cholesterol. Daarnaast is er ook een verschil tussen kippen die je thuis vrij hebt scharrelen en kippen die in kleine kooitjes gehouden worden voor de eierproductie. Deze kippen in kooitjes worden preventief behandeld met antibiotica en die krijg jij via de eieren automatisch weer binnen. Daarnaast bevat het veel omega 6 wat niet de goede omega 3 is, en hierdoor heb je een verhoogd risico op hartaandoeningen. Zo klinkt het eitje als ontbijt ineens een stuk minder aantrekkelijk vind je niet?

 

Hoe zit het met het tellen van calorieën?

Als je vegan eet en daarbij ook zo min mogelijk bewerkt en voorverpakt voedsel eet, de oliën beperk en lege calorieën als suiker achterwegen laat hoef je niet langer calorieën te tellen. Dan kun je letterlijk eten tot je vol zit. Because it’s only the good stuff baby! Wetenschappelijk is bewezen dat als je 90 – 95 % van je maaltijden plantaardig zijn dit een heel groot voordeel zal hebben voor je gezondheid. Je moet er simpelweg aan wennen, je moet sterk in je schoenen staan en verleidingen weerstaan en ook jouw lichaam de tijd geven om hieraan te wennen.

 

 

Linda, hoe is jou dit vergaan?

Voor mij was het heel erg belangrijk om kennis te verzamelen. Zo heb ik mijn mindset langzaam aan kunnen veranderen. Waardoor mijn maaltijden steeds plantaardiger werden. Waardoor ik er zelf niet lang daarna met de volle 100% voor ben gegaan. Mijn lichaam moest eraan wennen, mijn omgeving moest eraan wennen, ik leerde etiketten lezen, leerde mijn supermarkt beter kennen en mijn smaak veranderde.

Maar natuurlijk eet ik ook vegan voedingswaren die voorverpakt zijn. Denk aan een bagel met beleg van de vegetarische slager en een olie die je gebruik bij het wokken. Of aan een kleine portie chips in het weekend en een koud geperste NAKD reep. Het grappige is wel dat ik veel minder behoefte heb aan zoetigheid uit snoep of koek, of aan junk food. Ik krijg nu letterlijk buikkrampen van de  MacDonalds en migraine van iets waar best wat geraffineerde suikers in zitten. Ook chips moet ik beperken. Mijn lichaam geeft vanzelf aan waar het blij van wordt en wat niet. Het enige wat ik moet te doen is ernaar te luisteren.

 

Is veganistisch eten iets voor jou?

Ben jij benieuwd geworden of een vegan of plantaardig dieet ook iets voor jou is? Dan kan ik je alleen maar aanraden om het te proberen. Kies gewoon simpelweg vaker voor een plantaardige maaltijd. Wil je het roer compleet omgooien? Doe dit dan niet zonder jezelf te onderwijzen op dit gebied zodat je goed voorbereid aan de slag kan gaan. Heb je problemen met je gezondheid? Overleg het dan even met je arts.

Leer daarnaast met mate te eten én door te zetten, dit is namelijk de grootste sleutel tot succes. En tegelijkertijd de lastigste omdat de verleidingen overal op de loer liggen. Hier heb ik zelf geen problemen mee, maar ik kan het mij goed voorstellen als het wel zo is. Dan kan het misschien wel helpen om dit samen met iemand te doen zodat diegene jou op je zwakke momenten erdoorheen kan helpen. Want werken aan je gezondheid is nooit een slecht idee. Je kunt ook altijd een diëtiste raadplegen, hier schreef ik eerder al een artikel over.

 

Benieuwd naar wat ik zoal eet als vegan? Kijk hier dan eens rond voor inspiratie.

 

Heb jij doelen voor jezelf gesteld met betrekking tot voeding?

 

Mobiele versie afsluiten