Site pictogram Linda's Wholesome Life

5 tips om duurzamer te wonen

Duurzaam wonen

5 tips om duurzamer te wonenNoosa, Australië

De nieuwsartikelen en klimaatprotesten maken het dagelijks pijnlijk duidelijk, de aarde is aan het opwarmen. Gelukkig is het nog niet te laat om klimaatveranderingen tegen te gaan. En ook jij als persoon kan met kleine aanpassingen in je dagelijkse leven al een groot verschil maken. Want alhoewel de vele toespraken je soms kunnen verwarren, en het allemaal wat uitzichtloos kunnen laten lijken, geldt ook bij dit thema het volgende; alle kleine beetjes helpen. Daarom deel ik vandaag 5 tips voor een duurzaam leven. 5 tips die ervoor zorgen dat jij duurzamer kunt wonen. Want ook al kleurt je huis licht groen, het is altijd nog beter dan niets doen. Mooi motto, vind je niet?

 

 

– 5 tips om duurzamer te wonen –

een duurzamer huis begint bij jezelf

 

 

1. Houd je huis warmer, zet de verwarming een graadje lager

Nu het weer buiten wat kouder wordt gaan de kachels automatisch weer een eind omhoog. Maar weet je dat je door de verwarming een paar graden lager te zetten, dit niet alleen onnodig hoge stookkosten voorkomt, maar dat dit ook nog eens veel beter is voor het milieu?

Het is dan ook verstandig om je huis goed te isoleren, tochtplekken op te zoeken en om bijvoorbeeld voor dubbelglas te kiezen. Voor optimale isolatie kun je vanaf nu ook kiezen voor triple glas, hierdoor verlies je minder warmte via het raam en blijft de warmte beter hangen. Eenvoudig gezegd zijn dit drie lagen glas en dit isoleert nog beter dan dubbel glas. Voor meer informatie verwijs ik je graag door naar GlasGigant.

En wat de slaapkamer betreft, draai de verwarming ’s avonds laag en hou je slaapkamer koel, dat schijnt bevorderlijk te zijn voor een goede nachtrust.

Trek eens een lekker dik vest aan, haal je pantoffels uit de kast, steek vaker een gezellig kaarsje aan en zorg ervoor dat er geen onnodige tocht binnen komt. Zo houd je jezelf lekker warm. En wat is er nou fijner dan in de avond onder een heerlijke fluffy deken Netflix te kijken met een heerlijke warme drank erbij?

Leuk om te weten: als je jouw verwarming een graadje lager zet bespaar je al snel 6% van de energie en die kosten kunnen oplopen tot zo’n €80,00 per jaar. Daar kun je mooi weer iets leuks van doen.

 

2. Water besparen

Diep van binnen weten wij allemaal vast wel dat als we het over het besparen van water hebben, het over het douchen gaat. Een korte douche kan makkelijk al vele liters water besparen. En weet jij dat het nemen van een bad eigenlijk veel duurzamer is dan het nemen van een douche?

Per persoon gebruiken wij namelijk dagelijks zo’n 119 liter water. Hiervan gebruiken wij 1,2 liter voor voedselbereiding, 2,5 liter voor de wasmachine, 5,2 liter aan de wastafel, 1,3 liter aan koffie, thee en drinkwater en zo’n 4,5 liter voor het wassen van onze handen, het water geven van de planten etc.

Allemaal redelijk kleine hoeveelheden. Tot we bij onze persoonlijke verzorging aankomen. Dan wordt al snel duidelijk dat wij gemiddeld zo’n 9,1 liter gebruiken om in bad te gaan, 34,6 liter gebruiken om de wc door te spoelen en 49,2 liter gebruiken tijden het douchen. Wordt direct duidelijk waar het pijnpunt van ons watergebruik zit.

Probeer dan eens vaker kort te douchen, dit kan makkelijk door simpelweg je haren minder vaak te wassen (dagelijks je haren wassen is sowieso niet aan te raden voor je haar) en door bijvoorbeeld de kraan niet helemaal open te draaien.

 

3. Haal meer groen in huis

Groen is hot. Als het nu om letterlijk knalgroene muren gaat (vooral donkergroen is hip in combinatie met gouden accessoires) of het letterlijk aanschaffen van meer planten, groen is niet meer weg te denken uit je interieur. Tegenwoordig staan de tuincentra’s er vol mee, mooie Europese planten, maar ook hele mooie tropische planten. Kamerplanten zijn een mooie vorm van decoratie maar zorgen er ook nog eens voor dat de lucht gezuiverd wordt in huis.

Heb je een eigen tuin of een balkon? Het is namelijk niet alleen duurzaam, maar ook onwijs leuk om je eigen groenten of kruiden te kweken in een moestuin. Hiervoor hoef je trouwens helemaal geen balkon of tuin te hebben, er zijn tegenwoordig genoeg leuke kleine bakken te verkrijgen waarin je binnen je eigen muntplant kunt laten groeien. IKEA heeft bijvoorbeeld hele leuke mini tuintjes voor binnen.

We kunnen meer groen in huis halen op nog een manier interpreteren, door het meer in huis halen van groenten en fruit. Om vaker voor een plantaardige maaltijd te kiezen en een extra dag in de week je vlees of vis te laten staan. Dit bespaart indirect ook weer liters water, dan kun je tip nummer 2 direct naar een hoger level tillen. Iets met twee vliegen in één klap.

 

4. Afval verminderen en afval scheiden

Van het maken van eten naar het weggooien van het afval daarvan, ook hier kun je veel winst behalen. Laat bijvoorbeeld vaste recepten eens vaker voor wat ze zijn en ga eens creatief aan de slag met ingrediënten die simpelweg op moeten voor ze over hun houdbaarheidsdatum zijn. Maak dieren blij met kliekjes (zo gaan broodkorstjes hier naar de paarden, snij afval naar knaagdieren en aardappels en rijst wat over is naar de kippen) en vries vaker leftovers in voor een dag waarop je alleen bent en geen zin hebt om te koken.

Het verminderen van afval begint al bij de aanschaf. Kies vaker voor groente en fruit wat niet in plastic zit en hergebruik je boodschappen tassen. Kies vaker voor producten die minimalistischer verpakt zijn en koop alleen iets als je het écht nodig hebt.

Daarnaast zijn er natuurlijk nog de normale regels van het scheiden van afval, zoals het plastic, papier, je groente-, fruit- en tuinafval (GTF), het overige vuilnis en het apart inleveren van glas en batterijen. Maar je kunt bijvoorbeeld ook een regenton in de tuin plaatsen voor regenwater en een ton plaatsen waar je zelf je GTF afval in kwijt kunt en je eigen compost kunt maken. Dit kun je dan later weer als mest voor je (tuin)planten gebruiken. Een klassieke win – winsituatie.

 

5. Kies vaker voor tweedehands

Bij duurzamer wonen hoort ook een duurzame inrichting. Het begint al bij een klein tafeltje waar je op uitgekeken bent. Heb je er al aan gedacht om deze eens een ander kleurtje te geven? Hetzelfde geldt voor het aanschaffen voor nieuwe meubelen. Heb je er al aan gedacht om voor tweedehands te kiezen of een mooi vintage/antiek stuk op de markt op de kop te tikken? Je kunt in tweedehandswinkels, beurzen en vintage markten namelijk de mooiste items voor kleine bedragen vinden.

Mocht je toch voor nieuw willen gaan, kies dan bijvoorbeeld voor natuurlijke materialen. Dit is ook veel duurzamer. Hiervoor geldt eigenlijk ook wel dat goedkoop duurkoop is, je kunt beter investeren in duurzame materialen met een goede kwaliteit. Hier heb je namelijk vele jaren plezier van. En wil je het dan echt goed doen? Let er dan op dat een meubel van echt hout is en niet van MDF, en dat het hout een FDC-keurmerk heeft.

 

Welke tips pas jij al toe op jouw huis?

 

 

 

Pin op Pinterest

 

 

 

 

Dit artikel betreft een samenwerking. Lees mijn disclaimer

 

Mobiele versie afsluiten