Het mooiste van de Gotthardpas

Gotthardpas Sint-Gotthard ZwitserlandSint-Gotthard Zwitserland, oktober 2024

Wie naar Italie reist heeft grofweg twee opties, of je rijdt door Oostenrijk of je rijdt dwars door Zwitserland heen. Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar Zwitserland, maar het ligt er natuurlijk ook aan waar je eindbestemming precies ligt. Zwitserland is het land van de bergen, watervallen en de meren. De schilderachtige en adembenemende uitzichten. Het land van de tunnels en de Sint-Gotthard, of Gotthardpas. Vandaag laat ik je zien waarom je de Gotthardpas hét alternatief is voor de tunnel.

 

— Gotthardpas —

De Gotthardpas is dé alternatieve route als je op doorreis dwars door Zwitserland bent. 

 

Gotthardpas Sint-Gotthard Zwitserland

Gotthardpas Sint-Gotthard Zwitserland

Zwitserland, de bergachtige parel van Europa

Als wij op reis gaan begint onze vakantie letterlijk al bij de voordeur. Wij zijn niet de types die midden in de nacht gaan rijden en zo snel mogelijk op de plaats van bestemming willen komen. We reizen graag relaxt en genieten maar al te graag van alle pracht en praal die je onderweg al tegen komt.

Zo ook dit jaar. Voor het eerst reist onze hond mee naar Zuid-Europa en daar passen we de rit ook op aan. De meeste dagen rijden we 4 á 5 uurtjes en plannen voldoende plaspauzes in.

Op weg naar Italië is de kans groot dat je door Zwitserland rijdt. Let er wel op dat een vignette verplicht is in Zwitserland. Als je deze vooraf al aanschaft kun je de grens vlot oversteken. Fijn, op naar het moois!

Als je eenmaal de drukte van Bazel uit bent bevindt je jezelf al snel in een schilderachtig landschap, alsof je zo in een natuur documentaire gestapt bent.

Het zijn de bergen, meren, de ongerepte natuur en de bijbehorende vergezichten die mij zo trekken in Zwitserland. Geen stukje asfalt is hetzelfde. De uren die je in Zwitserland rijdt vliegen dan ook voorbij.

Gotthardpas Sint-Gotthard Zwitserland

Zwitserse Alpen
 Sint-Gotthard Zwitserland
Sint-Gotthard Zwitserland

 

Onze eerste stop in Zwitserland | Doorreis

De eerste stop maken we bij het tankstation Gottard Raststaette (Gotthard Nord). Het is een prachtig tankstation dat niet alleen ruim en schoon is, prachtige architectuur heeft, maar beschikt ook over een omheind honden uitlaatplaatsje met vers water voor de hond. Daarnaast vind je hier een restaurant met mooi terras, en zelfs met diverse voedsel allergiën kun je hier goed eten, zodat je opgeladen je weg kunt vervolgen.

Daarnaast vind je hier ook een doorgang naar een wandelpad wat o.a. uitkomt bij een mooie loopbrug over de rivier de Reuss. Zo bevind je jezelf in enkele minuten ineens middenin de natuur waar Zwitserland bekend om staat. Erg leuk om even te stoppen, het moois van Zwitserland in je op te nemen. Zeker als je alleen op doorreis bent. Foto’s vind je in o.a. in deze Instagram post.

Gottard Raststaette vind je zo’n 20 km vóór de Gotthardtunnel.

P.s. ben je op doorreis en opzoek naar een leuk stadje om te overnachten? Dan kan ik je Olten aanraden. Zie hier mijn blogpost met tips voor Olten.

 

vakantie Zwitserland

Gotthardpas Sint-Gotthard Zwitserland

Gotthardpas Sint-Gotthard Zwitserland

Gotthardpas | Sint-Gotthard

De Gotthardpas (Duits: Sankt Gotthard-Pass, Italiaans: San Gottardo) was jarenlang de belangrijkste doorgaande weg in de Zwitserse Alpen. Sinds 1970 is daar de Gotthard-wegtunnel bij gekomen (Duits: Gotthard-Strassentunnel; Italiaans: Galleria stradale del San Gottardo). Grofweg gezegd is de tunnel, die zo’n km 17 km lang is de snelste manier om het Gotthardmassief (scheiding tussen Noord- en Zuid-Zwitserland) te doorkruisen.

De leukste manier om de hoofdkam van de Alpen te doorkruisen is om de Gotthardpas te nemen. Deze route duurt iets langer, het zijn ook iets meer kilometers die je maakt, maar je wordt getrakteerd op een uniek uitzicht. Je rijdt over goed onderhouden wegen, komt langs voldoende plaatsen waar je kunt stoppen om van het uitzicht te genieten of om te wandelen. Daarnaast vind je onderweg diverse kleinschalige hotels en enkele restaurants.

Let voor je de tunnel bereikt op de bordjes die je leiden naar de pas, als je in Google maps ‘Gotthardpas’ intypt kom je er ook, maar let goed op – want de afslag rij je zo voorbij. En dan kun je (heel vaak) achteraan in de file aansluiten voor de tunnel.

Als je dan goed gereden bent wordt je getrakteerd op prachtig uitzicht over de grillige bergtoppen. Helemaal boven op de pas vind je een meer. Als je hier aan het einde van de zomer komt kunt je hier heel goed picknicken, wandelen en genieten van de pracht en praal die je op zo’n 2 km hoogte vindt. Een uniek stukje Zwitserland. Het enige waar je geluk mee moet hebben is het weer.

De pas is vanaf mei geopend en sluit in oktober/november. Een beetje afhankelijk van het weer. Omdat de top van de pas zich op 2106 meter hoogte bevindt sneeuwt het hier al vroeg en blijft de sneeuw ook lang liggen. Zo heb ik als kind nog een foto dat ik met mijn korte broek op de top van de pas in de sneeuw sta. Een enorm leuk souvenir.

Fun fact: de zonnige foto aan het meer bevindt zich op het hoogste punt van de Gotthardpas. Gemaakt op een zonnige dag, met 23 graden aan het einde van augustus. 2 weken later zijn we op hetzelfde punt, bevinden we ons letterlijk in de wolken en is het afgekoeld naar 5 graden. Zo zie je maar dat het weer heel snel kan omslaan. Al vind ik de natuur op beiden foto’s onwijs mooi.

Kortom; heb je de tijd en géén zin om een uur in de file te staan, doe jezelf een plezier en neem de Gotthardpas!

 

Ben jij al eens in Zwitserland geweest?

Liefs Linda

 

Delen:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees vorig bericht:
Voordelen van gordijnen Linda's Wholesome Life
Leren leven met verlies | Sterrenkindje ⭒

Noord-Brabant, september 2024 Leren leven met verlies Het verlies van een Sterrenkindje ⭒  Een paar dagen voor de stilgeboorte van...

Sluiten