Site pictogram Linda's Wholesome Life

Alpaca’s scheren | Dit komt erbij kijken

alpaca's badderen

alpaca's scheren dit komt erbij kijkenBiesbosch, april 2020

Ieder voorjaar is het weer zover en worden de alpaca’s geschoren. Woensdag brak de dag aan en mochten hun winter jassen uit. Dit is altijd een erg leuke dag. Ieder jaar verbazen wij ons weer over het feit hoe klein de dieren eigenlijk zijn, maar met hun wollige vacht zie je dit simpelweg niet. Omdat ik best veel vragen krijg over het scheren van de alpaca’s besloot ik er een artikel over te maken.

Omdat het niet alleen leuk is om de transformatie te zien, maar het ook best leerzaam kan zijn. Misschien heb je (sinds kort) alpaca’s, heb je vragen, vind je het leuk om meer over de dieren te leren of ben je aan het oriënteren of het houden van alpaca’s iets voor je is? En altijd in meervoud geschreven want je kunt niet slechts één alpaca houden. Ik neem je een dagje mee naar de Biesbosch, een dagje alpaca’s scheren op de boerderij!

 

 

– Alpaca’s scheren –

leer meer over de alpaca

 

 

 

– Het houden van alpaca’s –

een klein voorwoord

In de maanden april, mei en juni heeft de Scheerders Gilde het druk. Dit zijn namelijk dé maanden om de alpaca’s te scheren. Het scheren van de alpaca’s besteden wij uit. Dit namelijk een pittige klus die snel en met uiterste precisie gedaan moet worden. Je hebt hier kennis voor nodig, het is namelijk iets lastiger dan het scheren van een schaap.

Hier refereer ik aan omdat veel mensen vast wel eens in hun leven hebben gezien hoe een schaap werd geschoren. Daarnaast moet je ook de nodige spullen en apparaten aanschaffen om de alpaca’s te kunnen scheren. En als je een kleine kudde hebt wegen die kosten gewoon niet op tegen het inhuren van een scheerder.

Als je een klein clubje alpaca’s aanschaft kun je dit het beste bij een goede fokker zijn. Kijk eens rond op internet en speciale Facebook groepen. Hier zitten veel kenners die vast wel een fokker bij jou uit de buurt komen. Een simpele goedkope alpaca van Marktplaats halen kan ik écht niet aanraden. Ook hier heb je met broodfok te maken, mensen die alpaca’s houden voor de winst en er geen kennis van hebben.

Alpaca fokkers zijn ook vaak degene die de alpaca’s komen scheren. Een echte goede fokker doet ook onderzoek naar de plek waar jij ze wilt houden. Op deze manier bouw je een goede band op en vertrouwen, dit moet tenslotte van 2 kanten komen. Op deze manier kun je met vragen ook altijd weer terecht.

 

– Het scheren van alpaca’s –

hoe gaat het in zijn werk

Terug naar het scheren. In het tweede kwartaal van het jaar worden alpaca’s geschoren. Ieder jaar. Omdat de wol van alpaca’s niet zo vet is als dat van een schaap zijn ze ook lastiger te scheren. Sla je een jaar over, dan wordt het scheren steeds lastiger en dat brengt op zijn beurt weer veel meer stress mee voor het dier. Het scheren op zich is al stressvol genoeg. Daarom moet het ook zo snel mogelijk gebeuren. Dit is o.a. de reden waarom je niet zelf onervaren aan deze klus moet gaan beginnen.

Voor het scheren worden de alpaca’s bij de stal gezet. Gelukkig hebben wij een kleine ruimte rondom de stal, zo hebben ze toch voldoende bewegingsruimte. Ook al staan ze hier niet lang. Hierna worden ze één voor één gepakt en meegenomen.

De scheerders (het zijn er altijd minimaal 2) nemen een groot zeil mee waar de alpaca opgelegd wordt, en op de zij neergelegd. Het scheren beginnen ze bij de onderkant van de poten, zodat ze hierna een touw om de benen kunnen doen en de alpaca’s opgespannen kunnen worden. Alpaca’s worden namelijk heel onrustig tijdens het scheren en kunnen gaan trappen.

 

 

– Alpaca’s scheren –

Deel II

Als je verkeerd scheert veroorzaakt dit wonden waarbij ze heel veel bloed kunnen verliezen. En als het wat gezondheid betreft fout gaat, dan gaat het snel goed fout. En dat wil je ter alle tijden voorkomen. Het ziet er niet heel fijn uit, maar jaren aan ervaring hebben bij scheerders over de hele wereld geleerd dat dit echt de beste manier is om een alpaca goed en veilig te scheren. Veiligheid en gezondheid gaan ten alle tijden voor.

Alpaca’s zijn namelijk stressgevoelig. Dit veroorzaakt allerlei lichamelijke klachten zoals maagzweren. Dit zie je o.a. ook terug bij alpaca’s die in worden gezet voor wandelingen met toeristen. Het ziet er dan wel leuk uit op de foto, voor zo’n dier is het een stressvolle bedoeling.

Nadat de alpaca opgespannen is, merk je dat dit rust geeft en ze rustiger gaan liggen. Velen geven zich simpelweg over, andere schreeuwen het uit, kunnen gaan plassen en sommigen beginnen zelfs te spugen (voor iedereen die het zich afvraagt, ja – alpaca’s kunnen net als lama’s spugen!).

Daarom is het belangrijk dat het scheren zo snel mogelijk gebeurd. De vacht rondom het lijf wordt geschoren en in een zak verzameld. De wol van de nek en poten ook, deze wordt alleen wel apart verzameld. Met deze kleine stukjes kun je eigenlijk weinig wat het bewerken van het wol betreft.

 

 

– Scheren en lichamelijke check-up –

verschillende kapsels en ‘onderhoudsbeurt’

Vervolgend draaien ze de alpaca op de buik en is de kop aan de beurt. Dit jaar hebben wij er voor het eerst voor gekozen om deze eens te laten staan. Gewoon om te proberen hoe dat gaat. De foto’s die je ziet met geschorek koppen, zijn foto’s van vorig jaar. Ik wil het jullie beiden graag laten zien, zodat je het verschil goed ziet.

De wol rondom het hoofd laten staan, zelf vind ik het een onwijs leuk en speels gezicht. Zo herkennen we ze ook een stuk makkelijker. Tegelijkertijd worden de gebitten nagekeken en als de tanden te lang zijn ze korter gemaakt (geslepen). De tanden van een alpaca groeien namelijk een leven lang door. Dit zie je ook vaak op foto’s van alpaca’s uit Peru, die hebben vaak lange en scheve tanden. Wat hele leuke ondeugende plaatjes oplevert, maar voor ongemakken zorgt met eten.

Daarnaast is het tijd om ze lichamelijk na te kijken, de nagels eventueel bij te knippen en ze te ontwormen. Als je door het jaar heen ziet dat ze wormen hebben kun je ze ook pillen geven. Preventief kun je er na het scheren voor kiezen om ze een prik te geven tegen de wormen. Deze geven we alleen niet elk jaar om resistentie te voorkomen.

Je kunt er ook voor kiezen om je alpaca jaarlijks te enten. Waar wij wel ieder jaar voor kiezen is om de dieren een vitamineshot te geven, ook per injectie. Alle zoogdieren zijn vatbaar voor Engelse ziekte of Rachitis, alpaca’s alleen net iets meer. De injectie zorgt ervoor dat het calcium gehalte in het botweefsel stijgt. Dit beschermt tegen Rachitis (onttrekt mineralen uit de botten waardoor ze krom trekken).

 

 

Het scheren is echt een beleving op zich. Gelukkig doen we dit ook alleen met mooi weer zodat het buiten gedaan kan worden. Dan is het voor de dieren ook zo voorbij. Gelukkig wennen de alpaca’s er door de jaren heen wel aan dat ze geschoren worden. Als ze de spullen aan zien komen weten ze al genoeg. Ze staan vrolijk mee te kijken als er eentje geschoren wordt, en tuffen elkaar even onder als ze geschoren voor elkaars neus staan. Het zijn echt aparte dieren soms!

 

 

 

Tijd om op te ruimen…

Na het scheren is het tijd om alles op te ruimen. In een goed uur tijd zijn ze gelukkig alle 5 netjes geschoren. De wol is verzameld en de laatste restjes besluit ik in een oud bad te doen wat wij in de weide hebben staan. Met het idee dat vogels het kunnen pakken en als nestmateriaal kunnen gebruiken. De vogels hadden het al snel door en stonden erna in de rij om er plukken uit te vissen.

 

– 2019 –

 

Even een paar foto’s van vorig jaar op een rijtje om het verschil goed te laten zien. De scheer foto’s die ik je heb laten zien zijn al een mix van de afgelopen 2 jaar. Met het grootste verschil de koppen. In 2019 zijn ze wel geschoren en dit jaar niet. Nu ben ik heel benieuwd wat jij het leukste vindt!

 

– 2020 –

 

 

 

– Alpaca’s douchen –

tijd voor een spa momentje aan huis

Als de scheerder alles ingepakt heeft en doorgaat naar het volgende adres besluit ik de watertonnen even schoon te maken. Er drijven allemaal plukken hooi en wol in. Al snel zie ik alle 5 de alpaca’s naar voren rennen. Als ze de waterstraal zien willen ze maar één ding: en dat is gedouchen!

Ze staan letterlijk te trappelen om onder de straal te mogen. Hier genieten ze zo intens van. En ze hebben gelijk ook. Het is tijd voor ontspanning. Ondertussen pesten ze elkaar een beetje weg om als eerste eronder te kunnen, maar op een gegeven moment druipen ze voldaan af om in het warme zand te gaan liggen.

Pelle en Jan maken er vaak een sport van: rennen, rollen en helemaal onder het zand terug komen om nog een keer onder de waterstraal te gaan. Zo leuk! Hier kan ik zelf ook zo intens van genieten. Het zijn door de jaren heen echt waterratjes geworden.

 

Na het avondeten is het tijd om te gaan voeren. Een van hun favoriete momentjes van de dag. Dol zijn ze op hun brokken. Zodra ze zien dat het hooi bijgevuld wordt op stal laten ze zelfs de brokken staan. Hét ideale moment om tijdens het gouden uurtje nog even wat leuke foto’s te maken. Daarna gaan ze al snel voldaan in het zand liggen. Want eerlijk is eerlijk, het was een volle dag en ik zie hun oogjes al snel kleiner worden. Tijd om te gaan slapen en ons op te maken voor weer een nieuwe dag!

Mocht je het leuk vinden om meer te weten te komen over het houden van alpaca’s, hier wordt nog een artikel over gepubliceerd. Mocht je vragen hebben of een suggestie wat je hier graag in terug ziet, laat het mij dan vooral even weten.

 

P.s. ben je benieuwd hoe een hele dag van mij eruit ziet op de boerderij? Laatst heb ik een artikel geplaatst: zo zien zijn dagen eruit op de boerderij

 

 

 Wat vind jij leuker, kopjes geschoren of niet?

 

 

 

 

Mobiele versie afsluiten