Ga je met mij mee op plastic dieet? Plastic is een grote vervuiler, in alle uithoeken van de oceanen zwerft het langs de vissen heen en spoelt het aan op de meest prachtige tropische stranden. Zeepaardjes die zich vastklampen aan wattenstaafjes omdat ze denken dat het vriendjes zijn, schildpadden die moeite hebben met ademhalen omdat er een plastic rietje in hun neus zit en vogels die niet meer kunnen eten omdat de plastic doppen zich ophopen in hun buik. En zo kan ik helaas nog wel even doorgaan.
Gelukkig is het nooit te laat om een verandering door te voeren en de beste tijd om te veranderen is nu. Ik hoop je vandaag te inspireren en je te laten zien hoe makkelijk sommige plastic vrije keuzes zijn. Je bent immers nooit te oud om te leren, en een verandering op aarde begint bij jezelf. Vandaag enkele simpele tips om je plastic verbruik drastisch te kunnen verminderen. Ik ga op plastic dieet, ga je mee?
– Verminder je plastic verbruik in huis –
ga mee op plastic dieet
Duurzaam wonen
Ik laat je zien hoe je met redelijk eenvoudige aanpassingen een duurzamer huishouden creërt. Van de badkamer naar de keuken, het washok, de tuin en je beauty stash. Het komt vandaag allemaal voorbij. En als we allemaal een steentje bijdragen wordt de wereld bij idere stap een mooiere plek.
– Single use plastic –
Eén van de meest grote vervuilers: het welbekende ‘single use plastic’. Plastic wat je slechts één keer gebruikt om het hierna weg te gooien. Om er vervolgens zo’n 500 jaar over te doen om volledig af te breken. Al die bergen afval, daar wordt niemand echt blij van. Recyclen is daarom een belangrijke eerste stap, het zoveelmogelijk vermijden ervan een tweede.
Een voor de hand liggende keuze is rietjes, gelukkig zijn er voor de plastic rietjes vele alternatieven. Zoals deze rietjes van RVS (roest vrij staal) en deze bamboe rietjes die in een set zelfs met een schoonmaak stampertje komen.
Denk in deze categorie ook aan plastic bordjes en bestek, handig als je een feestje hebt of een bbq geeft en geen afwas wilt hebben. Minder leuk voor de enorme bergen afval. Gelukkig zijn er al genoeg alternatieven zoals kartonnen bordjes, bamboe bordjes en servies of mooie borden en schaaltjes gemaakt van palmblad. Die zijn tenslotte ook veel sfeervoller dan die witte plastic dingen. Mooi meegenomen, toch?
– Soap Bars –
Weet jij al dat er alternatieven zijn voor doucheschuim en shampoo, en dat deze niet in een plastic verpakkingen komen? Deze vaste blokken zeep zijn compleet naakt en verkrijgbaar in allerlei verschillende soorten en maten. Zo heb je o.a. verpakkingsvrije producten van Lush, de zero-waste bars van Happy Soaps en ook deze prachtige shampoo & conditioner bars van Foamie. Zo tover jij je badkamer direct om tot een zero-waste badkamer.
Is zo’n naakt blok zeep niets voor jou? Dan zijn er ook altijd de producten van Beauty Kitchen. Deze zijn geheel vrij van micro plastics. Daarnaast hebben ze vorige jaar het Return·Refill·Repeat programma in het leven geroepen. De producten komen in tijdloze verpakkingen die je na gebruik inlevert zodat ze schoongemaakt kunnen worden om opnieuw te kunnen vullen en gebruiken. De plastic doppen van deze producten zijn gemaakt van precycled plastic. Ik schreef eerder al een uitgebreid artikel over dit hoe dit Return·Refill·Repeat programma in zijn werk gaat.
Heb ik al verteld dat je maar liefst 200 Passiepunten van Holland & Barrett spaart voor ieder terug gebracht product? Zo levert jouw input ook nog eens cash op!
– Verminder je plastic verbruik in de tuin –
Ook buitenshuis kunnen we onze plastic voetprint flink verminderen. Ik wil jullie nu niet aanmoedigen om massaal alle schepjes met plastic handvaten de deur uit te doen. Maar mocht je een nieuwe nodig hebben, kijk dan eens naar de alternatieven die beschikbaar zijn.
Zo heeft o.a. Dille & Kamille een ruim assortiment aan mooie gereedschap met houten handvaten. Zo verkopen ze ook touw om in de (moes)tuin te gebruiken, plastic vrije scharen en de mooiste zinken gieters.
Wil je voor een tweedehands gaan dan vind je bij veel antiek winkels die een buiten assortiment hebben, hele mooie oude gieters. Ze fleuren je tuin gelijk op!
– Zero-waste beauty routine –
We gaan weer even terug naar de badkamer, want ook jouw beauty routine kan vast een grote make-over gebruiken. Heb je er weleens aan gedacht hoeveel watteschijfjes of wattenstaafjes jij op een jaarlijkse basis na één keer gebruiken zo, hup – in de prullenbak gooit? Holland & Barrett lanceerde vorig jaar een heel fijn assortiment aan plastic vrije producten voor in de badkamer.
Denk hierbij aan een tandenborstel van bamboe, herbruikbare wattenschijfjes (die je in de wasmachine kunt wassen), herbruikbare doeken eventueel een konjac sponge om je lichaam of gezicht mee te wassen. Er verschijnen ook steeds meer wattenstaafjes waarvan het staafje niet van plastic is. Maar ook een haarmasker van Lush op een stokje en tandpasta in glazen potten of tubes gemaakt van suikerriet.
Heb je weleens gehoord dat er in veel beauty producten micro plastic bolletjes verstopt zitten? Deze zorgen vaak voor mini ontstekigsreacties in de huid waardoor je huid er strakker en jeugdiger uitziet. Onnodig? Yes. Schadelijk voor jezelf, dier en de planeet? Pretty much!
Wil je voor jezelf producten kopen die vrij zijn van micro plastics? Dan verwijs ik je graag door naar Holland & Barrett. Zij hebben namelijk alle producten met micro plastics uit de schappen gehaald. Hier kun je dus veilig én micro plastic vrij winkelen.
Als ik je vertel dat Beauty Kitchen het eerste merk is dat 100% micro plastic vrij is? Verrast jou dat dan? Het is niet voor niets dat ik dit merk een warm hart toedraag en het veel terug laat komen op mijn blog.
Een uitgebreid atrikel over min zero-waste beauty routine vind je hier.
– Zero-Waste huishouden –
Nu is de rest van het huis aan de beurt. Na de badkamer kunnen ook de keuken en ‘het washok’ wel een iets duurzamere aanpak gebruiken. Ben je toe aan nieuwe knijpers? Stap dan eens over op houten knijpers in plaats van de plastic knijpers. Dit hoeven natuurlijk niet van die ouderwetse ronde wasknijpers te zijn als ik op de foto laat zien (zijn ze niet fotogeniek?) maar het kunnen ook gewone huis tuin en keuken wasknijpers zijn van hout.
Het zit hem niet alleen in het gemak vermijden van de voor de hand liggende items, maar denk iets meer ‘out of the box’. Denk aan natuurlijke materialen. Ze zijn niet alleen duurzamer, maar vaak ook veel sfeervoller in huis. Zo heb je de leukste herbruikbare zakken voor brood, mooie glazen vershoud potten en bakken, mooie rieten wasmanden, houten nagelborstels en mooie stijlvolle stalen vergieten.
Vind je manden nieuw iets te duur? Sla dan zeker de plaatselijke kringloop niet over, waar je vaak voor een prikkie de mooiste manden kunt kopen. Even poetsen en ze kunnen nog jaren mee.
Daarnaast kan het aanschaffen van een stofzuiger zonder zak ook een idee zijn, scheelt weer een berg afval in het jaar.
– Herbruikbare waterflessen –
Een van de meest gebruikte wegwerp artikelen zijn denk ik wel plastic water flessen. Nu hebben wij in Nederland het geluk dat wij drinkwater uit de kraan kunnen halen. In vele delen van de wereld is dit wel anders. En gebruiken ze dagelijks vele kleine en grote plastic flessen. In Nederland is het vooral een stukje gemak door steeds een flesje water te kopen. Zodra je jezelf hebt aangeleerd om je eigen waterfles mee te nemen, wil je niet anders meer.
Het is duurzamer, je water blijft in zo’n waterfles lekker koel én het helpt je om dagelijks voldoende water binnen te krijgen. Zeker als ik in de zomer buiten in de tuin werk, onder de verkoelende schaduw van een boom, juist dan zijn mijn waterfles en ik onafschijdelijk. Er komen geen insecten in mijn water én ik weet dat ik gemiddeld 5 flessen per dag leeg moet drinken om aan de 2 liter water per dag te komen. De prachtige RVS fles op de foto is van Organic Basics.
Ontkom je er niet aan om toch een flesje water mee te nemen? Omdat je onderweg bent bijvoorbeeld? Kijk dan uit naar de flessen van Just Water. Dit water is duurzaam gewonnen en verpakt in plastic vrije kartonnen verpakkingen.
– Plasticvrij je handen wassen-
Last but not least, hét onderwerp van 2020: het wassen van je handen. Steeds meer merken komen met vaste zeepblokken met plasticvrije verpakkingen. En wordt het gebruiken van vaste zepen ineens weer hip! Handig voor in de badkamer en in de keuken. Op de juiste schaaltjes staat het ook nog eens erg leuk. Het zit hem in de details en de manier waarop je de meest simpele items presenteert. Om er zo toch iets bijzonders van te maken.
Zo haal je de welbekende zeepblokken in huis, maar dan zonder plastic verpakking.
Heb jij nog handige zero-waste tips die kunnen helpen bij een plastic dieet?
Dit artikel bevat producten die mij toegezonden zijn, samen met affiliate links. Lees mijn disclaimer.
ik gebruik bv ook wasable pads om je make-up eraf te halen. en bodybars etc.