Sinds ik suikervrij ben gaan eten, althans zo goed als, zijn er een hoop lekkernijen afgevallen. Nu de feestdagen toch een groot gedeelte in het teken staan van eten én zoete lekkernijen, ben ik opzoek gegaan naar alternatieven. Deze Christmas cake is niet alleen suikervrij, maar bestaat verder ook alleen uit plantaardige ingrediënten. En is daarnaast ook gemakkelijk te bereiden. Ik deel vandaag het recept.
Christmas cake
Voor wie het niet gewend is om suikervrij te eten, is deze cake misschien even wennen. De boter en eieren hebben plaats gemaakt voor plantaardige vervangers. En ik heb er rijpe bananen aan toegevoegd als zoetmakers. Deze cake is daardoor ook nog eens een verantwoord tussendoortje. En hoef je voor de lijn dus echt niet te laten staan.
Ingrediënten & benodigdheden
↠ 200 gram rijpe bananen (ca. 2 bananen)
↠ 200 gram kokosolie
↠ 200 gram bloem
↠ 2 theelepels baking soda
↠ 1 vanillestokje
↠ 1 stukje geel wortel
Smelt 200 gram kokosolie in bakje in een pan met in de waterkoker gekookt water. Weeg vervolgens de andere benodigdheden af in aparte schaaltjes. Snij de streng met vanille door de midden en haal de zwarte vanille eruit. Prak de rijpe bananen, zonder schil, vast tot een moes. Schrap vervolgens een klein beetje van de geel wortel af. Pas alleen wel op, deze gele kleur van de geel wortel geeft af (pas op je keukengerei en handen). Draag bij voorkeur dan ook handschoenen voor bij het koken om gele vingers te voorkomen. Staat ook niet zo charmant tijdens de kerst vind je niet? Wanneer de kokos volledig gesmolten is kun je alvast de vanille en de geel wortel toevoegen zodat deze zich gelijkmatig verdeelt.
Verwarm de oven alvast voor op 180°C. Nu kun je met de keukenmixer aan de slag gaan. Plaats de reeds gesmolten kokosolie in de bak, en voeg al draaiende daar de bloem, baking soda en banaan aan toe. Mix tot je een gelijkmatig cake beslag krijgt. Verdeel het beslag gelijkmatig over de cakevorm die jij wilt gebruiken. Denk aan een traditioneel cake blik of een met een leuke vorm (serveertip!). Zet de cake vervolgens zo’n 60 minuten in de oven, en controleer dan met een saté prikker of hij droog uit de cake komt. En laat hem vervolgens afkoelen.
Eet smakelijk!
Zelf ben ik enorm blij dat er voldoende opties zijn als je geen zuivel kunt verdragen, geen suiker eet of wanneer je ervoor kiest om vegan te gaan. En dit is dus een prima tegenhanger van de
appel roosjes die ik eerder maakte. Zelf hebben wij (alle eer gaat naar Thomas de boodschappen man) de boodschappen bij een toko gedaan. Hier verkopen ze ook rijpe bananen als je spontaan bedenkt een cake te maken. Anders is het wel zo handig om wat bananen op te sparen voor de kerst. De Christmas cake kun je sierlijk opdienen met een simpel strikje van baktouw. En aangezien mijn kerst kleuren dit jaar wit en rood zijn, past dit touw er perfect bij. Eet smakelijk!
Ga jij zelf in de keuken aan de slag deze kerst?
Speciaal voor jou geselecteerd:
Klinkt echt heerlijk Linda, tof recept! Ben heel benieuwd 🙂 Ik denk dat rozijntjes en noten er trouwens ook goed bij passen! Liefs!
Auteur
Noten lijkt mij inderdaad ook een top idee, rozijnen vind ik lekker (erg lekker) maar bevatten helaas weer te veel suikers. Maar denk dat ik hem de volgende keer zeker met noten ga maken!
Deze ziet er zeker niet slecht uit hihi! Moet ik maar eens proberen!
Dat ziet er heel erg lekker uit!
Wat een super easy receptje, je hebt ook helemaal niet veel nodig: top 🙂
Wauw, dat ziet er goed uit! En zo fijn dat het recept ook nog eens veganistisch én suikervrij is! Ik ga dit recept onthouden 🙂
Klinkt erg lekker en mooie fotos ook!
Jummie, dit ziet er heerlijk uit hoor! Zodra er eegens vanille in zit ben ik verkocht haha. Zou ik de olie kunnen vervangen door iets anders (geen boter)? Dan kan ik het ook eten. Het ziet er zó lekker uit!